Прибраха се българите, които бяха блокирани в Тирол

Те са поставени под карантина у нас
7 апр 2020 08:40, Ния Христова
47
Прибраха се българите, които бяха блокирани в Тирол
Снимка: Pixabay
Наши сънародници прекараха седмици в зимен курорт в Австрия без възможност да се върнат у нас. Преди две седмици те изразиха притеснение, че могат да останат на улицата, тъй като преждевременно са били съкратени заради пандемията. Институциите в страната успяха да организират транспорт и да ги приберат у дома. В момента всички са поставени под карантина. 
 
Преди две седмици Пламка и Цветина, които работили в австрийското курортно градче Калтенбах, разказаха, че не могат да се приберат в България. 14 дни по-късно те вече са си у дома.
 
"Ние нямахме друга алтернатива изобщо да останем там. Ние си знаем как сме го изкарали. Всеки ден в очакване да си тръгнем. Тежко беше, защото не знаеш кога ще ти кажат: "Напускай", и като останеш навън там ти си никой", разказва Пламка Петрова в ефира на Нова ТВ.
 
"Да, неизвестността е гадна. Не знаеш какво се случва. Мислиш си непрекъснато някакви неща, предполагаш как ще се случат нещата, търсиш резервен вариант", разказва Цветина Цветанова.
 
Десетки други българи се оказаха в същата ситуация в провинция Тирол в Австрия. Две седмици по-късно от посолството ни в Австрия успя да ги прибере в страната. 
 
"Не можехме да ги изведем по-рано, защото самите съгласувателни процедури по пристигането на транспорт, определянето на хора, искането на съгласие на тези хора, отнема поне 12-14 дни. И най-важното е, че един път българите се обаждат и искат, а след една седмица ги няма никакви и не можеш да ги откриеш", обясни посланикът ни в Австрия Иван Сираков.
 
На 1 април към страната от Австрия тръгват около 35 българи с автобус, а близо 10 души пътуват с личните си автомобили. 
 
"Бяхме под конвой до Виена. Там ни чакаше г-н Сираков – посланикът, и с негова помощ доста бързо минахме австро-унгарската граница", разказа Цветина Цветанова.
 
"Автобус с четирима шофьори, за да могат да се сменят нон стоп и да не спират никъде, защото трябва само транзит са се движат, без да спират никъде, а  ако бяха трима шофьори трябваше да спират и да правят почивка по 8 часа, което щеше да удължи поне с два дни връщането на нашите сънародници, а и идването им тук", обясни Иван Сираков.
 
След дълго пътуване почти без никакви спирки и строги проверки на границите българите пристигат и са оставени на гарата в София. 
 
"В момента, в който слязохме на тази автогарата, нямаше никой, никой. Слязохме от автобуса и всеки тръгна да се прибира кой както може", разказва Пламка Петрова.
 
В момента и двете жени са поставени под карантина и се надяват никога повече да не преживяват същия ужас от неизвестността дали и кога ще се приберат у дома и ще видят близките си.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
GERB преди 4 години
НЕ ПОЛИТИКАНТСТВАЙТЕ МОЛЯ!!! ГЕРБ И БЕЗ ДРУГО ЩЕ СИ ИДЕ. сега проблемъ е друг .
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи ГЕРБ ни докара още няколко десетки вирусоносители и ги пусна насред София.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нужно е съд и глоба за тия хора,ако ги поставят на домашна карантина,явно че няма контрол за тия които ходят на екскурзии по време на карантина
30
4
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
българия направи фатална грешка с това прибиране заразата доиде от тях
29
3
 
