Василев прогнозира: Заплатите падат, безработните - над 100 000

Хората е трябвало да си заделят пари, смята икономистът
9 апр 2020 09:31,
134
Василев прогнозира: Заплатите падат, безработните - над 100 000
Снимка: БГНЕС

По-добре да няма държавни банки. Така бившият министър на икономиката Николай Василев коментира скандала с кредита, отпуснат от Българската банка за развитие на фирма, свързана с колекторска дейност и поисканата оставка на управителя на ББР Стоян Мавродиев, съобщава bTV.

Още по темата

Той добави, че независимо от добрите намерения, с които финансовите институции се създават, накрая те се превръщат в политически орган за даване на кредити на конкретни хора.

„Кредити за бизнеса и хората може да има и без държавна банка. Мярката за безлихвени кредити е вид подкрепа за началото на кризата. България се справя изненадващо добре, спрямо други по-богати държави. Подкрепям и мярката „60/40“ в новия ѝ вариант, сега държавата поема 2/3 от разходите на един работодател за един служител“, обясни Василев.

По думите му средната заплата у нас през последните 4 години се е вдигнала с 40%, за този период е трябвало хората да си заделят средства, защото предстои възнагражденията да започнат да намаляват.

„2008 г., като член на тогавашното правителство, бях против харченето на 3 млрд. лв. излишък, защото може да потрябват и за други години, а кризата дойде на следващата година. Миналата година всичко се повтори – през декември се изхарчиха 6 млрд., а сега тези пари щяха да ни дойдат добре. В силните години държава, семейства и фирми трябва да спестяват, защото винаги идват по-лоши“, заяви бившият министър на икономиката.

Финансистът каза още, че балонът с цените на имотите вече е спукан. Той допълни, че те отдавна са надценени и сумите е трябвало да паднат и без криза от този характер. Василев прогнозира, че безработните заради създалата се ситуация ще надхвърлят 100 хил. души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВладоТи все едно не живееш в България и не знаеш какво е положението? Държавата не прави почти нищо за болните, ти сам трябва да си помогнеш или да просиш дарения. Хиляди професии получават близо до минималната работна заплата, независимо че изискват висше образование. Дай сега всички да станат икономисти и ИТ-та, но тогава всички пак ще са на 1000 лева заплата. Виж какво стана с юристите - реши всеки, че е престижно и се изкарват пари и се пренасити пазарът. Същото ще стане и с ИТ балона
116
1
 
4
 
! Отговори
Владо преди 4 години
До Анонимен 116Важното е да е полезна на себе си, за да не се налага обществото да е полезно за нея. Полезен е този, който може сам да се издържа, без да разчита на помощи от държавата, а само на собствените си знания и умения. Когато те започнат да не достигат, тогава такива хора стават вредни за обществото. И никога не съм говорил за болните. Те са единствените, на които държавата е длъжна да помага. Всички останали мрънкачи и мизерници трябва да си налегнат парцалите и да почнат да печелят.
115
1
 
10
 
! Отговори
seira преди 4 години
До Мария 122:НЕ МИ ТРЯБВА ВАШАТА ЗЕМЯ!ЩОМ ПРИТЕЖАВАТЕ ЗЕМЯ - ОБРАБОТВАЙТЕ Я, ПРОДАВАЙТЕ СЕЛСКОСТОПАНСКА ПРОДУКЦИЯ И ПЕЧЕЛЕТЕ!АКО НЕ ИСКАТЕ ДА Я ОБРАБОТВАТЕ - ПРОДАЙТЕ Я!АКО НЕ ИСКАТЕ ДА ОБРАБОТВАТЕ ИЛИ ПРОДАВАТЕ ЗЕМЯТА СИ - ПЛАЩАЙТЕ ВИСОК ДАНЪК СОБСТВЕНОСТ, ЗАЩОТО ПРИТЕЖАВАТЕ АКТИВ (СРЕДСТВО ЗА ПРОИЗВОДСТВО), КОЕТО СТЕ БЛОКИРАЛА, ЗА ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА И ПО ТОЗИ НАЧИН ВРЕДИТЕ НЕ САМО НА СЕБЕ СИ, НО И НА ОБЩЕСТВОТО!ЗЕМЯТА - СОБСТВЕНОСТ НА ТЕЗИ, КОИТО Я ОБРАБОТВАТ!!!НАРОДЕ!!!!!
114
7
 
