Ще има ли и на какви цени ще е агнешкото за Великден?

Държавата дава 3,5 млн.лв. на кланиците за работа с българско месо
Обновена: 31 мар 2020 13:18 | 31 мар 2020 13:13, Елка Василева
71
Ще има ли и на какви цени ще е агнешкото за Великден?
Снимка: архив, БГНЕС

„Искам да приветствам всяка мярка, която е в ситуацията на такава криза, защото малко или много тя ще допринесе до някакви позитиви за производителите“. Това каза за БНР Симеон Караколев - председател на Националната овцевъдна асоциация, по повод съобщенията, че ДФЗ отпуска до 3.5 млн. лв. на кланиците, за да могат да реагират адекватно на ситуацията с коронавируса и да работят приоритетно с българско месо, което да стига до търговската мрежа.

„Искрено се надявам тази мярка да се даде ефект върху поощрението на кланиците да не внасят агнета, евентуално, за да се колят и да се продават в търговската мрежа, а да купуват директно от българските фирми“, каза Караколев.

Той изрази одобрение за мярката. „В ситуацията, в която сме, и евентуално очаквания спад на потребление, тази мярка е добре е формулирана. Добре е за кланиците. Не казвам, че е много, но все пак това е някакъв някаква подкрепа от страна на държавата. Това защитава и фермерите, защото ние сме свидетели от последните години как цената в последните дни преди кампанията се свива доста под 5 лв. Тук има защитна цена. Кланиците могат да се възползват (от помощта б.р), само ако те не свалят изкупната цена под 5 лв за килограм. А това, че има фермери, които продават от фермите, е добре дошло, защото те продават на малко по-висока от тази цена“, оцени Караколев.

Притесненията на бранша са, че заради пандемията не работят хотелите и ресторантите, а традиционно те са потребявали „поне 30% от агнешкото по празниците Великден и Гергьовден“.

„От друга страна са и тези ограничения по КПП-тата. Това по всякакъв начин би осуетило хората да отидат и евентуално да може да си купят месо от фермите“, каза Караколев.

Статистиката на овцевъдите от предишни години показва, че големите вериги потребяват за празниците „около 50 70 хиляди агнета, не повече. Останалите са в малките месарски магазини, в по-малките магазини и директно от фермите. Може би половината от животните, да не кажем и повече, се пазаруват директно от фермите. Сега това ще бъде дискомфортно. Не знам доколко ще бъде проблем, но със сигурност няма да бъде много лесно“.

Караколев припомни, че преди година асоциацията е сигнализирала, че голяма търговска верига внася у нас евтино агнешко без нужните маркировки. И тази година същата верига постъпва така. Затова браншовиците са сигнализирали министър Танева с апел: “Нека да говори с всички вериги в България. В ситуацията на криза всички трябва да се подкрепяме“.

„Има издадена вече такава заповед - за абсолютно стриктен контрол. Дори сме готови, ако това месо влезе в търговската мрежа, по същия начин както и миналата година - с абсолютно неясна маркировка – ние ще уведомим прокуратурата“, каза Караколев.

По повод прогнозните цени на агнешкото по Великден той каза:  „Цените са между 6 и 7 лв. за кг живо тегло. Зависи от количествата. Според мен, в магазинната мрежа цените ще варират около 15 до 16 лв. За цяло агне, според мен, няма да има по-големи от тези цени“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
1
 
! Отговори
Дидо, а преди 4 години
кучешко ли да ядем? Къде е писано какво трябва да се яде? Всеки народ си има традиции и се стреми да си ги спазва. Едни ядат агнешко, други свинско, трети кучешко. Когато тук имаше виетнамски работници, нямаше нито едно скитащо куче, всички бяха изловени и изядени от тях. Жално е да се колят животни, но такъв е живота. Човека също е животно, и често е изяждан от други животни.Гледай по често Дискавъри и Нешънал, там пускат филмчета за дивата природа, а човека е част от нея.
59
0
 
1
 
! Отговори
Дидо преди 4 години
До 53 (Анонимен)Рекох "ако не ядеш агнешко ще умреш ли?". Ти ми пишеш "Ако не ядеш месо, каквото и да е, яйца, млечни продукти, хляб и зеленчуци, ти ще живееш ли". Отговора ми е не - няма да оживея и след известно мъчене ще умра. Само не мога да разбера какво общо има този твой въпрос с моя, който единствено изключва агнешкото. Логиката де е :) ?
58
5
 
5
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 4 години
ЗА ТОВА Е ПРАЗНИКА:ДА СЕ НАПЛЮСКАШ , КАТО ПРАСЕ..ДА СЕ НАПИЕШ, КАТО МОТИКА ....И ДА НАТРЕПЕШ ЖЕНА СИ...ТОВА Е ЖИВОТА НА БЪЛГАРИНА!!!!! АЙДЕ НАЗДРАВЕ!
57
3
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
НА НЯКОИ ХОРА У БЪЛГАРИЯ --ВЯРАТА В ХРИСТОС , МИНАВА ПРЕЗ ТУМБАКА!НОРМАЛНО!И ТРИТЕ ГЪНКИ В МОЗЪКА ИМ , СА ЗА:-ЯДЕНЕ ,-ПИЕНЬЕ ,- ПАРИ И ВЛАСТ....!АЙДЕ , ПИТАЙТЕ ПОСЛЕ ЗАЩО ГОСПОД НИ НАКАЗВА ...ХА,ХА,ХААААААААААА
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Какъв ВеликденВеликден ще има, независимо от злобните хора, които да са против Този Свят Християнски Господски Празник на Празниците - Възкресение Христово.
55
3
 