12
 
! Отговори
Bon преди 4 години
Добре де тези пътуващите, идващи, пристигащи, туристи, прииждащи, няма ли най после да ги спрат. Ние ще стоим залостени като зомбите по 3-4 месеца, а те не се находища. Затваря границите и толкова. Като ти е толкова мила тази к о*н а, като падне карантината влизате, излизайте, на ходете се. Не виждате ли че 80%от заразените тук в страната са от пристигащи болни от вън. Ай сиктир.
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от статията "В момента, в който слязохме на тази автогарата, нямаше никой, никой. Слязохме от автобуса и всеки тръгна да се прибира кой както може", разказва Пламка Петрова.?????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Явно са гълъбчета, та могат да летят!Само това говори достатъчно, няма какво да се коментира повече!Карантина, а ???????????????????Ами да бяха отишли направо в Народното събрание, за да благодарят за грижите към тях!
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все едно са чумави. Какви са тия преувеличавания на тоя вирус...?
26
0
 
4
 
! Отговори
скиорче преди 4 години
До доСкиорчето 20 ...Да , прав си ...Но от поведението на онези каки дадоха ги сутринта по новините , направиха първо това впечатление , че никой не се е погрижил персонално за тях...Не казаха нито дума за карантина ...
25
0
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
На език какъв в заглавието словоредът е?
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия ,,, колко лева се бръкнаха,за да се приберат?или от наште данъци пак ?
23
4
 
18
 
! Отговори
Честит рожден преди 4 години
Трябва да ги поставят под карантина в Белене за месец... Тия същите плюят по България и в други времена са навирили носове...
22
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия .... жени с кой акъл хукнали да обикорят огнищата на зараза и сега се домъкнаха тук да ни разболяват?че хък се и оплакватникой не ги посрещнал??!червен килим ли да им постелят?
21
3
 
22
 
! Отговори
Мммм? преди 4 години
Е, па като не им харесва да се връщат в Австрия, кой ги е намесваш тука? Нали е лошо тук, чий го дирят та се връщат?
20
1
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Само дето реваха толкова.
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хм... нямало никой...Е те какво са очаквали, червен килим и оркестър за тези две джебчийки?
18
3
 
13
 
! Отговори
До дада преди 4 години
И що не си под карантина, бре. Доживотна. Не за друго, ами заради мозъчните ти функции.Кога се върна от Тирол , кога започна да драскаш и да призоваваш да ти се кланяме на слабо.умието ти.
17
1
 
26
 
! Отговори
123 преди 4 години
Пародия.... От Австрия до България със строги мерки, в България ги зарязали да се оправят сами и да обикалят по влакове и автобуси, и да ръсят зараза. Те докато си отидат по къщите, колкото и да искат да си спазват карантината пак ще се срещнат с поне 10 човека. Иначе важното е, че излизането в парка е забранено и се глобява....
16
5
 
19
 
! Отговори
до дада преди 4 години
ама се връщате като наср'ани на "***" в страната, налиумрял българина да завижда на чистачи на к'лозети и миячи на чинии.. такива пачки изкарва в чужбина голтака, че два дни след като го уволнят и вече е умрял от глад хахахахахахаха просяци, облечени в дрипи, бегом към бюрото по труда - сега кой на кого завижда, ***
15
1
 
11
 
! Отговори
доСкиорчето преди 4 години
Скиорчето от теб не очаквах да си толко тесногръд брато - ами вероятно са учудени че никой не ги посреща да им премери температурата да им даде по една маска а по телевизията едни "брифинги" едни чудеса България взема мерки генерали дрънкат плещят стойки и чалъми а хоп прибират се хора от район на заразата и нищо и никой !!! ееми странно си е едва ли очакват ся с фанфари да ги посрещат те са наясно че сами са заминали и сами ше си дойдат ама за мерки се говори по телевизора пък дойдеш тук и хоп!
14
1
 
18
 
! Отговори
маноло преди 4 години
Не мога да разбера .. - останали 2 седмици без доходи и ужас ...спасявайте ни ... ??? Аз работех в Испания и фирмата ми фалира , но шефовете обявиха несъстоятелност и започна процедура , която продължи 12 месеца . Всички ние останахме без заплата ,без документи и без право на социални от борсата , докато траеше процедурата .Всеки месец разходите ми бяха около 700 евро ,наем , храна и консумативи. Една година никой не ми даде 1 евро. Сега 14 дена останали без заплата и олеле мале ...