Българин прави мобилно приложение къде е безопасно от COVID-19

Ако някой се зарази, информацията се праща на хората около него
2 апр 2020 19:15, Анисия Иванова
34
Българин прави мобилно приложение къде е безопасно от COVID-19
Снимка: БГНЕС

Ново мобилно приложение NOVID20 работи за ограничаване на бързото разпространение на коронавируса в Европа. Технологията ясно показва местата, където можем да останем, без да сме изложени на риск от инфекция, а това ще помогне за по-голямата сигурност и на рисковите групи в тази извънредна ситуация.

Създателите на мобилното приложение очакват, че използването му ще съкрати и продължителността на периода на карантината.

Проектът е дело на международен доброволчески екип от специалисти в различни сфери, начело с българина Михаил Ковачев, съобщава БНР. За популяризирането на приложението и ползите от него отборът на NOVID20 се свързва с отговорните министерства и органи, както и с университети и телекомуникационни компании.

Михаил Ковачев е студент по бизнес администрация във Виена. Той застава начело на екип от над 80 млади специалисти в различни сфери от цяла Австрия, които дни наред работят по създаването на адаптирано европейско решение по пример на успешни приложения от Азия с най-високите стандарти за защита на данните.

Целта е бързото намаляване на процента от инфекция, причинена от COVID-19. Проектът е подкрепен от експерта по медицина Франц Висбауер, програмисти, учени, юристи, големи световни компании и вече е готово да заработи и у нас.

Идеята за специалното приложение възникнало след като Михаил Ковачев се върнал от Испания. Видял нарастващата статистика на заразените, свързал се с приятел в Южна Корея, за да разбере как се справят там, а след това със свои приятели програмисти и съмишленици се концентрирали да адаптират апликацията за Европа.

Ковачев обясни, че принципът използва близостта на мобилните телефони един до друг и времето за възможен контакт между хората. Ако някой се зарази, то информацията се изпраща на хората, които скоро са били в близост. Личните данни на ползвателите остават защитени от достъп на институции, увери българинът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
След карантината преди 4 години
приложението може да се ползва и с успех за намиране на "безопасни" кредити
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво,да му се издаде орден Стара Планина на този "загрижен" и "съвестен" умен съотечественик!
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ама ще хване някоя пачка
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя е открил топлата вода да прави нещо, което ВЕЧЕ е създадено !!!
21
0
 
10
 
! Отговори
Mdaa.. преди 4 години
Важното в новината е думата Българин, а не че е копирано от други приложения в Китай :) от давна е измислена топлата вода.. приложение за Европа няма. Едно приложение в дигиталната сфера е валидно за цял свят..
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хахаха ама то вече съществува такава апликация, горките хорица! Жалко за времето номер 22 е прав по добре засадят една нива с картофи
19
0
 
5
 
! Отговори
бай Стамат преди 4 години
айде нема нужда.тва е турски вирус - инсталирай си го сам.
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подобна инициатива не е по силите на Гуугъл и Майкрософт, ама да - някакви сульовци го били направили. За над 20 години в бранша ми е пределно ясно, че това е измама.Яко усвояване на кинти от разни фондове. Гледам, че са цяла компания от 80 човека и търсят десетина специалисти. Значи имат и кинти. От реклами ще се издържат нанайси. Гуугъл блокира ключовата дума "covid" в Play Store.
17
6
 
3
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
На крива ракета космоса и крив. Момчето е седнало доброволно, а не като тук само наемници. Ще се съмнявате в тези които Ви мислят доброто срещу пари, а не в онези които отделят времето си за човешката цивилизация!
16
6
 
3
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
Как от какво ще печели? От реклами. Какво като ти продадат личните данни от какво се криеш? Какви лични данни имаш ти? Едно име и морална ценност зад която стоиш, ако си с чиста съвест няма да повярваш глупости.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отделно, че ако е в голям град, ако прилижението показва, че не е безопасно на адрес, примерно улица където има 5 блока от по 14 етажа, можем да приемем, че никой няма да разбере кой кинкретно е болен.В малък град обаче, въпреки, че човекът може да е съвестен и примерен и болницата да му е отказала да го лекува (каквито случаи вече има) и ако си е вкъщи, всички ще се досетят кой е той на адрес с 2 къщи (а той не излиза) и ще стане обект на нападки. Простолюдието може и къщата да му запали.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв е бизнес-планът на това чудо. Иска ми се да му хвърля едно око.От какво ще печели - пак ли ще продава лични данни , локации и такива.Не е ли прекалено изтъркана схема. Сега да не вземе да ми каже някой, че от чист алтруизъм се е захванал - ако пък наистина е така - да вземе да си хвърли дипломата от тоя икономически институ ли беше там по австийско ужким
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо, това приложение ще иска достъп до информация на телефона, просто защото съвременните програмисти са кекави и ползват готови фреймуъркове като малките деца, а те от своя страна ще искат достъп и прилижението ще харчи много ресурс. Както и повечето приложения днес де. После, едно на ръка, че ще трябва GPS да е постоянно включен. А ако телефонът е хакнат, ще ви следи не само проложението, а и други хора. И ако хакер се добере до него, ще има достъп до данните в телефоните на доста хора.
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И без приложение си знам къде е най-безопасно - у дома.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да и сега всички, които са в привидно чиста зона, ще спрат да спазват всякакви правила... Приложения като това са за цивилизовани общества с отговорни хора, не за българи.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първоначално си помислих, че ще гледа някой API, който обновяват често и ще показва дали града, в който живееш има поне един заразен. Прочетох цялата статия и видях сериозен проблем в неговия план. Това приложение, за да работи трябва да има насищане от инсталации. Най-много да го инсталират 1000 човека на различни части от света. 800 от тях няма да го ползват. Другите 200 ще го пробват и няма да им хареса. Трябва много силна реклама. Проекта ви няма да го бъде. Успех все пак.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безопасно е на село хем ще си гледате продукцията хем ще сте навън да работите това и без друго в края на кризата ще има дефицит на храни -така че изберете да се върнете в къщата на баба и дядо и обработвайте земята -гаранция от нашата държава няма да получите
8
2
 
6
 
! Отговори
Ханс преди 4 години
В Австрия го има от две седмици. В Русия от една
7
1
 
12
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Демек пътеводител на заразенито стадо. Като видят чист район заразените без да го знаят панически да се юрнат натам. По *** идея не бях чувал.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре да се заразя, отколкото да ми хакнат смартфона.