17 тона зеле и близо 5 тона краставици с пестициди спряха на границата

Зеленчуците идвали от трети страни
Обновена: 9 апр 2020 10:36 | 9 апр 2020 10:35,
35
17 тона зеле и близо 5 тона краставици с пестициди спряха на границата
Снимка: БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните възбрани над 20 тона зеленчуци, внос от трети страни, с установено наднормено съдържание на остатъчни вещества от пестициди. Това съобщиха от БАБХ.

Още по темата


Възбранени са 17 300 кг зеле и 4 500 кг краставици. Не е допуснато търгуването на зеленчуците в България. Количествата предстои да бъдат насочени за унищожаване или връщане в страната на произход.

Пробите за лабораторно изпитване са взети на граничен пункт „Златарево” в изпълнение на Заповед на изпълнителния директор на Агенцията за засилен контрол върху пратките с вносни плодове и зеленчуци за съдържание на остатъчни вещества от пестициди. Резултатът от анализите е получен вчера, 8 април 2020 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
братска Македония
31
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сега остава да "докажат", че пестицидите трепят вируси...!
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами не купувайте като знаете, че доматите са пластмасови и краставиците ви миришат на химикали, от наторяване. Има си пазари и пазари. Нека има строги правила и така да има производители фермери, а не само бутикови фермерски пазари.
29
3
 
7
 
! Отговори
Я преди 4 години
Сетих се и аз за една случка с биволско сърце, т. Нар розов домат. Бях взел 5 домата, като три от тези пет бяха по 850 грама и ги докарах на колеги в Германия. Направихме голяма салата и по стечение на обстоятелствата една двойка възрастни американци дойдоха при нас. Сипах ме им. Жената каза, че никога не яла такива вкусни домати, а беше на 75 години. Каза, че в Охайо имат голяма градина и експериментират с различни сортове зеленчуци. И двамата бяха възхитени.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пияница мистикАз имам позната,която не е дори бабичка и си събираше семената от зеленчуците,а не купуваше от пазара,поне в тяхното село така правеха,щото в селото семена не продават.
27
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВчера четох и за върнати тонове домати на границата,днес за зеле и краставици,дали наистина са с пестициди или ни спират храната за България?_____________________________________________________________Не, но в момента има акция срещу големите вериги за храна защото продават некачествена чужда стока. Опитват да ги наведат да продават повече български стоки на по-добри условия, и сега правят малко пропаганда. Ама аз съм ОК. Нека да има повече наша стока.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Много изостанахмеМного грешиш,всичко произвеждахме,краставици също и ги консервираха в буркани за ГФР и СССР,за ГФР краставиците бяха подредени естетично в бурканите,а за СССР директно и хаотично наблъскани в бурканите от машината.
25
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера четох и за върнати тонове домати на границата,днес за зеле и краставици,дали наистина са с пестициди или ни спират храната за България?
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До к.17Биволско сърце си е наш български сорт и не е на 7 години.
23
2
 
14
 
! Отговори
До 20 преди 4 години
Имаше и розови домати и биволско сърце и огромни сладки почти без семки и всички бяха вкусни.Чужденците се прехласваха по нашите домати и кисело мляко.Сега нищо не е същото.Затова сме най-болната страна в Европа,с най-ниска продължителност на живота.
22
2
 
6
 
! Отговори
Филип од Филипополис преди 4 години
Великите (северно)македонци са решили да изтровят татарските си душмани, но явно са забравили древната татарска пословица че който гроб копае другиму сам пада е него!
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Третата страна я знаем коя е.Идете в "Кауфланд" и ще видите,че всички зеленчуци са от Турция.Доматите на втория ден се скапват,краставиците миришат на химикал,ама кой да ги провери.Затова народа е болен,щото уж имаме М-во на земеделието,комисия по безопасност на храните,потребителски организации.За какво са ни всички тия,като ядем *** на комшиите.
20
8
 
5
 
! Отговори
к.17 преди 4 години
Български сортове домати сорт "биволско сърце" до преди 7 години определено нямаше - тогава се разработвха такива в пловдивския агрономически (селскостопански) университет на базата на италианския сорт Delicious.Те пък взеха семена от САЩ. Италия въведе червените сърцевидни домати преди, доколкото си спомням, 37-35 години, а розовите десетина години след тях. Може във вашето село да сте яли такива и преди 40-50 години. Да са ви сладки, продължавайте да ги ядете.
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай"Да бъдат насочени за унищожаване"....тотална безмислица......раздайте ги поне на животновъдите....прасетата много им се радват...____________________________________________________Прав си, ама в Турция така са започнали да блъскат пестициди и други гадости, че фермерите са започнали да боледуват вече. Демек и за прасетата не стават тези зеленчуци. Нормите вече се превишават стократно за някои химикали.
18
4
 
12
 
! Отговори
българка преди 4 години
Да не забравяме,че догодина по това време ще има ИЗБОРИ ! Наистина 20 години нарочно съсипваха българските производители с корупционни практики за внос на плодове и зеленчуци. Обаче на хората им писна и вече никой няма да гласува за тази крадлива шайка. Сега се опитват да си разширят кръга с нови гласоподаватели, щото само от махлата няма да стигнат. Това е истината ! Не си мислете, че са се загрижили за електората. Тази мисинстърка къде спа досега ?!?! В края на мандата и видяхме физиономията!
17
2
 
6
 
! Отговори
Много изостанахме преди 4 години
Подочените в к.15 сортове "гурме" домати и краставици не се произвеждат широкомащабно, макар че в Сърбия, Македония, Гърция те са широко разпространени, но нашите търговци купуват предимно третокачествени такива.С чушки се задоволяваме, но средноплодни краставици почти не произвеждаме, включително израелски и италиански храстовидни (bush) сортове . Има краставици с типичен приятен вкус , но ние сме безнадеждно изостанали - най-малко с 40-50 години. Същото се отнася и за сортовете грозде.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до к.7За биволското сърце имаш да вземаш. Ям си го от малък. Аз съм на 40.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И къде ще се купуват? Отговор,големите вериги....явно тая комисия е решила да поработи в полза на нашия народ
14
4
 
5
 
! Отговори
до к.7 преди 4 години
Преди 30-ина години доматите бяха сортове Идеал, Огоста и Триумф.От тях само консервните са български. От краставиците известен беше сортът Бистренски, от чушките -капиите. Едва преди 7-8 години разпространение придобиха доматите Фантазия, сетне Биволско сърце, от 4-5 години Розово биволско сърце, розовите едри домати с тегло 500-700 гр. От Италия гурбетчии донесоха семе на много едри червени и розови домати с истински деликатесен вкус, както и средноплодни краставици с добър и много добър вкус.
13
9
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До Анонимен 7 Всичко било ликвидирано от СДС...Хайде де .