4
 
! Отговори
Мария преди 4 години
До seiraЕй, крадецо, отново ли ще ми вземеш дядовата земя? Не стига, че ми върнаха 1/12 от земята, нивите, градините и горите, които дядо е притежавал, ами пак има мераклии. Моята земя ще обработва този, който аз съм избрала. Ти за неприкосновеността на частната собственост чул ли си? Няма да позволя поредния крадец да се разпорежда с наследството ми.
113
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 102 103 106 107 точно вие сте гербаджийте не аз жалки същества неграмотни точно заради вас не пиша препинателни знаци платена *** такава уредени на държавна служба и се мислят за недосегаеми точно за такива като вас никой като мен не би работил
112
0
 
10
 
! Отговори
seira преди 4 години
СИЛНА ИКОНОМИКА - СИЛНА ДЪРЖАВА - БЛАГОДЕНСТВАЩ НАРОД!ОСНОВЕН ПРИНЦИП - АБСОЛЮТНА САМОДОСТАТЪЧНОСТ И НЕЗАВИСИМОСТ!ДЪРЖАВНА ПРОТЕКЦИЯ ЗА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ, БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК И КУЛТУРА!ДЪРЖАВНА ПОДКРЕПА ЗА ПАТРИОТИЧНОТО ОБУЧЕНИЕ И ВЪЗПИТАНИЕ!ЛИКВИДАЦИЯ НА ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА В ЗДРАВНАТА СИСТЕМА!АРМИЯТА И СИЛОВИТЕ СТРУКТУРИ - НЕКОМЕРСИАЛИЗИРАНИ!ЛИКВИДАЦИЯ НА ЧАСТНАТА ОХРАНИТЕЛНА ДЕЙНОСТ!РЕАЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ - ВЛАСТ НА НАРОДА!ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА!КОЯ ПАРТИЯ ЩЕ ИМА СМЕЛОСТТА?
111
4
 
10
 
! Отговори
seira преди 4 години
ЛИКВИДАЦИЯ НА АРЕНДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО!КОЙТО ОБРАБОТВА ЗЕМЯТА - ТОЙ ЩЕ Е НЕИН СОБСТВЕНИК!ВИСОКИ ДАНЪЦИ ЗА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗЕМЯ, КОИТО НЕ Я ОБРАБОТВАТ!ИЗНОС НА СЕЛСКОСТОПАНСКА ПРОДУКЦИЯ САМО СЛЕД КАТО Е ЗАДОВОЛЕН ВЪТРЕШНИЯ ПАЗАР!ПРОТЕКЦИЯ ЗА БЪЛГАРСКОТО СЕЛСКОСТОПАНСКО ПРОИЗВОДСТВО!СЪЗДАВАНЕ НА РЕАЛЕН ВЪТРЕШЕН ПАЗАР ЧРЕЗ ПРОЗРАЧНА КОНКУРЕНЦИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ!СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО - ТИЛА НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА!КОЯ ОТ ПАРТИИТЕ ЩЕ ИМА СМЕЛОСТТА?!НАРОДЕ!!!!!
110
2
 
13
 
! Отговори
seira преди 4 години
ТОТАЛНА РЕВИЗИЯ НА СОБСТВЕНОСТТА!РАЗЛИКА МЕЖДУ СТОЙНОСТ НА СОБСТВЕНОСТТА И ОБЯВЕНИТЕ ДОХОДИ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 1 000 ЛВ.ВСИЧКИ РАЗПЛАЩАНИЯ НАД 500 ЛВ. И ТЕЗИ ПО КОДЕКСА НА ТРУДА - САМО ЧРЕЗ БАНКА!ЦЯЛАТА ФИНАНСОВА СФЕРА - "НА СВЕТЛО"!!!КРЕДИТИРАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ!МИНИМИЗИРАНЕ УЧАСТИЕТО НА ПРЕКУПВАЧИ И ПОСРЕДНИЦИ ПО ПЪТЯ ОТ ДОБИВА НА СУРОВИНИ, ПРЕЗ ПРОИЗВОДСТВОТО ДО ПРОДАЖБАТА НА СТОКИТЕ НА ДРЕБНО!КОЙТО ПРОИЗВЕЖДА - ТОЙ ЩЕ ПРОДАВА!ДЪРЖАВНА ПРОТЕКЦИЯ ЗА БЪЛГАРСКСКИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ!
109
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВладоАз не мрънкам и нищо не очаквам наготово. Но не понасям ***, които са тръгнали да поучават другите без да са наясно какво им е положението - как никъде нямало връзки, кой е болен и не може да работи, кой има болен в семейството и всички пари отиват за това, кой е решил да стане преподавател, лекар или нещо друго и затова взима 800 лева заплата, както и кой на каква мизерна службица бил. Кой си ти бе, пикл*, селската учителка на минимална заплата е по-полезна за обществото от теб
108
1
 
