МВР предупреждава: Не вдигайте на обаждания с код 00 223

Измамници звънят, за да се трупа сметка
5 апр 2020 22:45, Анисия Иванова
37
МВР предупреждава: Не вдигайте на обаждания с код 00 223
Снимка/ БГНЕС

Полицията в Пазарджик предупреждава гражданите да не отговорят на непознати телефонни повиквания, особено на телефонни номера с код 00 223.

Кодът е на африканскага държава Мали, а целта на измамниците е да поддържат дълъг телефонен разговор, което би натрупало големи сметки на българските абонати, каза говорителят на полицията Мирослав Стоянов, цитиран от БНР.

"Това е някаква опция за печелене на средства от хора, които се обаждат от много далече, извън територията на Република България, по всяка вероятност от страни от Африка. Дори и на директора на Областната дирекция на МВР в Пазарджик имаше две подобни кликвания, на служебния му телефон.

Тоест тези хора не подбират на чий телефон звънят, обикновено мобилен, и очакват връщане на обаждането, като по този начин човекът рискува да натрупа много висока сметка за мобилния си телефон, тъй като това са страни, които са извън ЕС и там тарифирането на минута е много по-голямо, в пъти над нормално допустимото.

Призоваваме гражданите, когато получават подобни обаждания от непознати номера, особено с телефонни кодове, които са извън рамките на Европейския съюз, да не връщат обаждания. Апелираме затова да бъдат внимателни", обясни Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
dance si igraiat s vashite ujkim virusi.nali im e zabraneno da hodiat navan. umirat ot skuka.
25
0
 
0
 
! Отговори
Alo alo преди 4 години
На мен ми звъняха от +213 директно опции блокирай номера
24
0
 
4
 
! Отговори
Селянин преди 4 години
Ало мобилни оператори вие как защитавате правата ми. Някой ми звъни и аз трябва да му поема разходите.
23
1
 
25
 
! Отговори
kiril преди 4 години
Аз на непознат номер не връщам , който има зор , пак ще ме потърси...
22
6
 
15
 
! Отговори
U2 преди 4 години
До Само да питамТи в Мали си много популярен,затова ти имат номера...Там имат номерата на всички които задават глупави въпроси по форумите....
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мноооого отдавна, при мобифоните (средата на 90-те) имаше такса за входящи обаждания.Ама тая схема работи по друг начин. Или те набират и затварят (т.нар. "кликване" или "клипване"), или като вдигнеш връзката е толкова лоша (чува се някакъв съвсем тих неразбираем разговор на заден фон), че някои затварят и се опитват да върнат обаждането.Ама джурналистиката пак чула-недочула, разбрала-недоразбрала.
20
3
 
21
 
! Отговори
Ало,ало преди 4 години
Ами блокирайте ги, защо предупреждавате?И понеже сте бавни в това министерство, да ви се припомни: следене на интернет трафик и подслушване, за повече от три месеца, без прокурорска заповед, е незаконно, дори в бг, и дори при "извънредно" положение.
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дали ще вдигнеш или не е все тая, въпроса е да не се обаждаш наобратно
18
0
 
28
 
! Отговори
Шогун преди 4 години
Това в Германия миналата и по миналата година беше масово. Звънват ви на немски номер за секунда, и затварят. След това вие звънвате да видите от кой е обаждането и сте вече в капана...това е схемата. Но, немските мобилни оператори блокираха още тогава на високо ниво всички входящи номера които са били вече докладвани о потребителите...те не са много и се знаят кой и къде звъни. Въпрос на желание е...
17
3
 
30
 
! Отговори
Светозар преди 4 години
Явно читателите нещо не разбраха. Импулси ти въртят, не като вдигнеш на непознат номер, а като позвънниш ти. Под " връщане на обаждане " в статията се има предвид следното. Призвънява ти непознат номер и затваря / ци****ки смс /, а след това ти да му звъниш, да видиш кой и защо те търси.
16
13
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Пак 80% ще се вържат. Хахаха. Скотове останали без работа или с вишу по маркетинг, икономика, право и социология. Какви сте шаранчета, работещи за 4000 лева на месец и умиращи от глад.
15
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елементарния въпрос тук е КАК ТАКА плаща този, който вдига телефона без негово съгласие ??Навсякъде в белите държави плаща този, който се обажда или този който приема само с изрично негово съгласие.Регулаторни, органи спите ли ? такива телефони (от Африка) трябва да бъдат блокирани на национално ниво, ама някой чиновник пак не си е свършил работата!
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
допълвам 18 за щатите. там е прието да се плаща за air time т.е. времето което си прекарал на телефона без значение вход или изход, но реално всичко е вкл в абонамента. другата опция са collect calls т.е. когато някой иска връзка с теб за твоя сметка. но преди да те свържат ти взимат съгласието за това. В Европа няма такива работи, кой каквото иска да говори, но тук се плащат само и единствено изходящи минути.
13
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами хванете измамниците,какво чакате?Разполгате с полиция и техника,за да видите кой и откъде звъни.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До PfПриятел, много си се заблудил 0700 номерата се заплащат при изходящ разговор към него като цената е спрямо тарифния ти план за минута и не съществува входящ такъв номер. Зад всеки 0700 номер стои и нормален стационарен или мобилен номер. В Европа все още няма механизъм за таксуване на входящи разговори, ако не вярвате си прочетете договорите. В САЩ има засичане на входящи и изходящи и там реално ако ти звънят от чужбина може да ти начисли сметка, но не по-висока от тарифната на оператора.
11
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как може при входящо за вас обаждане да ви се трупа сметка на вас?Я обяснете или си сменете заглавието?
10
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хахаха е щом на шефа на мвр-то с му КЛИКНАЛИ на телефона ще плаща :))журналистът ли не знае какво пише, говорителят ли не знае какво говори, шефът на МВРто ли е пиянстатията е пълна с неточности и грешни заключение. описаното поведение в реална обстановка с бг номер е невъзможно да се възпроизведе. някой от тримата яко заблуждава хората в момента.
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не вдигаме или да не се обаждаме обратно?
8
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"имаше две подобни кликвания" - Ало журналята, хубаво че сте млади и не знаещи, ама се поинтересувайте от това което пишете. Не е "кликване" идващо от " click", а е "клипване" идващо от услугата на операторите наречена "CLIP - calling line identification presentation" или с други думи да ти показва номера на дисплея на абоната когото набираш.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добре всеки да опита да си прочете договора с оператора, ама рядко се прави. Там е писано какво и как се плаща, особено при роуминг. Най-често получият обаждане, плаща по тарифите на оператора само съответно своя план. Няма как да знае какъв/ кой и изобщо откъде го търси. Затова по-скоро не трябва да се търси обратно никакъв номер, освен на ПОЗНАТИТЕ и роднини.