Стига с мантрата, че ще излезем по-добри след кризата

Тази криза няма да бъде катарзис за живота ни
140
Стига с мантрата, че ще излезем по-добри след кризата
Снимка: БГНЕС
Много обществени личности, лекари, а и масово в социалната мрежа прогнозират - ще излезем от кризата по-бедни, но пък и по-добри.
 
По-бедни със сигурност ще излезем, но дали и по-добри? Не смятам.
 
От най-високо ниво пример за добрина не идва. Депутати, министри и СЕМ си мислят, че за нас най-важни са размера на заплатите им. Не, по-важен е примерът. А той не бе даден и всякакво замитане след това няма да промени горчивия вкус. Дори премиер и президент не успяха да бъдат заедно в тази битка.
 
И ако сме свикнали да хулим управниците - ние с каква самочувствие смятаме, че ще излезем по-добри?
Още по темата
Социалната изолация извади доста тъмни страни от нашия характер, които са добре познати на поколенията, които имат досег с комунизма. Разказът на моя баща как е играл на "котка и мишка" с доносници, за да може да влезе в църквата по времето на моето кръщене ми се струваше нереален. Е, вече не е.
 
Факт е, че голяма част от българите спазват домашната карантина. Има и такава, която не се съобразяват. Но ние не приемаме различното мнение, ако някой не е с голямата общност е против нея. Толкова ли е сложно да се приеме чуждото мнение? Защо винаги смятаме, че ние сме правите? Лекарите нямат общо мнение, но пък ние сме готови да демонизираме всеки, с различно отношение към кризата от нашата. И двете страни в спора говорят като последни инстанции, няма средно положение. Караме се с хора, с които доскоро сме си пили кафето заедно. А след кризата едва ли ще се случи. Защото ни е важно да изпъкнем с назидателния си тон, основатено - най-вече в социалните мрежи. Това няма да се промени за три седмици, няма как да изпъкнем с доброта след 13 май.
 
Свидетел съм на десетки постове и хвалби как били докладвани хора, които не спазват ограниченията. Хора, има си полиция, това е нейно задължение. Има и солена глоба, която се равнява на почти годишна заплата. Ако издадете човек, който е нарушил забраната, ще ви стане ли по-леко? Ако го глобят с 5000 лв. - ще спите ли по-добре? Или ще се оправдаете, че го правите за благото на обществото и си го заслужава? Този човек, който според вас нарушава нещо, знаете ли защо е навън, какви са причините, какво го е провокирало?
 
Аз знам със сигурност, че тези докладчици няма да излязат от кризата по-добри. Те никога не са били. 
 
Да, от тази изолация могат да се направят много изводи - че през последните години сме били консуматори от най-чист вид, че рядко обръщаме внимание на близките си, че рядко водим дори смислени разговори. Бяхме водени от суетата, от това да живеем живот, който не е нашия и се заблуждавахме колко сме готини с дълго обработвани снимки в социалните мрежи.
 
Смятате ли, че тази суета ще изчезне? Не, сигурен съм, че още това лято ще се завърнем към обичайния си ритъм. 
 
Ще станем по-добри, ако подобни хора не ни служат за пример. Но порасна цяло едно поколение, което имитира нечий друг живот. Затова и тук съм скептичен.  
 
Немалка част от хората ще излязат от извънредното положение с депресии. В това са категорични психолозите. Изолацията не понася на всички, а като прибавим към това предполагаема безработица и несигурност за бъдещето - ще се отвори доста работа на специалистите. Надявам се единствено хората да бъдат достатъчно осъзнати и да не търсят помощ в напъпилите съвремени мошеници мотиватори. 
 
Тези хора ще мислят как да оцелеят и никой няма право да ги съди, добрината ще е на заден план.
 
В разгара на карантината пребиха журналиста Слави Ангелов. От хора, които никога не са били добри и няма да станат.
 
По време на изолацията десетки се пробват да мамят, появиха се спекулантите. И те няма как да станат по-добри след условната дата 13 май.
 
Уважение за всички добри хора, които бяха добри и преди 13 март, и излязоха на предна линия в тази безпрецедентна криза. Уважение за всички дарители - не само към болници и лекари, а и за тези, които продължават да даряват за болни деца, за хора в нужда. В тях е надеждата за повече добрина и след кризата. И тя се вижда в реалния живот, не във Facebook.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички сме добри хора-но не винаги,не с всеки и не във всичко!!!!
80
0
 
