Лекар: Маски на места без струпване на хора е безсмислено

Не може да се изискват от хората маски, когато такива няма и за лекарите
31 мар 2020 12:22,
19
Лекар: Маски на места без струпване на хора е безсмислено
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Задължителното носене на маски на открито не е обсъждано в Медицинския съвет към МС, но многократно експертите в него са коментирали, че носенето на маска на открити пространства без струпване на хора е безсмислено. Това каза председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и член на съвета д-р Любомир Киров, съобщава bTV.

Още по темата

Аз не виждам някаква основателна причина за тази мярка. Да, в магазините, в които е разрешено да се пазарува, в аптеките – задължително. Когато се посещават възрастни – да. Вирусът не лети във въздуха“, подчерта медикът.

В същото време, според заповедта на здравния министър от вчера, всеки без маска навън може да отнесе 5000 лв. глоба.

Не може да въвеждаш мярка, която изисква да правиш нещо – да носиш маска, а такива маски да няма осигурени. То няма такива осигурени за бойците, които се борят с вируса“, коментира д-р Киров.

По отношение на обявените от правителството 8000 защитни маски за джипитата, той отбеляза, че това означава по една на човек. Затова и решили да ги преразпределят към 9 области, „където никой нищо не беше направил за нашите колеги“.

Отзивите за тези маски са следните – ластиците им се късат, не могат да се опънат до ушите. Явно тези маски са на много, много години и са негодни за употреба. В една област има два чифта защитни очила, които трябва да се разпределят между 80 колеги“, разказа д-р Любомир Киров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Да ама според "умниците" от правителството няма струпване няма неструпване ще носиш...и после ще излезе Мутафчийски и ще каже хората нарушават забраните. Значи по селата където може и жив човек да не срещнеш по улицата ще носиш маска...иначе 5000 глоба
11
2
 
4
 
! Отговори
Боб преди 4 години
Мисля, че няма дискусия за това в демократична държава. Не може хората, които сме избрали да ни управляват, да ни глобавят, че не ползваме нещо, което те не са ни осигурили. Ако не нося маска, не е защото съм бунтар, а защото няма от къде да си намеря, а ако аз като млад човек мога, има хиляди които не могат да намерят. По време на пандемия трябва да се помага, не да се глобавя....Тук държават създава условия за спекула, защото в края на деня тези които снасят няма да бъдат преследвани
10
0
 
4
 
! Отговори
друг Българин преди 4 години
До БългаринВ твоя град може и да има маски, но в моя няма никъде.
9
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5 Какъв пик бе промит мозък. Ти си от тея дето си мислят че всички мерки които взимат се правят за наше добро нали ? няма проблем, скоро ще пращаш смс да идеш да се изпикаеш и ще минаваш КПП пред *** у вас
8
0
 
15
 
! Отговори
истина е преди 4 години
5 бона може да плащат само бандити и политици ,но ти имат имунитет ,и тази глоба няма от кой да я вземат ,защото народа е гол и бос !
7
15
 
3
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Айде стига с това "няма".В моя град има в почти всеки хранителен магазин даже.
6
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нспраео да ср надяватбферефжета и бурки. От мъже и жени, и от деца. Тези атрибути първоначално са замислени от хигиенна гледна точка, впоследствие остава инерцията.Е днешната криза колйо му е да пуснат в продажба шарени бурки в разни цветове. Хем ще орефоазестбкъде-къде по-сигурно от тия пенкелер и афиф маски.
5
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо де, в пика ще мислите по -друг начин... всички джуджета. Обаче тогава няма да има милост...
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отмени си заповедтта смешкото! Току що.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво за трезвото мнение
2
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на гербавата хунта!
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ама идеята да се носи маска задължително въобще не е заради коронавируса ...