Студенти внасят по 100 млн. лева у нас след бригада в САЩ

Всеки студент се връща средно с до $8000 от гурбет
2 апр 2020 11:36, Ния Христова
113
Студенти внасят по 100 млн. лева у нас след бригада в САЩ
Снимка: Pixabay
6000 студенти се готвят да пътуват за бригада до САЩ. След завръщането си през септември и октомври, те вкарват в българската икономика около 100 млн. лв. Това отчете Светлан Данев от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен пред bTV.
 
Студентите се завръщат в България средно със 7000-8000 долара, които са успели да заработят в Щатите. От тях трябва да върнат само около 1500 долара, които са заели за заминаването до Америка. Това е цената, в която влизат самолетният билет и таксата по програмата, посочи Данев. 
 
"Точно тези средства ще се необходими за страдащия малък и среден бизнес, защото студентите са ползватели на кафенета, фитнеси, фризьорски салони. Тези пари ще отидат там, където има нужда от тях", добави той. 
 
Данев успокои студентите, че няма да имат проблем да заминат въпреки усложнената обстановка в САЩ заради коронавируса. Голяма част от студентите изпаднаха в паника, след като председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски каза да не се готвят да заминават.
 
"Програмата не е отменена. Просто е отложен нейният старт с 13 дни, което прави възможно тяхното пътуване от 14 май", уточни Донев. ПРограмата се регулира от ържавния департамент - правителството на Съединените щати.
 
"Ние нямаме притеснения, защото оттам няма отказ - допълни той. - Всички проучвания показват, че пикът на вируса ще премине в края на април и началото на май. По тази причина очакваме един много силен и успешен сезон", заяви представителят на Асоциацията на агенциите за международен културен обмен.
 
Работодателите от другата страна на океана също с нетърпание очаквали студентите "Ние сме в непрекъснат контакт с тях и те казват, че няма проблем със сезона за момента", допълни Донев.
 
Процедурата по заминаването също е приключила. Студентите са получили вече необходимите документи за кандидатстване за виза. Голяма част от студентите дори вече са получили и своите визи, закупили са самолетните билети. Донев обясни, че авиокомпаниите поддържат полетите си и самолетните билети се издавали нормално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До джо"80 долара за 10 часов работен ден"Ако питаш мен това е доста малко. Пробвай с от 110 нагоре. Казвам го като човек който е бил три пъти на тия бригади.
97
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 4 години
До АнонименЗа полетите ще ти ги върнат на куково лято ако фалират авиокомпанните. До месец-два може и да стане факт за някои от по-големите, защото синдикатите в чужбина не се като нашите... Иначе другите неща са си така
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако вземем под внимание следните фактори:- Риск от това да отменят полета натам и човек да чака месеци да му върнат парите- Риск човек да трябва да се лекува в САЩ където дори за местните е супер скъпо здравеопазването- Риск човек да не може да се върне по план заради отменени полети на обратно- Риск да трябва да остане в карантина на собствена сметкаКолко мъдро е точно през 2020 човек да отиде на бригада в САЩ?
95
2
 
2
 
! Отговори
az преди 4 години
сметката ви е 16-17 хил доларес на калпак, много доходоносен, да не продават бело? ;)
94
3
 
5
 
! Отговори
джо преди 4 години
до Анонимен 95. Цялата ситуация е доходна само за организаторите на бригадите, затова и твърдят, че "няма проблеми" Само наивник може да вземе за чиста монета твърденията на организаторите от съответната Асоциация. Едва ли до 14 май Щатите ще се справят с това положение.
93
4
 
5
 
! Отговори
майнатаимнабригад преди 4 години
Трябва да си чисто луд доброволно да отидеш в пламнала от зараза държава, в която за много хора здравеопазването е мираж. Камо ли някакъв си бг студент?! Те няма да се оправят до юли...Никакви пари не оправдават този висок риск.
92
4
 
7
 
! Отговори
джо преди 4 години
Между другото, ако някой вярва на писанията и сметките ,които са направени от Анонимен, то най вероятно е автора на тази смешка. Ако за месеца има 25 работни дни, за четири месеца 100 дни , това са приблизително 80 долара за 10 часов работен ден. Ами , храна, пътуванеи други необходими разходи...... Просто сметките елементарно издишат.
91
4
 
