Маските са задължителни, но има ли достатъчно?

Няма откъде да дойде ново количество, казва д-р Маджаров
30 мар 2020 23:30, Нели Христова
161

"Все още няма достатъчно маски по всички кабинети и по всички аптеки. Надявам се този недостиг да се преодолява с маските за многократна употреба. Няма откъде да дойде ново голямо количество", каза председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров пред Bulgaria ON AIR. В световен мащаб има недостиг на маски. У нас носенето на защитна маска на обществени места вече е задължително. Глобата за неизпълнение на заповедта е 5000 лв.

Той е категоричен, че каквито и мерки даде Щабът, те трябва да се изпълняват.

"Тази мярка за носенето на маски от всеки е предизвикана от факта, че вирусът живее изключително дълго. Но е дисциплинираща мярка, която да ни кара да се чувстваме ангажирани пред обществото. Непрекъснато излизат нови и нови данни колко живее вирусът, че той се разпространява от хора, които нямат никакви симптоми, което го прави неуловим за околните", посочи д-р Маджаров.

Според него мерките са адекватни, но от нас зависи да ги спазваме, за да не се налага въвеждането на още по-строги и рестриктивни.

"Ако след няколко дни постъпят много болни с дихателна достатъчност, то това означава, че те са се заразили преди 10-15 дни. Всяка мярка, която се въвежда, не може да хване тези, които са заразени и тя е неефективна за тях. Нашата страна има 2 пъти повече болници, отколкото имат други държави със същото население", каза още той.

Д-р Маджаров смята, че проблемът с инфекциозните легла не е толкова сериозен, колкото дали имаме достатъчно медицински персонал, който да поеме вълна от болни.

"Леглата не лекуват. Над 60% от лекарския персонал в България е над 50 години, което ги поставя в рисковата група. Аз повече се притеснявам от това, отколкото дали има легла, защото такива могат да се разкриват. Задължението, което седи пред правителството и пред държавата, е опазването на медицинския персонал, както и финансово обезпечаване на заплатите. Те не трябва да усещат, че държавата навлиза в криза", категоричен е специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
0
 
! Отговори
Bob преди 4 години
И нека да сме честни - официалните препоръки са тези маски да се сменят на няколко часа , т.е. вече говорим за бизнес, от които някои ще изкарат много милиони на наш гръб. Но ние понеже не можем да си го позволим (освен, че няма и наличности) ще се размотаваме с едни и същи маски ден след ден или с такива домашна изработка без въобще реално да сме предпазени, което обезсмисля цялото упражнение
125
0
 
0
 
! Отговори
Bob преди 4 години
До БЕми за това говоря. Да кажем, че в Българият рябват 7 мил. трипластови маски (принципно и те трябва да се сменят, но да каже че всички ще перат). 7 мил. маски с ДДС струват грубо 4,9 милиона лв. (доставката е ирелевантна, защото ще е макс няколко бона в най-лош случай). Преди да изчезнат една такава маска беше 2 лв., т.е. 14 милиона лв. Т.е. едни хора да направят 9 мил. печалба на гърба на "богатия" народ. И това преди да се появят тарикатите, искащи 9-10 лв. за една маска
124
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ненормална работа
123
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами... и шал помага, казваха го много пъти. То, ако ще се правиш на интересен все да си наопъки и наиначе, никога няма да намериш и да сложиш каквото и да е. Въпроса е да си дървен философ докрай...
122
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
никъде в наредбата не пише че има глоба 5к. отделно има един закон за нормативните актове който казва че общия нормативен акт на министъра не е по силен от конституционалните закони. има и един закон според който ти е забранено да носиш маска и да си покриваш лицето. там има глоби. има глоби и за подбуждане за покриване на лицето. някой ще сметнели на министъра 7 милиона по 1.5к лева на човек колко е... четете я малко тая Конституция...
121
0
 
