Пенсиите ще се увеличат, държавните заплати гарантирани

Горанов: Никой не задължава фирмите за мярката 60/40
61
Пенсиите ще се увеличат, държавните заплати гарантирани
Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че предвиденото увеличение на пенсиите от 1 юли с 6.7% остава.

Не се предвижда намаляване не възнагражденията на хората, които получават заплати от държавния бюджет.

Още по темата
"Има служители на бюджетна издръжка, които са на първа линия в борбата с коронавируса и за тях не само не трябва да се мисли за премахване на привилегии, а за намиране на стимули за работата им. Възможно е да се вземат частични мерки за администрации, които нямат водеща роля, и които са с ограничени функции в момента на кризата", каза министърът.

По думите му никой не задължава фирмите да използват помощта за работниците, известна като 60/40, която беше приета от правителството днес.

"До преди месец дебатът беше откъде да внесем - от всякакви екзотични дестинации, работна сила. Днес мислим за ролята на работниците за успешния бизнес и дали с лека ръка да се отказваме от тях, защото хората могат след време да си намерят друга работа", каза Горанов.

Той посочи, че за фирми, които са имали финансови затруднения и преди кризата заради вируса, мярката няма как да е пълноценна.

Министерският съвет днес ще предложи на парламента да се увеличи лимитът за държавен дълг, каза Горанов и беше лаконичен по темата за момента: "Милиарди са".

Централната банка и търговските банки разработват единна методика за отсрочване на кредити. Горанов каза, че тя дават гъвкавост, така че да не се наложат прибързани мерки спрямо кредитополучателите и банките да могат да прилагат гъвкав подход.

Първоначалното кандидатстване по мярката 60/40 е за месец. Работодателят преценява колко работници да включи в нея.

Никой няма да бъде накаран насила да приложи тази мярка. Ще дадем колкото е нужно, докато действа тази мярка за 3 месеца. Ако в един момент се окаже, че кризата е толкова дълбока, че не можем да я развиваме, ще трябва да се мислят други по-радикални мерки, обясни Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Николай Стоянов,и той като тиквата развява крачоли да събира рейтинг,и още,поне той има жена,да и пази гащите,а твоя любим,на кого гащите пази.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре с мерките, ама защо само търговия на дребно, заведения и туризъм? Стоматологични клиники са затворени и нямат пациенти, болници, адвокатски кантори, автомобилни сервизи, фризьорски салони, дребни магазини, шивашки цехове... Даже в ИТ много обороти са паднали в пъти поради блокажа и липсата на нови големи поръчки, просто защото няма кой да ги пусне и одобри.С какво всички освен няколко отрасъла са по-различни? С какво за тях кризата не е тежка като за ресторанта? От помощ имат нужда всички
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 17,Има малко проблеми. 1. Ако всички продават, кой на каква цена и дали изобщо ще купи?2. Ако продадат хотел и платят по 6 заплати, после къде ще работи персоналът?3. Кой ще плаща на работниците до финализиране на продажбата?4. Кой ще плаща за кредита за хотела и дали ще фалира банката или ще останат пари за заплатите?5. Кой ще плаща ДДС, осигуровки и други данъци на бюджета после?Та се иска малко мислене първо...
51
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 4 години
госин минстре,докога ще плащаме на избирателите ви в общинските администрации,назначените ви кметове с безбройните си роднини,премятат един лист през пет чиновника и тълкуват законите както дявола Евангелието,до кога ще храним общински съветници милеещи единствено за бизнесите и далаверите си,трупащи дългове обслужвайки назначени от вас "бизнесмени" не произвеждащи нищо...и всичките тези сметки на наш гръб...фашизъм в 21 век госин министър,а за инвалидите,кога,за родителите ни с по 219 лв пенсии
50
0
 
3
 
! Отговори
Истина преди 4 години
С тези тетки в държавната администрация,които ще продължат да си получават заплатката,и новите кредити ще се възстановяваме до ... следващата криза и после отново същото упражнение.'97,'08,'20...
49
3
 