6
 
! Отговори
Какъв Великден преди 4 години
тези продажници ще го забранят. Боко нали клекна пред Ердоган, за да му угоди и Великден и Коледа ще забранят! Караме най противните 10 години от цялата история на България, такава простотия е нямало и през Тошово време!?
54
3
 
3
 
! Отговори
От номер 34 преди 4 години
До За вяратаС други думи, нашето християнство и вяра се свежда до 2 неща: колене и ядене. Не е пресилено да се каже, че вярата минава през г1за ни, за съжаление.Вярата има и други измерения, хора! Вярата е усещане!С ДРУГИ ДУМИ, последните ти изречения са ОТВРАТИТЕЛНИ и НЕПОДОБАВАЩИ за и към нас, православните християни.
53
2
 
4
 
! Отговори
От номер 34 преди 4 години
До За вярата4. Да уловим и изядем шаран на Никулден;Всъщност Истинския Никулден ( Ден на Успението на свети Николай Чудотворец) е на 19 Декември, а не на 6 Декември. На 19 Декември - Никулден по стар стил НЕ винаги се яде риба и рибни продукти, ако се падне Четвъртък, Вторник, Събота, Неделя, може да се яде риба, но ако Никулден по стар стил се падне Сряда или Петък, риба и рибни продукти не могат да бъдат на трапезата.
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДидоАко не се храниш със месо ( каквото и да е то) , млечни продукти, а също така и хляб и зеленчуци, ти ще живееш ли?
51
0
 
5
 
! Отговори
От номер 34 преди 4 години
До За вяратаПравило 28Смешно ми се видя това, че някой е дал обещание да не яде свинско месо. За това благоволи да поучаваш такива да се въздържат занапред от неразсъдни заричания и обети и допусни употребяването на незабранени неща, понеже: нищо не е за изхвърляне, щом се приема с благодарение (1 ***. 4:4).
50
3
 
4
 
! Отговори
Дидо преди 4 години
Едно нещо имам да питам. Ако хората не ядат агнешко ще умрат ли ?
49
0
 
4
 
! Отговори
От номер 34 преди 4 години
До За вяратаПравило 28 Смешно ми се видя това, че някой е дал обещание да не яде свинско месо. За това благоволи да поучаваш такива да се въздържат занапред от неразсъдни заричания и обети и допусни употребяването на незабранени неща, понеже: нищо не е за изхвърляне, щом се приема с благодарение (1 ***. 4:4).
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До .Когато ти ми докажеш вярата си с факти, тогава може да питаш за контра аргументи. Нали християнско е да се показва смирение, защо обиждаш?Аз през това време елементарно ще си ям агнешко и наслаждавам на приятната почивка, която ми организира Генерала!
47
1
 
5
 
! Отговори
От номер 34 преди 4 години
До За вяратаНе е грях и не е престъпление да се яде животинско месо, животински продукти - месо, яйца, риба, млечни продукти. Грях е, когато по време на църковни пости се яде животинско месо и продукти. Правила на Светата Православна Църква - част 2Ако някой осъжда такъв, който с благоговение и вяра яде месо (освен кръв, идоложертвено и удавнина), за това, че поради употребяването на такова не могъл да има надежда за спасение, нека е анатема
46
0
 
7
 
! Отговори
От номер 34 преди 4 години
До За вяратаПрав си, но донякъде. Но не е справедливо да се обвиняв абългарина и да му се лепва етикет - жесток мъчител на овце и агънца, защото немалко българи НЕ могат да си позволят свинско или пилешко месо, а какво остава за агнешко месо. Колко пъти в годината българинът си позволява да яде агнешко месо ( било то на овца, овен или малко агънце)? Отговорът е 1- 2 пъти и то на Великден и Гергьовден, и то НЕ всички българи. Защото тези, които искат , но не могат да си го позволят.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 46Абе ти акъл някакъв имаш ли?
44
1
 
3
 
! Отговори
. преди 4 години
До Анонимен46Обори ме с факти, не с нападки. Това, че си елементарно човече си личи от изказа ти.
43
6
 
4
 
! Отговори
За вярата преди 4 години
Ние, българите сме християни, религиозни до мозъка на костите си. Нашето християнство и вяра се свежда до 4 неща:1. Да заколим и изядем прасе на Коледа;2. Да заколим и изядем агне не Гергьов ден и на Велик ден;3. Да заколим и изядем пиле на Петров ден;4. Да уловим и изядем шаран на Никулден;С други думи, нашето християнство и вяра се свежда до 2 неща: колене и ядене. Не е пресилено да се каже, че вярата минава през г1за ни, за съжаление.Вярата има и други измерения, хора! Вярата е усещане!
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Смисълът на празникаНие сме атеисти, интересува ни агнешкото и почивката!
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СениагМного си смешен, дори няма да ти обясня защо, няма да разбереш!