Колко точно са заразените с COVID-19 у нас? Няма пълна яснота

Според д-р Стойчо Кацаров са нужни масови тестове, за да се прогнозира кога идва пикът
61

422 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите е 10, а оздравели и изписани след болнично лечение са 20.

"Не може да се каже доколко са адекватни мерките, ако липсва оценка на кризата и не може да се направи прогноза. Ако се спрем на цифрите, които ни съобщават от Щаба, тези числа по никакъв начин не кореспондират с блокирането на цялата държава", коментира председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в "Денят ON AIR".

Още по темата
Според него страната ни е трябвало да прави масови тестове, за да може да се прогнозира кога да очакваме пик.

"Лекарите в страната са около 30 000 и още толкова медицински сестри. Вярно е, че не всички работят с болни с коронавирусна инфекция, но поне 10 000 души са ангажирани. Това са хора, които трябва да бъдат тествани непрекъснато, защото най-лесно могат да се превърнат в източник на заразата и вместо да помогнат на болния, да му навредят", каза д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

Той изрази мнение, че здравните заведения не извършват друга болнична дейност и това води до риск медицинските центрове да останат без финансиране.

По думите му е неприемливо месец след обявяването на първия случай на COVID-19 у нас да няма яснота какъв е размерът на заразяването и как се развива то.

"Продължаваме да нямаме яснота колко са реално заразените - 400, 4 000 или 40 000", допълни той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
хаха преди 4 години
До Коко стига глупости - положителните проби се докладват веднага! Проблемът са фалшиво отрицателните.
41
1
 
2
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Приятелка си идва от чужбина. На летището НИЩО. Седмица се бори къде кога как да си направи тест за коронавирус. Отива миналата седмица в Цибалаб. Резултата е положителен. Тя няма никакви симптоми.. знаете ли от тогава до сега какво стана? НИЩО. Никой за нищо не я е търсил тя не се води под карантина! А звъня на лична лекарка, на който се сети. Седи си в къщи ама... АМА! Вие си го знаете, но новините НЕ СА ТИВА КОЕТО СА.
40
1
 
3
 
! Отговори
Мерки преди 4 години
Мерки, мерки, ама да се разберем. Едни си получават заплатите за стоене в къщи. Заетите в икономиката, терговията и селското стопанство трябва да работят за заплатите си и да издържат и обези, които са скатават у дома. А пък лекари и зъболекари извън инфекциозните отделения, които пък сега не могат изобщо да работят? Съвест нямат ли управляващите? Държавата съвест няма ли? В Германия този въпрос е решен. Всеки, който продължава да работи получава 1500 Евро вредни.
39
2
 
0
 
! Отговори
За Англия преди 4 години
Какви глупости говорите. Фирмите работят. Производството не спира.
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видя се какво стана в Италия, Испания, Франция, а сега вече и в Англия и САЩ. И там имаше лекари, които даваха успокоителни прогнози, без да отчитат, че не се ли вземат нужните мерки, коронавирусът започва бързо да се разпространява и накрая помита всичко пред себе си, а в болниците падат болни десетки хиляди души. Да не виждаш това, означава да си сляп. Мерките са нужни и навременни
37
0
 
7
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Никъде няма яснота колко са заразените, но е сигурно че са много повече от потвърдените, може би 10, може би 20++
36
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се тестват идващите от чужбина. Те внасят коронавирусът в България. Колко от тези над 200000 вирусоносители само за последните две седмици са тествани? Освен тях да се тестват и контактите им и ще хванете 99,99% от заразените в България. Трябваше да ги изолирате за 40 дни още при влизането им в България.
35
6
 
4
 
! Отговори
Инфо! преди 4 години
За това се махнах от България !!!България сега е в вашите раце , лекувайте се.Последен коментар !!!
34
2
 
