Бизнесът недоволен от мярката 60/40, иска промяна

Аргументът: Не работела, едва 1% щели да се възползват
Обновена: 4 апр 2020 23:13 | 4 апр 2020 20:57, Веселина Йорданова
174
Бизнесът недоволен от мярката 60/40, иска промяна
Снимка: Dnes.bg

Според бизнеса, мярката 60/40 не работи, не запазва работните места и дори ги натоварва с допълнителни разходи.

Затова Асоциацията на работодателите иска да се промени Законът за извънредното положение.

Още по темата
Предложението за промяна вече е внесено при председателя на парламента Цвета Караянчева.

От мярката са поискали да се възползват само малко над 200 предприятия, което е едва един процент.

От Асоциацията пледлагат НОИ да превежда на работника обезщетение в размер на 60% от осигурителния доход за януари.

Така ще отпадне задължението работодателят да изплаща 40 на сто от заплатата на работника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
1
 
! Отговори
DVB преди 4 години
Надявам се Днес да не ми изтрият препратката към външна медия, но тук все още няма обобщаваща статия какви икономически мерки и политики предприемат държавите за справяне с кризата и гарантиране на доходите на засегнатите работещи. Това е от DW:https://dw/en/coronavirus-what-countries-are-doing-to-minimize-economic-damage/a-52816921
149
1
 
5
 
! Отговори
DVB преди 4 години
Все още сме една от малкото държави без АБСОЛЮТНО НИКАКВИ икономически мерки (изключвам 60/40, чиито обхват е нищожен).. В Германия, Швейцария, Холандия, частично Италия и Франция схемата "Kurzarbeit работи като добре смазана машина от опита с кризата през 2008-2009. Да не говорим и за допълнителните мерки за самоосигуряващи се както и за безлихвени/ниско-лихвени държавно гарантирани заеми. Дори закъсалите Португалия и Испания изсипват масивни помощи към бизнесите за да защитят работещите..
148
0
 
6
 
! Отговори
обективен преди 4 години
В тоталитарни държави като нашата ,бизнес правят само близките до властта.Парите ще отидат в ръцете на Домусчиевци ,Златевци ,Пеевци и варненските мафиоти.Другите няма да видят и стотинка.А това са нашите пари.Политиците не произвеждат НИЩО.Те само "разпределят порциите" ,както каза преди време един от тях.И от всяка порция си оставят поне половината за себе си.
147
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те милионерите знаят как се печелят пари,и 50 фирми са подали документи кой ще и се върже ,пък един от тях каза не не искаме помощ от държавата,и е прав,бедния си остава беден ,богатия по богат)но и тир които сме на борсата 90 % сме осигурявани на минимална или 9 лв на ден без събота и неделя,затова и 50000 безработни да сме без работа за държавата са нищо пари,те са си направили сметката
146
2
 
7
 
! Отговори
Емил преди 4 години
Това е поредната глупост на правителството!!! Това е поредната подигравка с малкият и среден бизнес!!! Защо бе Бойко? Защо толкова много ни мразиш? Нали все пак сме Българи!!!
145
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 150 Укриването на доходи и плащането на ръка не е изгодно за двете страни, както твърдиш, а само за дебеловратия демократ работодател. Защо не е изгодно за работниците е дълго за обяснение. Най-накратко казано от това укриване на доходи работниците като цяло губят около 2-3 милиарда на година плюс ниски плащания за всичко свързано с размера на осигуровките, вкл. болнични, обезщетения при безработица и размер на пенсията след време, но има и други.
144
0
 
5
 
! Отговори
Апо кали преди 4 години
Затворих залата и тренирам по цял ден кунг фу робота. Трябва да сме подготвени за това, което ни очаква.
143
1
 
11
 
! Отговори
Висше образование преди 4 години
До SSВисшето образование у нас, особено хуманитарното, е на ниво килийно училище от 1834 г.
142
5
 
5
 
! Отговори
Унуфрий преди 4 години
Виждам, че тук много хора казват: оставете собствениците на бизнеса и бизнеса да фалира. Добре, ама наясно ли сте, че това означава да уволнят шурея ви, братовчед ви, жена ви и т. н. А ако се дават директно такива помощи на работещите няма нужда от такива уволнения и периода ще се премине с по-малко сътресения за всучки.
141
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Край на сивата икономика. 30 години се борим с нея, накрая някакъв нещастен микроскопичен вирус се изкашля в нея я повали без много зор.
140
1
 
