Ще видим ли повече българска продукция в магазините?

Според АИКБ мерките трябва да са дългосрочни
9 апр 2020 10:11, Нели Христова
29
Ще видим ли повече българска продукция в магазините?
Снимка: БГНЕС

През последните дни възникна спор между хранителните вериги и държавата, която поиска да се продава повече българска продукция и да бъдат отделени специални щандове. Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепя идеята за повече български стоки в големите вериги магазини.

"Това не е идея, която се е появила вчера. Това са въпроси, които се обсъждат от години. Тези мерки трябва да се прилагат и в мирно време, защото някои казват, че икономиката е като във военно време. Това са неща, които не могат да продължат само до края на извънредното положение. Мерките трябва да бъдат дългосрочни, а някои - почти вечни", каза Теодор Дечев от АИКБ

По думите му някои от предлаганите мерки се прилагат и в други държави от години. Той допълни, че с предложението за повече български стоки в магазините може да се спекулира и да се твърди, че потиска пазарните механизми.

"Тук не се иска забрана да се продават стоки от небългарски произход. Тук просто се иска определена гаранция за българските. Има цял отрасъл, който е пропуснат в постановлението – риба, аквакултури и т.н.", каза още Дечев.

Според председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, ако един оператор иска да работи в определена държава, той трябва да се съобразява с нейното законодателство.

"Млечният бранш като никога е повече от единен и поздравяват министър Танева за нейната позиция", каза Зоров и определи животновъдният бранш като болен пациент, който е сложен на обдишване и ще умре, ако не му бъде оказана помощ до дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега го има българското в магазините.Или е скъпо за средния българин,или е бъкано със всичко което може да бъде смляно.Млечни продукти скъпи и без мляко,хляб почти без брашно но с много набухватели.Фирмите само пакетират зърнените храни внесени от вън.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
че то и досега не се виждаше - май цялото БГ производство беше със суровини /сурогати/ от внос
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да видим
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как ще ги видим,като никой не произвежда.А тия,които го правят така надуват цените,че хората пак си купуват по-евтиното вносно,макар и по-некачествено.Пример-фермерските пазари.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всякакъв елемент на непазарни практики в една пазарна икономика са пагубни. Точно сега не е момента за експерименти - такива мерки трябва да са много добре обмислени, а не да се изтрелват в пространството и каквото стане.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
значи затрихте селското стопанство сега ми говорите популиски нашето производство не може да задоволи пазара ни сто процента съм сигуренако имаше производство без закони и глупости родната продукция ще измести вноса на пазарен принцип но ние я нямаме иначе по статиска сме с по голямо БВП от 89 но произвеждаме реално по малко има нещо сбъркано някъде и като добавиш мафийката и ето резултата
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо сте решили, че искам да купувам български стоки?
18
8
 
5
 
! Отговори
A Дано ! преди 4 години
Винаги съм търсил БГ Производителите ! Но за жалост, те никога не са били допускани до супермаркетите !
17
0
 
16
 
! Отговори
Българин 1 преди 4 години
То добре родно пройзводство,ама и цените ще са народни точно по български!!!Комшията отглежда домати и цяло лято пръскачката му препарати не спря да бръмчи!Нека да има и внос и българско,пазара ще покаже кое ще се наложи.
16
1
 
7
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
До БяснаТИКВАТА НЯМА МНОГО РАСХОДИ И ЗАТОВА СЕ ИЗПОЛЗВА МАСОВО ДОРИ И НАТОРАЛНИТЕ СОКОВЕ КАТО КАЙСИЯ И ПРАСКОВА А ДРУГОТО Е ЕСЕНЦИЯ
15
0
 
19
 
! Отговори
Бясна преди 4 години
Исках да купя лютеница,б Българска.Едната съдържаше картофено пюре,другата -пюре от тиква.Това е някакъв измислен продукт,но нищо общо с лютеница.
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До може би и .... ДА !Като човек живеещ на село, със съседи земеделски производители от всички страни, изобщо не съм съгласен! Блъскат всичко с торове и пестициди, с нищо не се различават от вноса. Само цената им е по-висока. Аз също си произвеждам повечето зеленчуци вкъщи и знам с какво се храня. Но не се лъжете, че произведеното в България е равно на сигурност за качеството
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви хранителни продукти произвежда въпросният господин от измислената абвиатура"АИКБ"Теодор Денчев????
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дочуто преди години на пазара: "Извинете, тези домати български ли са?". "Госпожо, всичко, което премине през границата е българско."
11
0
 
14
 
! Отговори
Критерии преди 4 години
Критерий трябва да бъде качеството,цената,достъпността,а не че е произведено от Пеню Шашмата,с европари дадени срещу 30-40 процента подкуп на министъра на земеделието. Никога няма да купя бг стока,ако има аналог на същата цена и по качествена чужда стока. Уверен съм,че дори и бг производителите ще постъпят така. Или както казваше мой познат производство безалкохолни напитки...дай ми едно истинско питие Кока кола,а не неговата собствена продукция.
10
1
 
11
 
! Отговори
Грую преди 4 години
Май не сте виждали БГ производител. Няма по-къдогледо и алчно човече. Чака субсидията като цигaнче баничка защото е изплюскaл парите за разсад.Колкото до самостоятелно отглеждане и аз се замислям. Сега ни намалиха заплатите и ако паднат още до 5к ще взема да се захвана.
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ги преопаковате със български опаковки
8
0
 
9
 
! Отговори
Пловдив преди 4 години
Задължително изравняване на евросубсидиите.
7
1
 
16
 
! Отговори
Пловдив преди 4 години
Всичко зависи от качеството и цената,както и лоялността към нас, защото бг фирмите като всички в България лъжат, крадат и тровят народа си. Ние ще ви подкрепим с удоволствие,но не ни лъжете. Съюзете се направете бг хипермаркети,малки млечни,месни и др.,магазини в градовете,организирайте чисти красиви фермерски фестивали по селата, организирайте се с онлайн доставки до домовете . Все пак тази мярка е добра,чуждите маркети нека ме изнагляват, да не свършват като Карфур.Задължително изравняване на
6
1
 
19
 
! Отговори
По принцип преди 4 години
Предпочитам българските стоки.Но качеството им непрекъснато спада.Само през миналата година са внесени 18 Хил.тона палмово масло.Погледнете етикетите ,почти няма продукт без палма.Влага се във всички млечни продукти,цената въобще не е показател.За колбасите въобще не ми се говори:пълни са с консерванти, лактози,декстрози,животински протеини .Миналата седмица видях някакъв"пуешки"деликатес,около30лв .кг.Съдържанието на пуешко(според етикета)е 6% ..Всичко друго е добавки.