БЦЖ може да ни помогне само като общ имунитет

Вирусолог: Мерките на Щаба са адекватни за България
Обновена: 9 апр 2020 22:37 | 9 апр 2020 22:36, Веселина Йорданова
26

БЦЖ ваксината може да ни помогне само като общ стимулатор на имунната система в борбата срещу Ковид-19. Това заяви вирусологът проф. Нася Хаджиева в "Денят ON AIR".

Тя бе категорична, че като всяка "жива" ваксина е неприложима по време на пандемията.

"Имунитетът се увеличава с добра храна и добри мисли. Когато човек гледа здравето си и се храни пълноценно, няма нужда от имуностимулатори", каза проф. Хаджиева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея 90% от хората нямат нужда от имуностимулация, а тя е само за определени групи.

Проф. Хаджиева изрази мнение, че мерките на Оперативния щаб са адекватни за България.

"Ние сме страна с ограничен ресурс лекари. Ако допуснем епидемия като в Италия, хората ще лежат по улиците. Тактиката на Щаба е правилна. Ние сме на нивото на всички страни около нас", изтъкна тя.

И отбеляза, че голям проблем е, че подготвените кадри отиват да работят в чужбина. Проф. Хаджиева призова Министерството на здравеопазването да вземе мерки.

"Специалистите вирусолози в България се броят на двете ми ръце. Вирусологията, микробиологията, имунологията са специалности, които нямат клинични пътеки, нямат приходи, не са избираеми от хората, които завършват", коментира още вирусологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
10
 
! Отговори
Годжи вече заложи преди 4 години
Защо е толкова важно да се докаже, че карантината е правилна? Дали не е защото е измислена от пожарникар, заповядана от счетоводител с одобрението на едно безгласно събрание? На уверените в действията и познанията си хора не им трябват прикриващи.
18
9
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
Превод за фенчетата на конспирациите: БЦЖ не гарантира имунитет срещу ковид-19.Кратко и ясно.
17
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откъде я изкопахте тая бе!
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАз гледах документален филм за крайно бедни хора в щатите,има здравеопазване и зъболекар за тях,но използват бедните,за да се учат на тях младите начинаещи лекари и зъболекари,даже бедните чакат с месеци да бъдат обслужени.В едно голямо хале,бяха наредени поне 50 зъболекаря,всеки с легло за пациентите и ги обслужваха,практикуваха.
15
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарко Хаджиева никой ли не смее да зададе въпроса на баш Тарикатите. Защо допуснаха заразени да се приберат. Да не би да чакаха заповед от брюксел че не затвориха границите и летищата. Защо се върнаха тези които бяха 20 години в чужбина за да ни донесат проказата ли. Сега ние пак ли ще опъваме каиша както го опъваме 30 години. Защо ние трябва да останем без работа и доходи а децата ни да гладуват. Ние дето търпиме несгодите и експериментите на Мутрите 30 години но не сме оставили родината си.
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто през соца се грижиха за здравето на всеки човек и не се хранихме с воклуци, нямаше и химтрейли.------Точно от соца ми е алергията на мене
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВъпроса не е дали искат да си бият ваксина,въпроса е,че тези вносните ваксини не са качествени,както бяха българските в миналото,затова хората се страхуват,не помните ли,че вносните ваксини на Москов се оказаха вредни и токсични за децата,отделно хората се чудят на Гейтц,от какъв зор ходи да ваксинира цялата планета,какво има в тези ваксини и нямат доверие на такива хора!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ужас СтруктУра, драги после се прави на умен. И кажи на Трола - вирУс, не вирос. като ви гледам колко сте грамотни изобщо не ми пука за вашето мнение. То не струва пукната пара
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното откритие - ваксините засилвали имунитета. Айде бе, сериозно? Почва да ми става смешно. Макар че може би е важно някой да каже това, защото има много хора които по разни причини плюят ваксините без изобщо да си дават сметка колко глупаво постъпват като не се ваксинират.Особено ако са лесно податливи на зарази. Но срещу това нищо не може да се направи.Да разчиташ на разумно поведение се оказва кауза пердута. И да убеждаваш подобни хора е загуба на време.Аз не бих. Няма смисъл
10
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не че нещо но какво е вирусолог? И колко точно трябват на една държава? И ако има някаква все пак защо сме в тази ситуация???
9
4
 
10
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Абе не знам,но поклон на Тодор Живков !
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТе по същия начин се чудеха как в ГДР децата нямат алергии,а имат в ГФР и на запад и понеже нямаха обяснение ,измислиха глупостта,че децата от малки играели в мръсотията и свиквали с алергените,хахахахаха!Просто през соца се грижиха за здравето на всеки човек и не се хранихме с воклуци, нямаше и химтрейли.
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора,да боледувате или да не боледувате,тази ваксина е добре да си я сложите,по време на войните и след ВСВ много хора са боледували от тази страшна болест туберкулоза,това е добра(задължителна) ваксина.Също така тетанус и за полиомелит(детски паралич) са абсолютно задължителни!
6
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западните некадърници започнали да звънят на българските лекари, да си обясняват "Българското чудо".По СНН плюят Източна Европа и обясняват ниския брой на заразени, с недобра здравна система и малко тестове.Западните глуппаци ръкопляскат на некадърниците си лекари, които ги лъжат от екрана.
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Афроамериканците и латиносите пострадаха от политиката на белите, отмяната на Обамакеър.
4
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що бе.Ще лежат по магистралите и в метрото.
3
4
 
10
 
! Отговори
Трол преди 4 години
Голяма работа, нямало виросолози. Важното е лятото луксозни сватби да има и дискотеките да са пълни. Да има показност, да се дават бакшиши на Галена и Фики. Виросолози, биолози все скучни неща.
2
9
 
14
 
! Отговори
ужас преди 4 години
Защо няма тестове ,защо правят хората на маймуни ,защо тиквата се прави на велик ,а всъщност е -гола вода !!Той си мисли ,че управлява мафиотска структора ,а не държава !
1
2
 
16
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
Хаха, нямало вирусолози. Напротив, от един месец се наблюдава рязко покачване на броя на специалистите вирусолози, сигурно вече са десетки хиляди! :)