2
 
! Отговори
Баи преди 4 години
Проблема с дефицита може да се реши - от един сутиен излизат - 2 бр маски Порьчах на жената са забрави за сутиените докат не свьрши кризата
120
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"българска работа...правят задължително нещо, което го няма..."Хем те глобяват заради обстоятелства, които не зависят от теб.
119
0
 
9
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
българска работа...правят задължително нещо, което го няма...
118
0
 
3
 
! Отговори
Б преди 4 години
До BobДа аз мога да ти кажа точно колко струват на едро от фабрика. Аз съм в Китай и тук си живея така че мога да ти кажа най точно около 0.30 Eur на трипластова маска. Имам фабрика тук за това и мога да го кажа защото знам и цените на матерялите. Или ако направим сметка излиза че една маска е около 0.60 цтотинки на бройка :) Имаш транспортни разходи и 20% ДДС... Е колко е сега цената и за колко ги продават в аптеките в България е друг въпрос :)
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 149Ми те по всички телевизии също са без маски. Репортерите вече носят като излизат навън, обаче в студиото никой не носи маска.А още по-идиотското е друго: Напоследък имам проблем с комуникацията с хора, с които се налага да комуникирам, именно заради носените маски.Например, в аптеката, аптекарка маскирана и с предпазен шлем и прозрачна преграда, като ми говори нещо не я разбирам - чувам някакво мънкане иззад маската, подобно на мучене. УЖАС!!! Като глухоням се чувствам...
116
0
 
2
 
! Отговори
Bob преди 4 години
До БНапротив, има. Говорих с един приятел в Китай и той каза, че навсякъде ги има и са около 4-5 юана на дребно (1-1.20 лв), така че смятай колко струват на едро.
115
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре без маска, отколкото с многократно препран развъдник на вируси. 70% от хората с такива маски не ги преваряват, а само ги сапунисват и изплакват. И на другия ден лепват на устата си вирусния мултипликатор.
114
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутафчийски си противоречи в студиото на тв може и без маска защото е обществено място с контролиран достъп!Явно оправдание ,за това,че е без маска!Само ,че контролиран достъп има на почти всички обществени обекти ,а за там искат маски!
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 139Да... то така става от сега за веднага преобразуването на производството. Трябваше още в началото да помислят за такъв вариант, сега ни машини има откъде да се купят, ни суровини
112
0
 
3
 
! Отговори
До 139 преди 4 години
Препоръчват за да има за специалистите, които са на първа линия, друг е въпроса защо вместо да съкращават работници във фабриките с държавно участие не преобразуват производството за маски с n95 филтър, защитни очила, ръкавици, дезинфектанти.
111
0
 
11
 
! Отговори
До 79 преди 4 години
Вършат, но от тези на депутатите и Юрданка с n95 филтър, даже се препоръчват, но обикновения гражданин няма от къде да си ги набави, пазят ги само за елита, както и леглата във ВМА и правителствена.
110
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видя се ,че в България няма опозиция ,управляващите се гаврят с народа и при толкова много партии в държавата никоя не излезна да каже,,Хора не въвеждайте спорни мерки " "Парковете пълни с коронавирус ",кой здравомислещ човек може да си помисли това?КППтата са пълна пародия против борбата със заразата ,единствено успешно е тормозат над българина!Вчера глупостта с маските,а днес какво ни очаква?
109
0
 
1
 
! Отговори
вуйчо преди 4 години
Ми добре...ама тая буля на видеЛото що е без маска?
108
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пазара на маски върви , после глобяват бедните дето не могат да си намерят . Аз не излизам почти , като изляза за какво да слагам , с хора няма да се събрам .
107
2
 
10
 
! Отговори
от умен по-умен преди 4 години
И сега всичко живо ще се юрне с маски, ушити от *** или стари калъфки, с фалшивото усещане, че пази някой или себе си от зараза. След 2 седмици ще видим резултата