3
 
! Отговори
Дончо преди 4 години
Много си глyпaв, Сaше.....
79
4
 
7
 
! Отговори
роза преди 4 години
В общи линии съм съгласна с автора на статията.В този случай поговорката "Всяко зло за добро" не важи!Които са добри,ще си останат добри,а пък лошите може дори по-лоши да станат!Положението в България и преди епидемията не беше добро,глупаво е да очакваме,чесега ще се подобри!Статията е емоционална,но в нея има много верни неща.
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо се лекуват децата и бременните, при застрашаващи живота болести и т. Н. Има закон за това
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много сме добри!!! Чета и се чуда, на някой нещаа.Ама не можели хората от мойта фирма да са с предимство Ама не може ли хората с осигуряване да са с предимство Ама що да плащаме за гастербайтерите. И накрая на фона от наболелите теми за пари и безработни , излиза депутати и казват, че за ромите ще има помощи.И така по добри сме, само че да ни ви познава човек. Да не дава Господ
76
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко се повтаря. След години ще се смени властта и ще излизат "картончетата" на доносниците от 2020г. И те след години ще се правят на луди и ще обясняват как са били принудени да доносничат. На предните им се размина Лустрацията, да но поне вас не ви подмине!
75
10
 
11
 
! Отговори
ноби преди 4 години
андрешкооо. много тъпa статия, андрешко
74
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво за статията! Можело да се пишат и свестни неща във времена на прЕститутска зависимост.
73
8
 
11
 
! Отговори
Михали преди 4 години
Слаба статия, макар да има и верни неща,както във всички други третиращи злободневният световен проблем. Хиляди вече изчетох в световен мащаб, на всите световни светила в науката, медцината, социологията и психологията и всички имат допирни точки и всички говорят и различни неща. На кого да вярваш??? А това сравнение на автора с доносничеството "исибено при комунизма" със сегашните сигнали за нарушване на нещо ,което може да доведе до смърт на невинни, е просто уникално и антихуманно.
72
1
 
13
 
! Отговори
кое избирате преди 4 години
Защо свързвате очакванията си с която и да е криза? Гледайте на кризата като на локва кал, през която се налага да газите. Всичко зависи от вас. Дали ще седнете в локвата, ще размазвате по себе си калта и ще викате неволята, дали ще продължите да газите в търсене на брод, на бряг. Дали ще излезете с упоритост от локвата, ще си отупате дрехите и ще продължите нататък . Дали ще стоите във или около калта и ще пищищте, сърдити на света. Това зависи от вас.
71
2
 
20
 
! Отговори
орлин преди 4 години
Голяма част от семействата са пълни с лъжи.Лъжи е имало още преди да станат семейства.И в изолацията лъсва, че на някой не му пука за другите.
70
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво значи по-добри? Кой определя кое е добро? Автора е поредния ултра кух секта либераст, вярващ в розови утопии, от типа на ще спасим света! Тази криза трябва да ни отрезви, да се изчистим от простотията и наивно-глуповати внушения, да преоткрием реалността, да се стегнем, да започнем да мислим, да станем по смели и да поемем контрол над живота си. Такава гей охльовитанска пропаганда трябва да се остане в миналото!
69
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тази криза НЯМА да излезете скоро!!Гарантирам ви го.А когато и АКО изобщо свърши ще сте озверели от глад скоToве в които всичко човешко е заличено.Така че КАТАРЗИС ще има но за лошо!!Автора на материала да си търси рабора като общ работник а не да ми се прави на ***.
68
1
 
3
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
Че кой говори за всички бе умнико? Ти какво топлата вода ли ще откриваш?
67
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безспорно някои ще се извисят в тези времена, други ще пропаднат, а някои няма да разберат нищо, само ще трупат негодувание, и ще го израяват под формата на "хейт" към всички и всичко :(
66
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема не е вируса, а тотално дефектиралите гени.Щом в обществото най-достойни се считат измамниците, доносниците, натрупалите пари чрез измами, за каква доброта става дума?!Всеки добър и помагащ на другите бива считан за луд, ***, странен тип.И политическия строй не важи особено. Ние, дето сме били достатъчно възрастни "тогава" го знаем.
65
2
 
13
 
! Отговори
Иво преди 4 години
*** е автора на статията . Някой ако бутне човек , сигурно според него , трябва да си замълчиш . Защото , ако някой е безотговорен , като *** от Лом , който си обикалял махалата сред събратята си избирателите на ГЕРБ , после си ходил на разходка и ходил да пазарува в два магазина , бил е пастор от индийците , сигурно го е направил от любов към българите . Тогава , да му пожелая на автора на статията , такива с вирус , да ходят на гости на майка му и баща му , но нека си трае .
64
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На автора баща му играел на котка и мишка с доносници, за да отиде на кръщенето на детето си. Аз съм на 70 години. Откакто се помня, никого не са убили, нито набили, защото е отишъл на църква. Ходил съм много пъти! Но трябваше да направиш избор - бога или кариерата. Ако ходеше често по църкви, нямаше да можеш да станеш член на БКП и съответно професионалното ти израстване щеше да бъде спряно. Но ако вярваш в бога, защо искаш да ставаш комунист. Ако си комунист, защо вярваш в бога?
63
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добри за него, не означава по-добри за мен и обратното. Като цяло, писанието е дълга и отегчителна безмислица.
62
6
 
20
 
! Отговори
Стоп Сниичинг преди 4 години
Да , режима на герб ражда доносници и пропагандатори ! Какви мислите са ; калеко алеко, странджата, сата нато,василев и прочие герои , пишещи по форумите тук !