Д-р Симидчиев: Ако мерките се нарушат сега, заразените ще скочат много

България е една от страните с най-ниска скорост на нарастване на заразените
4 апр 2020 14:13, Ния Христова
108
Д-р Симидчиев: Ако мерките се нарушат сега, заразените ще скочат много
Снимка: БГНЕС
България е една от страните в света с най-ниска скорост на нарастване на заразените с коронавирус. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е и член на Медицинския съвет, в предаването "Денят започва" по БНТ.
 
Д-р Симидчиев обясни, че случаите в рамките на всеки 10 дни се увеличават двойно, докато държави като Англия, Германия, Франция удвояването е на всеки два дни, в Сърбия е на 5 дни. 
 
Специалистът допълни, че скоростта на нарастване на заразените в държави, в които няма програма за БЦЖ ваксина, всъщност е много по-голяма. В това отношение страната ни има късмет. 
 
"Ваксината е активна само, докато въпросният бацил е жив в нашия организъм, затова тя се прави няколко пъти, докато човек навърши 18 години", каза д-р Александър Симидчиев. 
 
За да се прекъсне една епидемия, трябва заразените хора да станат малко. За това трябва да има ваксина, но в случая няма такава и повече хора трябва да преболедуват. Ваксините са начин уж да се заразим, но да не боледуваме, обясни д-р Симидчиев.
 
"Постоянно се работи, има поне 6 проучвания за ваксини, но за да се стигне до прилагането на ваксина, рискът трябва да е по-нисък от риска при заболяване. Ние трябва да сме много сигурни в нейната безопасност", каза още Симидчиев. 
 
Специалистът е категоричен, че ако мерките в момента бъдат нарушени, заболяваемостта ще нарасне много. Вирусът е познат от 3 месеца и половина и е много трудно да се правят прогнози. 
 
Вирусът има една единствена цел - да заразява. И когато ние му позволяваме - това ще става.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега , в този момент Бойко Борисов е точния човек на точното място. Само той може да не се церемони със всички които реват против мерките. Мерките трябва да стоят такива, че и по- строги. ИНАЧЕ ЩЕ ИЗМРЕМ!! ВСИЧКИ КОИТО НЕ ГО ХАРЕСВАТ ДА ЗАМЪЛЧАТ ДО КРАЯ НА ЕПИДЕМИЯТА.
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бяха "отрязали" емигрантите ни да не се връщат, и да разнасят заразите си, докато не отмине кризата, то България щеше да е едно сигурно място за живот. Сега в България сеят зараза емигрантите ни от Италия, Испания, Англия и др. Заради европейските политики и оядените, самодоволни, и високомерни западно-европейски политици сега Европа "гори" и здраво ще изгори в пламъците на епидемията. Нашите трябваше да затворят границите и пипе да не прехвръква докато всичко не свърши.
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бавно но сигурно скороста се увеличава , защото продължават да прибират заразени от вън .Тук лекуват без пари и това е причината да им домилее за родното място . Карантината в къщи е сигурно заразяване на близки , магазинери и медицински работници .А много от тях не спазват изискванията и обикалят свободно навсякъде докато ги хванат в крачка . Резултатът е видим вече и спасение няма .Има още чакащи да се приберат и е въпрос на време да им се разреши .Това беше недопустимо но е факт , министърке
85
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тежки времена, като тези е чист късмет, че Бойко Борисов е Премиерна България..Жив и здрав да е още много години начело на държавата ни!
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото си си приготвил, ще има. Да не би някой да е ти е длъжен? В такива ситуации на война се оправяш.
83
1
 
7
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
Социалните ми претенции са много скромни в момента. Питам само, какво ще има за дъвчене. В шаха е добре да предвиждаш, поне 3 хода. Добрите шахматисти, предвиждат поне още няколко. Та питам, какво ще дъвчеме.
82
1
 