5
 
! Отговори
джо преди 4 години
Боже, по - *** статия отдавна не беше се появявала на бял свят. Човешката глупост няма граници. Как ще отиде нормален човек, да се набута в толкова сложна и неопределена ситуация да заработи "пари за черни дни". Даже Щатите нямат яснота в ситуацията във времето, но нашите *** шарани вече броят печалбите. При положение, че това са хора , които по презумция са с интелигентност по - висока от останалата част от населението. Държанието им е меко казано безотговорно.
90
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
aз върнах 2 хил. долара от 2 работи, но не се лишавах от нищо там.....има хора на работа-вкъщи, нищо не виждат от Америка, връщат по 8 хил.......като цяло е интересно, но американците, които работят на същите позиции като нас нищо не искат да пипат, а взимат два пъти повече на час.....и си мислят, че ние тук пасем трева.....дето се вика оградата на дядо ми на село е по-стар от тяхната държава, а ни гледат отгоре с ба**си самочувствието, все едно са по-висши същества!!!
89
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Щатите става чат-пат да се спести някой долар. При енглезите обаче си е ****. Особено на ягоди. Каквото изкараш после за доктори го даваш.
88
1
 
6
 
! Отговори
Жо преди 4 години
До До жоТова се случи през 2009 и 2010 година в Охайо, САЩ. За 92 дни през лятото, без почивен ден, синът ми е работил по 14 часа на ден. Каза ми, че е било тежко с поддръжката сутринта преди 9 ч. и вечерта след 6 ч.В периода от 9 ч. до 6 ч вечерта е бил на спасителската вишка и единствената му работа е била да наблюдава басейна. Тогава си е почивал.В онези години е работил за 7,50 долара на час. Плащали са много стриктно и точно, без никакви проблеми.На другата година получи още 1000 $
87
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече няма никакъв смисъл да се ходи на бачкане в САЩ. В България се изкарват същите пари стига да си разбираш от работата.
86
3
 
12
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Не съм студент от 2005. Тогава хващаха стъдентите със същите обещания. Много състуденти отидоха там с намерения да правят пари и се върнаха или с малко или на нулата. Ако не пиеш, не пушиш и не излизаш можеш да прибереш с едни 3000 долара. Като си извадиш разходите по заминаването 2,000. За 4-5 месеца не са феноменални пари. Сега можеш и в България да изкараш и спестиш
85
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никъде няма да внасят! Тоест, да ходят!
84
1
 
5
 
! Отговори
Жо преди 4 години
До До жоРаботният ден започва в 6 ч. сутринта- почистване, подреждане на шезлонги, хлориране на басейна и др. От 9 ч. започва спасителското дежурство до 6 ч. вечерта. След това отново се работи по поддръжката на басейна- почистване на филтрите и др.Когато синът ми пристигнал в САЩ, щата Охайо, той попитал работодателя си, може ли да работи допълнително на друго място. Оня му казал- Няма нужда да търсиш друга работа, тук около басейна има достатъчно работа. Ще ти плащам допълнително.
83
4
 
24
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
"Студентитесе завръщат в България средно със 7000-8000 долара, които са успели да заработят в Щатите." Хахахаха Не се бях смял отдавна така
82
2
 
8
 
! Отговори
студент милионер преди 4 години
Ей така се прави стъкмистика . После се изчертава графика с пикове. И накрая на една карта се рисуват много червени точки, за да е съвсем СЪВСЕМ убедително .
81
1
 
6
 
! Отговори
Вечна дружба преди 4 години
*** анализа ! Това е същото , като да очакваш , че от глобите на КАТ бюджета ще се напълни , за да стимулираш нещо си !
80
3
 
6
 
! Отговори
15/15 преди 4 години
Защо коментират хора които са виждали Америка само по телевизията? Даже и да не замине никой тази година за САЩ, вече има план за чартъри за работници от БГ за Англия. Не студенти - РАБОТНИЦИ. Никой не дава обяснения на търкачи на клавиатури форумите. Това просто ще се случи.
79
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 69Със заклинания не става. Ако плащат българските чорбаджий ще имат работна ръка. Със зплати по 1000-1200 чисто и то не навсякъде не става. И не съм забелязъл българските храни да са по-евтини от вносните, въпреки по малките разходи.