1
 
! Отговори
Николай Стоянов преди 4 години
Абе къде е нашият безстрашен военен генерал"президент"?На жена си гащите ли пази?Скри се ,мижитурката,а на Шипка беше много смел!Сега разбрахте ли какъв лицемер и комплексар избрахте?Фалшивите новини навсякъде ги криминизират,само той ги защити!Нали обслужват него и Корнела,затова си ги пази!Национален предател!!!
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една камара държавни служби в момента не работят, защо им се плаща пълна заплата? След като данъкоплатците и частния бизнес едвам оцелява, защо държавните служители не се намаляват.
47
4
 
1
 
! Отговори
Новина преди 4 години
Герп са си гарантирали заплатите. Нищо ново.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bravo, optimistichna pieska...izmirat 6,8 miliona...ostanalite 28 sa s visoki pensii...:-)))
45
0
 
8
 
! Отговори
до NoWay преди 4 години
Това, че всичко е онлайн не значи , че е автоматизирано. Щом те карат по няколко пъти да полълваш едни и същи данни за различните учреждения, значи има някакъв проблем. Не би трябвало, защото от другата страна, някой ги обработва по няколко пъти, тези същите данни . Предполагам правителството има много цялостен сет от данни за всеки гражданин, да ни кара като луди да попълваме декларации и бланки.
44
0
 
5
 
! Отговори
до NoWay преди 4 години
Тоест волю-неволю признаваш, че има една недосегаема маса, която не работи според "очакванията " на обществото. А то обществото, милото, даже няма големи очаквания. Само, че ефективността на всяка една ДА зависи от тази маса и от процента и. Обществото , базирайки се на пост-комунистическата реалност в България, е наясно, че процентът не е пренебрежимо малък... И това е трагедията,е племениците и лелите са вечни там, и политическите симпатизанти на управляващите.
43
3
 
0
 
! Отговори
NoWay до 47 и 46 преди 4 години
Процесите са напълно автоматизирани и всичко е онлайн. Въпреки това, работата е много - в порядъка на няколко хиляди на ден. А евентуалните съкращения, за които бизнесът настоява, най-вероятно няма да се отразят върху тези, срещу които масата недоволства и може би действително не работят съгласно очакванията на обществото, а върху действително вършещите работа. Ужасно да останеш без работа, но е също така ужасно да се настоява и някой друг също да остане без такава.
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До noway No way! Най вероятно процесите не са автоматизирани - трябва просто всички форми и формулярчета да се опростят и качат онлайн. Поне 50% от текущия щат е излишен. В допълнение не може бизнеса (т.е. реално работещите и прозвеждащи хора) да страда и да уволнява а държавната администрация (апарат за преразпределяне на произведеното от другата група) да взима същите пари! Това най вероятно ще се субсидира с външен дълг който пак ше трябва да се плати от работещите...
41
0
 
24
 
! Отговори
до NoWay преди 4 години
Хайде сега бъди честен и ми кажи на колко реално работещи има и такива, които получават големи заплати и превилегии , а с нищо не допринасят. Никой не се ядосва на момичетата в общините, които са на първа линия, на хората които обработват документи, винаги ще има нужда от хора, които да са колела на държавната машина. Но не е ли раздут щатът? Нужни ли са всички? Полезни ли са всички? Имат ли нужния капацитет или имат нужните връзки? Ей това дразни хората.
40
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Турция направиха минималната пенсия 500 лв. А в България глоба 5000 лв. !
39
10
 
8
 
! Отговори
NoWay преди 4 години
В конкретното звено на държавната администрация, в която съм служител, се работи ежедневно на място, като на ден всеки служител разглежда и се произнася по над 60-70 заявления от граждани, всяко съпътствано с поне 10 документа. Изненадващо на ширещото се тук мнение, не всички в ДА са търтеи и въпреки минималната ни осигурена защита (дезинфектант и един чифт ръкавици, дадени ни преди седмица), работим със същия и дори с по-голям интензитет в сравнение с времето преди извънредното положение.
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами ако пуснат вирусът да върлува, ще намалят броя на '"пенсиите" и пенсиите на останалите "пенсии"...струва ли ви се вариант?
37
2
 
23
 
! Отговори
Бай Пешо преди 4 години
След този вирус няма ди има на кой да плащате !
36
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
229 лв. е минималната пенсия в Тикволандия. Колко ще се увеличи на 239 лв.
35
2
 
18
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
а тройкаджиите от свищовската алма матер ще бъдат изкормени и процесени да съхнат за назидание на следващите прахосници ядящи салатки за 700 лева.