COVID-19 притесни и пивоварите, отчитат спад на продажби

Кризата преобръща положителния тренд в бранша
14
COVID-19 притесни и пивоварите, отчитат спад на продажби
Снимка: Съюз на пивоварите в България

С близо 20% е спаднал пазарът на бира в страната заради извънредните мерки в борбата с коронавируса, съобщиха в своя  позиция от Съюза на пивоварите в България.

Анализаторите прогнозират икономически и социални предизвикателства за бирената индустрия, но въпреки това работодателите са категорични, че най-важният приоритет е запазването на трудовата заетост в сектора. Браншът вече отчита неблагоприятното въздействие на директно загубените 20% от бирения пазар в страната, поради затворените заведения за обществено хранене. Към това трябва да се прибави и намаляването на продажбите през магазинната мрежа.

Още по темата
"В настоящата ситуация ефектът от кризата с коронавируса влияе върху режима на работа и работната заетост в нашите предприятия. Между 35 и 40% от заетите в бранша служители работят директно и индиректно за ХоРеКа (хотели, ресторанти, кафенета) бизнеса, който не функционира поради наложените извънредни мерки в страната. Ето защо за стотици работещи в бирените компании се изискват навременни и гъвкави мерки, които да запазят човешките ресурси. Както и по време на кризисната за сектора 2014 г., основната грижа на всеки работодател в пивоварния бранш е да запази работниците и служителите, които са най-важният и емблематичен актив на нашата индустрия", коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България (СПБ).

В България по данни на НОИ през миналата година в производството на пиво и малц са заети 2 150 човека, а в свързаните сектори на доставчиците – над 9 000 души. Заедно със заетите лица в ХоРеКА сектора и магазинната мрежа, работните места, генерирани от производството и продажбите на бира в страната общо са около 34 700.

Ежегодно в обучението и квалификацията на човешките ресурси членовете на СПБ инвестират близо 8 млн. лева, отчитат от Съюза на пивоварите. Статистиката на НОИ за последните 15 години показва, че пивоварната промишленост осигурява най-високи доходи на служителите си спрямо други сектори на хранително-вкусовата индустрия и ежегодно е сред първите 10 икономически дейности с най-високи средни осигурителни доходи в страната.

Според най-новото изследване на Europe Economics, добавената стойност на пивоварната индустрия в България се изчислява на 225 млн. евро, а общо приходите към бюджета от производството и продажбите на бира са 168 млн. евро. Анализът на данните от изследването показват, че ако индустрията се върне на нивата от 2014-2015 г., които са едни от най-ниските за последните 20 години, то спада в добавената стойност на сектора се изчисляват на около 26 %. В приходите за бюджета намалението ще бъде поне с 10 – 15 %, а работните места в секторите на доставчиците  и клиентите ще са минимум с 25 % по-малко.

Данните за страните от ЕС също показват тревожни тенденции за бирения сектор, където именно през заведенията, ресторантите и кафенетата се консумира 1/3 от обема на произвежданата бира. Стойността на тези продажби представлява 65% от целия бирен пазар в ЕС и възлиза на 76,1 милиарда евро. В европейските страни от продажбите на бира в ХоРеКа се осигуряват над милион и половина работни места, а добавената стойност от тях се изчислява на 24,2 милиарда евро и 13 милиарда евро постъпления от ДДС.

Имайки предвид съществения  икономически и социален принос на бирената индустрия във всички страни на ЕС, Пивоварите на Европа призовават в настоящата извънредна ситуация да се предприеме пакет от извънредни мерки, за да се запази жизнеността на индустрията и да се минимизират във възможно най-голяма степен щетите върху ХоРеКа бизнеса.

Осъществяването им по един методичен, иновативен и значим начин ще подпомогне не само тези сектори, но ще способства за последващото възстановяване на икономиката със създаване на работни места, добавена стойност и осигуряване на бюджетни приходи за европейските страни, отчитат от Съюза на пивоварите, в който членуват най-големите производители на бира у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
верно преди 4 години
че кой сектор не се сви, че за мишо бирата да пишете? бирата е само за цингaмангари и калайджии, сиромаси и алкохолици които се наливат с 2-3 литровки. нормалните хора пият твърдо или винце. какво ни интересува категорията на алкохолиците, все едно има добавена стойност измислената ви промишленост...
12
1
 
0
 
! Отговори
az преди 4 години
До хЧе къде ще ходиш с 10 лв газ като си безработен? Аз последно съм зареждал февруари 20лв и още е почти фулл. То не може хем да си безрботен хем газ да сипваш, цигарки да палваш, ракийка да лочиш и да пошляпваш чужди какички.
11
0
 
2
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
Оказва се че карантината може да има и положителен ефект... Алкохолиците почнаха да броят стотинките. Кранчето на дилърите също спря доставките на наркотици от провинцията намаля значително, а с това качеството и съответно търсенето. На Комарджиите им спряха 75% от спортните залози, съответно и интереса спадна. Дано наркоманите, алкохолиците и комарджиите усетят колко приятен е реалният свят и да не се връщат към слабостите си. Има реален шанс утрепките да се само-реабилитират в обществото.
10
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Лятото всеки българин съм сигурен ще помогне.
9
1
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Алкохола просто ти скъсява живота!Алкохолиците живеят за да пият и тормозят семействата си.Животът с пияница е ад.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фирмите работят по американския модел- ипотекират бъдещи приходи и печалби, на които плащат лихви, и само за тях трябват едни 5% устоичив растеж, в момента в който нещо се прецаха са жив зян
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
'Айде, и тия се наредиха за помощи. Какво по-нормално от това да им паднат оборотите с 20-30%? Какво са се завайкали, просто тази година няма да са на печалба. 3 седмици извънредно положение и всички са пред фалит... Орежете излишните разходи - реклама, представителни, инвестиции и се посвийте малко, все ще оцелеете. А, и к'во става с печалбите от миналата година? Изпихте ли ги, изядохте ли ги или какво?
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е ква бира бе, то сега са ракиени времена...Производителите на ракия не могат да се оплачат. В битката само ракията помага.
5
0
 
14
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
Епа они нали печелеха милиарди за 30 години? Къде са спестените пари за черни дни? Профукали са ги за глупости-яхти,клубо,мерджани.....и после олеле.
4
1
 
10
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Не вярвам много на тази статистика, хората си стоят по домовете и консумират бира вкъщи, а времето все още не е летно, че да се набляга само на бира.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Korupcia v sadebnata palata, virusi?!
2
0
 
15
 
! Отговори
Джокера преди 4 години
Като съм с четворно намалени доходи ,остава ли за бира и не само,купувам само брашно,ориз ,картофи и олио,и малко пилешки бутчета със 200 лв изкарваме месеца.Да благодаря на Бог не е малко,даже пестя че не се знае ...С 350лв пенсия толкова .
1
1
 
9
 
! Отговори
х преди 4 години
То хората след два месеца няма да имат 10лв за газ на колата...За какви ракии и вина говорите.