Спахме час по-малко, въведохме лятното часово време

Стрелките на часовника бяха преместени точно в 3.00 часа
29 мар 2020 07:14,
19
Спахме час по-малко, въведохме лятното часово време
Снимка: БГНЕС

Днес, в 3.00 часа местно време, бе въведено лятното часово време в България. Часовниците трябва да се преместят с един час напред. Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище, пише „Монитор“.

Още по темата

В ЕС преминаването към лятно часово време е регламентирано с директива 2000/84/EG, която определя началото и края на периода за всички страни от ЕС. Тази директива се преразглежда и удължава на всеки пет години. Спазват я и други европейски страни, които не влизат в състава на ЕС. Следващото преразглеждане на директивата е през 2021 г.

Още от момента на въвеждане на тази практика се води и дискусия за нейната целесъобразност. В края на 20 век бе установено, че икономическият ефект от лятното време е незначителен. Голяма част от страните от Азия, Африка, Южна Америка се отказаха от него, но то е запазено засега в Европа и САЩ.

За пръв път сериозно то е предложено от Уилям Уилет в "Пилеене на дневна светлина", публикувана през 1907 г. Той не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последват примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
68
 
2
 
! Отговори
NK преди 4 години
Само АСТРОНОМИЧЕСКОТО (зимното) време трябва да се запази, другото е изкуствена глупост и натоварва деца, болни и всички работещи с по-ранно ставане! Не може да се основаваме на проучване, направено по интернет, където естествено не всички граждани имат достъп и не са участвали в тази анкета.
17
68
 
2
 
! Отговори
тТт преди 4 години
Абсолютна малоумщина! Пример: месец август, разгара на лятото, а в 20:00 вече се стъмва! Разбира се, че трябва да се остави за постоянно само астрономическото, т.е ЗИМНО ЧАСОВО ВРЕМЕ!!!
16
4
 
12
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 4 години
Тази сутрин кукурига петела и гледам на телефона часовника показва 6 часа.Викам на жената:Тоя петел одъртя вече та взе да се успива, наместо в 5 взе да кукурига в 6 ***.Какво ще кажеш днеска за една петльова яхния с лук, пък другата половина утре със кисело зеле, тъкмо да го изядем и него и измия кацата, а пък ще има и за супа ама не с фиде като меналия път а с ориз-тъй ми се е прияло.Пък мойта вика-Остави го петела бе, той си кукурига навреме ами нали времето сменихме. Еййй пак му се размина бе!
15
67
 
11
 
! Отговори
681 преди 4 години
Поредната идиотия която се решава без питане на народа! Въведе го западът с надеждата да печели повече от труда на работниците си ,но всичко приключи за тях! Лека им пръст на ес и еврото!
14
4
 
75
 
! Отговори
да му го... преди 4 години
Бе не знам кой е спал по-малко,аз се наспах като буба!
13
67
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
При тая карантина, само лятното часово време ни трябваше!Ама дойде, в 3.00 часа, без маска, ей така!!!
12
68
 
13
 
! Отговори
До Х. преди 4 години
Само че, мен не ме интересува теб кое време те кефи, а че зимното време е АСТРОНОМИЧЕСКОТО, НОРМАЛНО време за света и 60% от света се върти по него! Ако се реши в България да е лятното няма да ме учуди, то какво се е решило тук като хората, но ще е жалко.
11
4
 
67
 
! Отговори
селтак преди 4 години
Това е добре , защото 1 час по рано ще си пия ракията !!
10
19
 
76
 
! Отговори
Х. преди 4 години
Най-накрая летния час! По-комфортно ми е така с летния час! Добре, че от догодина като спре смяната на часа, май ще останем на летния час! (happy)
9
53
 
25
 
! Отговори
ти да видиш преди 4 години
...спахме час по-малко . . . - да бе , всъщност спим вече десетки години ! ! !
8
1
 
11
 
! Отговори
Батко преди 4 години
Интересно ми е дали си имат една статия която публикуват всяка година?
7
66
 
22
 
! Отговори
ист преди 4 години
Не ни стига вирусът, а днес и ново часово време.Жена ми стена нервна, котката ме одраска, а съседът се оплака че кравата пуснала малко мляко.
6
2
 
6
 
! Отговори
ммм преди 4 години
До лицето под 4Да, прополисът е нещо невероятно! От 2015 година имам сключен Договор за биологично производство.Вече добивам и биологичен прополис. Уви, няма спирт с който да го разтварям ..Извлек от вода е също идеално нещо, но там една 0,5% от прополиса се разтваря. Разтваря се, по принцип, една прясно добитият прополис.Прополис се купува само директно от производителя, а не от случайни лица.Има хора които вместо прополис предлагат сурогат - прополис с пчелен восък.
5
66
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От догодина колегаа, от догодина се отменя
4
66
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е за какво гласувахме да го отменят .. прах в очите
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новините за Ковид-19 са манипулирани.Спазвайте следното:-крос поне за 30 минути повишава нивото на имунната система-Вземайте превантивно витамини комплекс + прополис (пчелен клей)-естествено стойте настрана от по-възрастните, които наистина могат да си заминат от заразата-гледайте по-малко телевизия, а използавайте свободното време за повишаване на квалификацията-всяка вечер - 100 гр ракия и вино според главата :)
2
0
 
33
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Спали сме? А бе, то от тия новини и страхотии вече и сън не ни хваща...
1
7
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости. По-малко са спали само тези дето рано започват работа, затова се прави събота срещу неделя. В днес явно дори не спят, за да сътворят поредната глупост.