Станишев пита къде е ЕС, имало впечатление, че отсъства

"Липсата на единен отговор подклажда разделенията"
110
Станишев пита къде е ЕС, имало впечатление, че отсъства
Снимка: БГНЕС

Президентът на ПЕС Сергей Станишев заяви, че извънредната ситуация, в която се намираме, застрашава Европа с тежки икономически и политически последици.

"Виждам следните политически опасности: докато националните правителства се справят кой както може, опитвайки се да удържат здравните и социалните си системи, се наслагва впечатлението, че ЕС отсъства, а така се създава риск от поредно разделение между държавите".

Това е посочил Станишев в два видеоконферентни разговора - с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и с ръководството на Групата на социалистите в ЕП, както и с комисарите от лявото политическо семейство, се посочва в съобщение на офиса на българския евродепутат и президент на ПЕС.

С коментари и предложения са се включили Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на ЕК и Паоло Джентилони, отговарящ за ресор икономика, а в контекста на мерките за борба с последиците от пандемията Станишев обсъди с Никола Шмит, комисар за работни места и социални права, предложението от предизборния манифест на ПЕС за създаване на европейска гаранция за безработица.

"Липсата на единен европейски отговор на последиците от разпространението на вируса още по-силно подклажда отдавна тлеещите разделения в Европа. Север срещу юг, "спестовниците" срещу "приятелите на кохезията".

Либералите и десните, които вече говорят за нова порция строги икономии, срещу левите, които настояваме за повече инвестиции и незабавни мерки за подкрепа на работниците и малките предприятия. Именно пагубните неолиберални политики от близкото минало на затягане на коланите и орязване на средствата за ключови сектори са сред основните причини за изнемогването на здравните системи в редица държави в ЕС", коментира Станишев.

По думите му зЗа социалистите отговорът може да бъде само един - изработване и отстояване на всеобхватен План за възстановяване на Европа. Той трябва да започне да действа веднага, на принципа "каквото е необходимо", изведен на европейско ниво. ЕК вече предприе верни стъпки с обявяването на инвестиции в размер на 37 мрлд. евро от кохезионната политика, с предоставянето на повече гъвкавост за бюджетните дефицити и държавната помощ, с въвеждането на "зелени коридори" за транспортиране на стоки и др. Тези мерки обаче са малка част от необходимата цялостна визия за отговор на последиците от пандемията, смята президентът на ПЕС.

Ето защо, ПЕС настоява Планът за възстановяване на Европа да се основава на три стълба:

- По-голяма гъвкавост за средствата от европейския бюджет, така че те да бъдат насочени към здравните и социалните системи. Водеща инициатива на социалистите ще е въвеждането на Европейска гаранция за безработица;

- Увеличаване на капитала на Европейската инвестиционна банка до 200 млрд. евро, които чрез взаимодействие с националните банки да стигнат до реалната икономика;

- Въвеждане на специфични механизми за облигации, свързани с конкретната ситуация.

"Извънредното положение и поредната криза най-вероятно ще предпоставят нов икономически модел за възстановяване на икономиките и производството. В Плана трябва да заложим на устойчивото развитие, на здравеопазването и социалната перспектива, но нека не се отказваме от битката за околната среда. Новата ситуация ще доведе до нов тип реиндустриализация и ние трябва да сме готови за това.", очерта стратегията лидерът на социалистите в Европа.

В този контекст на онлайн заседанието на ръководството на Групата на социалистите и демократите е било взето решението за иницииране на резолюция на ЕП през април за спешни и адекватни социални и икономически мерки от страна на ЕС. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
5
 
! Отговори
как къде преди 4 години
Където е и НАТО....
85
2
 
8
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Този нали искаше да разпада националните държави.***!Изглежда жалко човека!Вече изглежда,като психично болен.
84
2
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Хааххахаахааа, тоя дето щеше да открива нови 240000 нови работни места :)))))))))))))))и се целуваше с Лютфито на Орлов мост. накрая фалира като обикновен *** със 160 лв. минимална заплата.
83
2
 
9
 
! Отговори
Ken преди 4 години
Кой е този пес ?
82
2
 
8
 
! Отговори
Били преди 4 години
Къде е ЕС? Ами на парчета - едните молят за помощ, другите си пазят кинтите.Па-важни са им паричките и лихварските интереси, отколкото някакво си ЕС.Някои хора ще загубят доста наивни представи за ЕС - клуб на държави, където всеки гони своя си интерес, завоалиран зад политкоректни фрази.
81
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв ЕС ?Какъв Шенген ? Какво НАТО ?Оказа се ,че всички са мишоци....
80
2
 
6
 
! Отговори
Мишките като, преди 4 години
Станишев се скриха, напуснаха потъващият кораб, както и нашите мишки от парламента. Само бабаит Боко се бие с вируса, като си затвори стадото в кошарите.
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой беше тоя?
78
2
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
На нас ни казаха - не сте в зоната, няма кинти!
77
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живее Станишев,ПЕС,БСП,ГЕРБ,ДПС,ОП и Бойко Борисов!Да пукнат душманите на България!
76
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Станишка, ЕС е там, където си бе, гугутке, да ти пълни джобовете, и на Милийончева, или забрави каквви пари ядеш
75
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС умря отдавна... всеки се спасява сам, а който му е трудно му помагат отвън....Иронично някак..
74
4
 
13
 
! Отговори
Изненадан преди 4 години
Ееееее серго жив ли си бе ама къде се изгуби. А разказвай как си добре ли си? Спиш ли добре????
73
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук са ЕС и НАТО, помагат в хибридната битка. Победиха глобалното затопляне и въглеродните емисии.
72
3
 
9
 
! Отговори
човек преди 4 години
А! Не е ли там при теб? А,ако го няма ,да пуснем кучетата да го търсят... :-)
71
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеите които дава Станишев са добри и разумни,напълно го подкрепям,браво!
70
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живее ПЕС!
69
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОГО ПИТАШ--НАЛИ ТИ СИ ВОЖД НА ПОЛОВИНАТА ОТ ЕС ....????
68
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В случая е напълно прав. ЕС към момента е някаква демагогия.
67
6
 
13
 
! Отговори
Iv преди 4 години
Нямам да забравя как този преди 10год. в качеството си на министър-председател беше казал, че световната финансова криза няма да засегне България. Помним!!!