12
 
! Отговори
до Шаши 86 преди 4 години
Социалните ти претенции са неуместни във време на пандемия. Трябва първо да доживееш до края на пандемията. Ти разсъждаоваош така, сякаш си сигурен, че ще оцелееш от вируса, а гаранция няма, защото няма ваксина или лекарство. Приоритет е борбата с вируса, а след него са другите ни цели.
81
0
 
5
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
Всеки опира до лекар. Имам и приятели такива. Говоря за тези, които са свързани с някоя партия, и целенасочено съсипаха болници, здравна каса, животновъдство и тн. . Партийни послушковци. Какво ще дъвчеме, като махнат ИП
80
2
 
14
 
! Отговори
до Шаши 85 преди 4 години
Добре, Шаши, не се оставяй да те командват лекари. Не се лекувай, приемай болестите си като естествен подбор. Какво кще дъвчем после? Пропускаш едно нещо - дай първо да доживеем до това после. Налице е зараза, за която хората нямат лекарство. Първо преживей коронавируса, а че после мисли кой какво и как щял да ограби. От алчност не се задавяй предварително.
79
7
 
7
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
Никой не казва, какво ще дъвчеме след това. Целенасочено, с внимателно обмислени неща избиха всички животни. Има ли достатъчно жито? Или ще го изнасят по скъпо? И все лекари командват. Хуманитарни и ветеринарни.
78
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешно ми е ....как всички почнаха изведнъж да повтарят като латерни за БЦЖ ......психозата корона вирус е на същата основа
77
2
 
10
 
! Отговори
кое от двете преди 4 години
При пандемия, както е в случая, удар по икономиката винаги има. Въпросът е как ние ще посрещкнем този удар. Дали в болшинството си ще сме здрави и способни на работа или ще сме в болшинството си болни и неспособни, отчаяни и нежелаещи да работят. Защото това ще стане, ако слушаме слабохарактерните, които не само че не се борят против заразата, но и пречат на останалите да се борят.
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не направят скрининг на всички хоспитализирани с ОРЗ (остро респираторно заболяване) от месец ноември миналата година до месец февруари тази година и брой починали в болниците в България? Има ги в болничните регистри! Да не се окаже, че вирусът отдавна е между нас? От щаба могат да поискат справка, а и защо не и тест за антитела? Дали ще го сторят?
75
3
 
21
 
! Отговори
неишзбежно е преди 4 години
Удар по икономиката ще има и ако няма карантина, и ако няма извънредно положение. В този случай заразата ще пълзи необезпокоявана, болните ще са толкова много, че на никого няма да му е до работа. Ще се чудите къде да се скриете като плъхове. И пак някой друг ще ви е виновен.
74
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даа, да, 74, и във Варна така правят. Куриери, доставчици в магазините, полицаи, работници от озеленяването, метачки - ходят си наляво-надясно и заразяват, искат смъртта ни.
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си ходят. Чувалите и екирисажа ги чакат. Личен избор. Естествен подбор.
72
2
 
7
 
! Отговори
ударът преди 4 години
Колко наивно се опитвате да избегнете удара по икономиката, обвинявайки за него карантината и извънредното положение. Българинът е слабохарактерен човек, затова няма воля да устиска на трудното, а вее белия байрак. Удар по икономиката ще има при всички обстояателства. Въпросът е как ще го посрещнем. В следващия ми постинг...
71
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На баба му хвърчилото ! Само 0.9 от умрелите в света от коронавируса не са били с остри проблеми като , диабет , рак, остра хипертония или тежки белодробни проблеми, като астма
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквито докторите, такава и здравната система.Свестните можеш да преброиш на пръсти, останалите са търговски субекти.
69
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София се разхождат деца и възрастни -дори едно шалче няма пред устата Никой ! ходят си на гости , е гега една с дете чакаше на входа да и отворят .Разнасят заразата с гордо вдигната глава -Искат смърта на невинни хора !