Борисов и министрите обсъждат извънредно мярката 60/40

Какво ще залегне в нея, става окончателно ясно днес
45
Борисов и министрите обсъждат извънредно мярката 60/40
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов и министрите ще проведат чрез видеоконферентна връзка днес от 13.30 ч извънредно правителствено заседание.

На него ще бъде разгледан Проект на Постановление за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Още по темата
Мярката е известна като 60/40 и цели да подпомогне бизнеса, засегнат в най-голяма степен от разпространението на коронавируса у нас.

След продължителни преговори с работодателите и синдикатите беше постигнато принципно съгласие всички икономически сектори да имат достъп до схемата, при която държавата ще плаща 60% от заплатата на работника, ако той не бъде съкратен.

За да покрива мярката за три месеца, държавата осигурява 1 милиард лева. 40% от възнагражденията, но и осигуровките, ще трябва да покрива работодателят.

Вицепремиерът Томислав Дончев вече обясни, че първи ще бъдат подпомогнати непосредствено засегнатите от заповедта на здравния министър за въвеждане на карантинни мероприятия, тоест ресторанти, други заведения, всякакъв тип услуги, които не могат да работят.

Фирмите ще трябва да доказват спад в продажбите през март спрямо същия месец на миналата година, който вероятно ще бъде приет в размер поне 25%.

След приемането на мярката днес от правителството се предвижда засегнатите да кандидатстват пред Агенцията по заетостта, където ще изпращат списъци с работници, а НОИ ще превежда средствата по банков път.  

От бизнеса най-твърд противник на предложението е АИКБ с аргумента, че в кризата фирмите нямат възможност да поемат тези 40%.

Днес окончателно ще стане ясно какво ще залегне в Проекта на Постановление на МС. След заседанието по темата ще има и изявления.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко, но истина:Благодарение на дрвения принцип 100 пъти една лъжа е истина, днес се стряскаме повече от ''пенсионер с 2 байпаса и корона вирус'' от колкото от дете с тумор в мозък!Всеки пляска до чушкопека на балкона на лекарите. Но лекарите, които дават парацетамол на развалините с 3 инсулта, 2 клапи и захар 27, са капка в морето. Останалите за без работа, защото са я ортопеди, я хематолози, я очни лекари.Телевизора не е мандра. Животът е друг, реалността е различна.
37
0
 
1
 
! Отговори
Козяк преди 4 години
Погледнете снимката ! Задълбочил се е в материята и работи над проекта за спасяване на нацията. А много са кртикарите, но нямат представа за неговото натоварване, още повече сдед като спряха директните мероприятия в Брюксел и се стигна до телеконференции ...
36
0
 
1
 
! Отговори
Брудос преди 4 години
Въпрос към редактора (ако е в състояние да отговори): Не може ли да се формулира така "Кабинетът обсъжда извънредно и т.н." Или е наредено Борисов да се посочи като нещо специално, т.е. "Зевс и боговете решиха " Той не напразно ви нарече ***, но това не е най-обидното. Вие сте бездарни подмазвачи без никакво достойнство .. Можете да побързате с изтриването, на това сте безупречни ..
35
0
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Тиквата се е избръснал , значи се прави , че мисли ...
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Zasto na tesi sabrania niama predstaviteli na bg narod na razlichna vazrast svoboden vhod i vazmojnost za predstaviane direktno grajdanski mnenia, predlojenia, ocenki...rakopliaskania ili obratnoto e chast ot kompasa na zadovolstvo i radost na obstestvoto?! Step by step...Live. ne moje samo 20 ministri da gledame i chuvame, a 7 miliona da sa kato saksii za palnene s voda, vseki chovek e cenen v obstestvo na bg i e polezen s grajdanska polojitelna aktivnost, zaedno, efektivno, nadejdno za uspeh
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да сложиш 1000 лв в джоба трябва да извадиш около 1350 лв! Тези 350 лв не идват от въздуха и някой трябва да ги плати. Това в 90% от случаите го правят предприятията и пак така 90% от служителите нямат в главата си идеята, че и те дължат на държавата данъци. В 90% от случаите служителят иска да има 1000 лв в джоба, а как става тази работа много, много не ги вълнува! Така че при това 60/40 правилната сметка на 1000 лв е 600-350=250 лв реална държавна помощ.
32
0
 
10
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 4 години
Гледах новините в 14 ч.-ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО. НИЩИЧКО.ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ И ХВАЛБИ В НЕСВЯСТ.ЗА ТИКВАТА И БАНДАТА ПРОДАЖНИЦИ ОКОЛО НЕГО ТРЯБВА ТРИБУНАЛ.
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербаджии, къде са тия милиарди, много милиарди бюджетни излишъци, заедно с тези от контрабандата за които слушаме вече десета година
30
0
 
11
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
До изборите никой няма да получи и лев по мярката на СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ !ПОСЛЕ..... Както обещаното 2009 АЕЦ БЕЛЕНЕ , 2015 МАГИСТРАЛА СТРУМА ............
29
4
 
15
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
Това наистина е жмичка , ДРУГАРЮ БОРИСОВ , но накрая народа ще те открие и ще си платиш за празната ХАЗНА !!!
28
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая тиква е министър председател на България. Ако имаш яко дупе застлани ти на неговото място и поеми отговорност във времена на пълен хаус, беззаконие и безредие. Хайде да излизаме в почивка, че много се заседяхме! На воля!
27
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Защо? И КАК ОЧАКВАШ ТАМ ТАКИВА МЕРКИ. ПОСЛЕ НЕМА ДА ГЛАСУВАТ ЗА ПАРТИЯ ГЕРБ.
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бокич,бедна Сърбия предвижда пет(5) милиарда ЕВРО помощ за бизнеса,отделно това на всеки свой гражданин навършил 18 години или на около Пет(5) милиона се предвижда еднократна помощ от Сто(100)Евро!
25
0
 
18
 
! Отговори
ха-ха преди 4 години
до #24Сигналите са много и затова сме на първо място по корупция в Европа!!!А прокуратурата и полицията у нас са част от схемата!!!
24
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая тиква ли ще ни оправи???
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комисионните ги вземат други и този рекет е поне 20г.Но ми е чудно защо не е продавана информация или(писмен сигнал) от фирмите до прокуратурата и полицията
22
1
 
0
 
! Отговори
Той преди 4 години
Не говори глупости няма такова нещо!
21
0
 
8
 
! Отговори
1122 преди 4 години
*** пренасочете тия пари към фонд безработица, до месец ще има хиляди прес бюрата по труда и пак ще кажете че нямало пари
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До уточнениеЗатова в Гърция дават по 1500 евро на безработен , а не някакви виртуални 60% ,които никой не знае къде ще отидат.
19
1
 
20
 
! Отговори
уточнение преди 4 години
Брей ,този пожарен генерал гоУем финансист се оказа.Щял да даде 60% от заплатата ,ама работодателя да плати останалите 40% плюс 100% от осигуровките.А осигуровките са над 50% от цялата заплата.ГоУем хитрец , надмина учителя си Тодор Живков.Боко Барселоната направо цели мрака с наглостта си.А парите ще ги приберат онези от тиквените фирми ,които така или иначе си работят.И да не забравят че дължат поне 50% комисионна на Боко.Този номер вече не е тайна за никого.