Обещаните от НЗОК пари нямало да стигнат за заплати

Медик: Общуването е предимно със заповеди, които се свеждат до нас
10
Обещаните от НЗОК пари нямало да стигнат за заплати
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Обещаните от НЗОК пари не стигат за заплати в болниците, според д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

Той коментира пред БНР вчерашното споразумение между Здравната каса и съсловните организации на лекарите и зъболекарите засегнатите от кризата с Covid-19 лекари и лечебни заведения да получат 85% от очакваните постъпления.

Още по темата
Според него 85% от средномесечната заработка на малките общински болници не биха били достатъчни дори за покриване на разходите за Фонд "Работна заплата", тъй като за него в този тип лечебни заведения са необходими между 87% и 90% от бюджетите им.

Освен това според д-р Тотев малките общински болници се нуждаят от средства, за да се подготвят за работа с пациенти с установен Covid-19, което означава "коренно различно превъоръжаване" с предпазни средства и дезинфектанти, които завишават разходите.

Според лекаря част от колегите му вече не получават изцяло възнагражденията си.

Д-р Тотев подчерта, че множество малки общински лечебни заведения не разполагат със сграден фонд, който да отговаря на изискванията за инфекциозни отделения, а освен това в много случаи липсват и реанимационни отделения. Заедно с това е налице и проблем с липсата на квалифицирани специалисти, които могат компетентно да се отнесат към пациенти с Covid-19 - има апарати, има и легла, но липсва персонал.

Според лекаря поемането на пациенти с вируса може да се отрази негативно и на капацитета на общинските болници да се лекуват безотказно третирани досега в тях болести като "банални пневмонии, бъбречни, кардиологични и ендокринологични случаи, различни от пневмонии белодробни заболявания и ред други заболявания".

В момента ние нямаме отговори и чакаме, казва д-р Тотев и отбелязва, че са налице слабости в комуникацията по тези проблеми:

"Общуването е предимно със заповеди, които се свеждат към нас за изпълнение и обратната връзка не знам дали стига до там, където сме я адресирали... Когато няма разговор очи в очи, няма спор с всичките му необходими атрибути – с излагане на доводи и доказване на тези, нещата не стават. И когато се гледа от позицията само на големия град, в случая на столицата, детайлите ни се губят".

В заключение председателят на Сдружението на общинските болници призова определени болници да се определят като третиращи пациенти с Covid-19 и към тях да се насочи приоритетно финансиране, а други да продължат да лекуват т. нар. "банална патология".

Във връзка с подаването на оставки от медици в болниците на Белоградчик и Гоце Делчев той отбеляза:

"Всички колеги, с които работим, са хора в пенсионна и предпенсионна възраст – това са лекарите, които останаха по родните си места и продължават упорито да се борят с патологията на населението. Тези хора са в риск. И те, като си ударят чертата, могат да пресметнат, че не си струва да се поеме риск… ", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Коронавирусът
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
6
 
! Отговори
мед сестра преди 4 години
До Меко се е изразил Прав си ! Навсякъде работят повече пенсионери които използват липсата на кадри и получават и пенсия и заплата ,но те не могат да останат да работят до 100г и ще дойде момент в който някои болници сами ще се закрият! Частните болници понеже са все на "наши хора" не работят с тежки случаи ,но пък източват успешно касата .Катастрофата ще е за цялата държава ако тези некадърници ,които сега играят театъра ковид по свирката на запада не си тръгнат час по-скоро!
8
0
 
7
 
! Отговори
Ханс преди 4 години
Ми не крадете толкоз много бе !!!
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Магическа пръчка няма и няма да има.Ще се оправят колкото могат. Затова с мерките се дава време сега да се отстраняват нередностите.
6
0
 
9
 
! Отговори
подозирам преди 4 години
Спомената ""банална"" патология ще измести ли втренченото в Ковид19 мислене и поведение ? Ето примерът от Враца- банален перитонит , обаче . . . . :- и то сравнително млада жена ! ! !
5
6
 
1
 
! Отговори
стари рани преди 4 години
общуването е със заповеди ли ? ? ? днес пред Пирогов - уж на шега! - даже беше с команди . . . . все едно си на плаца на Ш З О . . или на Долна Митрополия . . хм . . . ! ! ?
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На болници и лекари трябва да се помогне. За другите не е сигурно но за тях е задължително. Само с едно нещо не съм съгласна. Вярно е че болни има не само в София и че болниците са натрупали много дългове. Но нека да не става така, че в дрязги и разправии за проценти и суми времето да си минава а работата да се затлачва все повече и повече. Не е моментът да се използва ситуацията. Дано всичко да има смисъл а не само да се търси начин да се опрощават дългове. Дано не е така.
3
1
 
21
 
! Отговори
Меко се е изразил преди 4 години
През последната половин година преди "пандемията" имах неприятната възможност да видя с колко медицински кадри и на каква средна възраст разполагат три общински болници. Вие, които толкова безхаберно си стоварвате една и съща мафия на *** кратуни, не можете да си представите каква здравна трагедия назрява в страната. Малкото останали в тези болници ще се пенсионират или починат през следващите години, в две трети от територията на България няма да остане кой да ви лекува. Съвсем заслужено.
2
1
 
9
 
! Отговори
Дес преди 4 години
Е явно с мерки и без мерки, с разните поръчки от Китай и на къде си пак се оказва че месец след първия обявен здравната система не е готова и няма да бъде и в бъдеще. Може би ако останем 2-3 години под карантина всичко ще е ок. Как пък един свестен и учен се непръкна да даде верните насоки в това положение.
1
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурен съм ,че тази НЗОК ще работи много по добре ,ако се съкратят 60 % от клатистоловете !