3
 
! Отговори
66 преди 4 години
До SSПрочети отново първото изречение.
139
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая помощ е на хартия като всичко гербаджийско. Ще ви го кажа в прав текст. В България не се осигурява на реалните заплати. Така е защото е изгодно и на двете страни и все още може. Гербавите знаят че 60/40 не работи за осигуряван на 600 получаващ 2000-3500 лв. Трябваше да предложат някаква малка помощ на работник лично без много формалности. Ама не им е изгодно. Искат да се покажат, че помагат без да помагат.
138
2
 
8
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Може да започнете с минусите!В Русия всички са пуснати в платен отпуск-цялата държава,вкл.частниците-за две седмици!В Австрия се изплаща 80% от заплатата на всички,които не работят-до три месеца-зависи от желането на фирмата.Тук-както винаги на зукото място-1000 лв,половината от които се връщат обратно в държавата-ако можете сами да си го сметнете!
137
3
 
5
 
! Отговори
Четете преди 4 години
Държавната месечна помощ към фирмите трябва да бъде не повече от 80% от внесените от тях средномесечни ( за последните 12 месеца) корпоративни данъци. Внесените от фирмите социални осигуровки се теглят от населението чрез пенсии и помощ за безработни , а здравните вноските са за болници и поликлиники.ако една фирма е внесла 100 хил лева корпоративни данъци, сега да и дадат безвъзмезднва помощ 80 хил.
136
5
 
7
 
! Отговори
fff преди 4 години
Бизнесът е частен,съответно проблемът е частен,тоест техен.Да си го решават,ако могат,ако не могат друг ще изгрее от нищото.
135
5
 
6
 
! Отговори
Свиня преди 4 години
Парадокса и най-вече трагичното е че 90% от шефовте са завършили спту с 3 на релси ...е сега ще им гледаме сеира сега когато трябва да можеш с акъл и креативност да изкараш вирмата си от батака...така че 146ти ... монетата има 2 страни...а неистовия рев на бизнеса и постоянните им неадекватни искания ако може кат печелят да не дават и да си е затях ....а като не печелят да им дават....доказва правоттата на виждането ми...
134
9
 
12
 
! Отговори
66 преди 4 години
Върховна простотия и елементаризъм.Озлобини хора срещу тези които им даваха добри заплати и сега също ще ги спасят като се борят за бизнеса си.Като си завършил криво-ляво СПТУ и си учил за работник щото си бил *** в 8 и 12 клас как така искаш да имаш пари като шефа си.Чак сега ли разбра че си накрая на хранителната верига щото цял живот си си гледал кефа и ракиийката докато други се образоваха.Народ който си мрази висшистите си нищо добро не го чака .В държавата на глупаците е така.
133
7
 
8
 
! Отговори
:( преди 4 години
До :-)И когато държавата национализира бизнеса, така ще го организира, че ще стигнем нивото на Северна Корея и Венецуела :))) Абе такива като тебе от рогозките ли са ги събирали с лъжица или са ви правили в някоя лаборатория :D Аман от невежи ***, които в живота си 5 стотинки заплата не са плащали някога в живот си на някого, обаче дават акъл на другите как да го правят. Нищо че акъл при такива като тебе напълно отсъства!
132
8
 
11
 
! Отговори
:-) преди 4 години
Като цяло, желанието на бизнеса да отпадне нуждата от това той да плаща заплати и да се поемат от държавата в %-но съотношение, е лесно решим проблем. Логичното от страна на държавата пък ще бъде национализация на бизнеса, чиито платежни функции са поети.
131
5
 
7
 
! Отговори
И те така баце преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!И кат се върнеш от гората, даже и кИпенците ти от кочинката няма да ги има. Ако питаш мен - не се връщай изобщо. Стой в гората. Явно там ти е мястото.Още в началото на всичко, ви казах че сега ще ревнат въпросните "бизнесмени", дето и хал-хабер си нямат от бизнес. Отидоа фирмичките към фалит. Работа ще трябва да си търсят сега, ама никой няма да ги вземе. Щот като имаха бизнес некъв, се правеха на много големи. Сега рИвът. Да рИвът, не ми дреме за тех.