Проф. Костов: Медицински стратегии само върху социални мерки

Шефът на МЕС заяви, че всичко зависи от спазването на мерките
11
Проф. Костов: Медицински стратегии само върху социални мерки
Снимка: БГНЕС

Медицински стратегии могат да бъдат градени само върху сериозни социални мерки, каквито, според мен, успешно се прилагат. Това каза пред БНР проф. Коста Костов - координатор на Медицинския експертен съвет (МЕС) към Министерския съвет.

Той посочи, че според МЕС те са успешни, защото "не бива да си позволяваме никаква свобода по отношение на мерките за социална, физическа изолация, защото иначе бихме допуснали епидемията да се разгърне в мащаби, за които здравната ни система не е подготвена и не може да се справи".

Още по темата
"Всички успешни страни в борбата с епидемията, които минаха преди нас и натрупаха достатъчен опит, успяха само тези, които включиха целия арсенал от възможни мерки. Като започнем от обикновените хигиенни мерки и стигнем до тежката физическа изолация", обясни професорът.

По думите му целта на мерките е "кривата да бъде огъната като върбова пръчка и да се насочи към по-хоризонтално течение". Това е добра прогноза, акцентира той и изрази очакване да не се даде възможност на кривата на заболелите "да скочи с голяма височина". Специалистът посочи, че всичко зависи от спазването на мерките и колко сме дисциплинирани.

Във връзка с предположението, че благодарение на задължителната в българския имунизационен календар ваксина БЦЖ (Bacillus Calmette-Guerin) в България имаме по-сериозно изграден колективен имунитет, проф. Костов обясни, че това не е доказано, но дава голяма надежда. Според него това ще се дължи не само на БЦЖ ваксината, а и на всички останали ваксинационни програми, които сме следвали във времето.

Той коментира и настояването на МЕС за т.нар. "масов скрининг", но обясни, че това означава: "Всички възможни диагностични лабораторни тестове, които се употребяват по определени възходящи критерии, като най-високо стои диагностичният тест - PCR и той е единственият".

Професорът заяви, че се злоупотребява с тезата, че от Медицинския съвет прокламират масовото диагностициране със серологични, имунологични, антителни тестове. "Това не е така!", посочи Коста. Костов и обясни, че в техните препоръки критерият е за следване на определена последователност на процеса и на върха да е PCR тестът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и тоя ненужен професор усвоява едни пари .. пратете дмс дайте дарения помогнете а ние ще усвояваме и правиме структури за това
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствената мярка с реален резултат е всички влизащи в България да се затварят в изолатор за 40 дни. Ползата от всичко друго взето заедно е по-малко от 1% от тази мярка.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Fake news. Vseka bg grajdanska zadaljitelna zdravna trudova zastrahovka po grajdanski dogovor ima premiino pokritie, kolko, kade, koga, zasto?!
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Не са го купили. Просто едно е да лаеш отстрани. Друго е да носиш отговорност за решенията си.
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този не чу ли *** вчетра? Мъжът под чехъл каза, че мерките са прекалено строги и да се пусне свободно придвижване. Не чу ли баджанака му Свиленов? Това е диктатура! Не може хората да се затварят вкъщи и да се блокират градове! *** и сие мълчат след като има диагностициран с корона вирус депутат. Когато се взе решението за разпускане на парламента друга песен пееха!
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Ама те така са подбрани че да са на едно мнение. С коронавируса ще се справим, но с последствията които ни очакват от мерките на тези професори едва ли ще се справим в следващите 3 години.
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тоя го купиха .
3
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижда се ,че професор Костов и професор Мутафчийски са на едно мнение.Спазвайте стриктно всички мерки,които са препоръчани.Много е важно!
2
6
 
9
 
! Отговори
Вярвате ли? преди 4 години
Кривата вече е изправена до такава степен че чак е станала вдлъбната от което следва че заболелите ще оздравеят спонтанно, а ако успеем още малко да я вдлъбнем умрелите от Ковид ще възкръснат.
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Порофесорът е искал да каже понаучному, че "Първата производна на върбовата пръчка трябва да стане равна на нула."