2
 
! Отговори
Инфо!! преди 4 години
Помощите в Англия Хората се проверяват много бързо по здравния номер . Помощите ще са всеки месец, за всеки един който е подал документи Online .Нищо не работи в Англия .Хранителни магазини работят и Аптеки , Градския транспорт работи. (Автобусите)
33
2
 
7
 
! Отговори
Инфо!! преди 4 години
Англия е затворена за 6 месеца минимум.Над 800 000 Фирми ще получат помощт от държавата.Всеки един който не е напускал Англия последните 12 месеца и е работил законно ще получава помощ от минимум 600 паунда !!
32
5
 
2
 
! Отговори
Инфо!! преди 4 години
до #43 Ти чуваш ли се откачили ???? Фирмите няма да започнат работа близките 6 месеца !!!
31
6
 
14
 
! Отговори
Ели преди 4 години
Че то сигурно вече 30% сме го изкарали този вирус. В Италия, Испания, Германия и Англия първите обявени случаи са от края на януари, мислите ли, че едва преди двайсетина дни бавно, бавно се е довлякъл и тук?
30
4
 
7
 
! Отговори
Трезвен преди 4 години
Боже, абе хора вие кат пиете по две ракии вечер, ......То що глупости и агресия в тоя форум след 10.00 часа. Мани, мани Паналогична история ..А опомнете се, ...Гадно е човек даже да влезе тука. Като *** сте го наплавили.
29
11
 
7
 
! Отговори
1 преди 4 години
СТИГА с тая китайска зараза. Фирмите в България трябва да почнат работа ВЕДНАГА. Когато има Зараза от СПИН и Ебола в Африка, ЗАБРАНЯВАТ да се пътува към Африка и да пътуват Туристи към Европа. Трябва да гръмнат Банкя- лията Б.Б, и да стане Революция, за да се оправи България.
28
13
 
1
 
! Отговори
2 преди 4 години
Трябва да ИЗХВЪРЛЯТ всички китайци, които са в БЪлгария, към границата с Турция и към Китай и да ЗАБРАНЯТ вноса на китайски стоки. Китайците РАЗПРОСТРAНЯВАТ КОРОНА- вируса, за да разболяват хората в Европа и да ВЗЕМАТ, откраднат парите на българите.
27
8
 
1
 
! Отговори
3 преди 4 години
Китайците правят ДЪМПИНГ и искат да ОТКРАДНАТ бизнеса , работата и парите на българските фирми и работници.. И затуй трябва пълна ЗАБРАНА за китайски магазини или ресторанти в БЪлгария. Хем да НЕ ни заразяват с коронавируси, хем да НЕ ни вземат Бизнеса и работата.
26
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак глупости сред кометиращите. Няма нито една страна в света, която да прави поголовни тестове - първо е много скъпо второ е не особено неефективно. Да, тестват се критични групи и въз основа на тях се правят прогнози. И определено искам да кажа - предвид всички обстоятелства българския кризисен щаб се справя ОТЛИЧНО за сега. Дано и ние всички да бъдем ва ниво....щото то от нас си зависи
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Валери, и коя смърт точно не е зловеща? Никой не знае утре какво ще стане. Но трябва ли човек да си изживее дните в бясна паника?
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами ако този не може да направи оценка на кризата, щото няма данни, другите вече я контролират, щото са чели как се управляват статистически епидемиологични процеси. Има цяла дисциплина по темата. Още повече в реална ситуация на ограничени ресурси. А иначе, дайте ми данни и аз ще умувам!Ей за това аман от експерти.
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои хора очевидно нямат мозък, но сега по време на кризата се оказва, че не са и чували за Гугъл. Не виждате ли какво се случва по света, колко дена поред вече Италия и Испания съобщават за близо хиляда загинали. Скоро и в Англия нещата ще изглеждат по този начин. Това са все държави с много по-висок стандард на живот от БГ, да не говорим с колко по-развито здравеопазване от нашето. И въпреки всичко се намират "умници" да твърдят, че мерките били много строги.