11
 
! Отговори
seira преди 4 години
Николай Василев: "По-добре да няма държавни банки...."ТОЧНО ОБРАТНОТО!ФИНАНСОВАТА СФЕРА - АБСОЛЮТЕН ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛ!БАНКА - ОРГАНИЗАЦИЯ, КОЯТО СЪБИРА ПАРИТЕ НА ВСИЧКИ, ЗА ДА ГИ РАЗДАДЕ НА "НАШИТЕ ХОРА"!!!ЗАБРАНА НА НЕБАНКОВИТЕ ФИНАНСОВИ ИНСТИТУЦИИ!ОГРАНИЧАВАНЕ КРЕДИТИРАНЕТО ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА ДО КРЕДИТИ ЗА ЗАКУПУВАНЕТО НА ПЪРВИ ЛИЧЕН АВТОМОБИЛ И ПЪРВО СОБСТВЕНО ЖИЛИЩЕ.ЛИКВИДАЦИЯ НА ЗАЛОЖНИ КЪЩИ, ЧСИ И КОЛЕКТОРСКИ ФИРМИ!БИЗНЕС КРЕДИТИ САМО ЗА ПРОИЗВОДСТВОЛИКВИДАЦИЯ НА ЛИХВАРСТВОТО
107
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
То е ясно,че хората са виновни! Ама не хората, ами българите най-вече! Защото в др. страни хората не са виновни, а само им се помага от държава, работодатели, агенций :).Но в България са виновни хората, ама не че нямат спестявания, не че ходят на море в Гърция или се прибират от чужбина, а че позволяват да се отнасят така с тях, хора които те са избрали!
106
0
 
4
 
! Отговори
Владо преди 4 години
До 110Балък си ти и такъв ще си останеш с *** си мрънкане. Аз нямам нищо против получаващите повече от мен. Даже се радвам за тях. Аз се чувствам добре и нямам нужда да се оплаквам от живота си и да търся подкрепа от другите мизерници по форумите. Щом това те прави щастлив-действай си, балъче :)
105
2
 
1
 
! Отговори
дядо Пенс преди 4 години
Секи месец заделя по 20 лева от пенцията.Она е 220 лева...
104
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Владо, ти да не си Горанов?И той е завършил само едно висше - Свищов, но ... взима добра заплата, че и наем не плаща за апартамента.
103
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 83 Ти си типичният пример за егоцентричните "дупета" по IT и бизнес компаниите, които защото получават големи заплати и тяхната професия се търси в момента, са страшната работа, а другите са балъци и затова вземат ниски заплати или са безработни. Какво си тръгнал да поучаваш миолионите други хора, които са с образование, но не работят в тази сфера. Все едно на теб някое футболистче или успял влогър, който изкарва милиони, да ти се подиграва, че си *** да си късаш г*за в корпоративния кюбикъл
102
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има един куп писаните във форума, които не чета ако са неграмотно написани, а само им слагам минус и чета следващия. Чест бъркат цифра с число и получават минус. Такива без препинателни знаци са очевидно за минус без четене. Има едни дето се мъчат да имитират диалект - минус веднага. Други под път и над път използват комунисти, БКП, ДС, Раша, Масква и какви ли не още пpocтотии - за тях също минус без четене.
101
1
 
5
 
! Отговори
До 97 преди 4 години
Хмм, то си е ясно. Ако българина работи и гледа напред за времето което критикарства , оплаква се и се сравнява дали е най - зле .....всички щяхме да са милионери..Ама не, реването е къде - по сладко. Интересно обаче, когато отиде в друга държава и никой не го бръсне за слива се стяга и става истинско перпетум мобиле. Може и по 20 часа на ден да работи на 5 работи дет никога няма да пипне в родината си ...и е доволен!? Е , това ако не е уникално- паталогична черта АЙ, СТИГА РЕВАЛИ БЕ!
100
1
 
4
 
! Отговори
до 101 преди 4 години
"Като държиш толкова да ти се разбере какво казваш ти си слагай колкото искаш.Поздрави :)".................Ами той ще си слага препинателни знаци, ама ти докато пишеш неграмотно и си над тия неща, не чакай някой да ти обърне внимание за работа и все така стой по форумите да се оплакваш как всичко било с връзки. Поеми отговорност за живота си, такива служители, вечно недоволни и неграмотни никой не иска.
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един неграмотен тpoл на ГЕРБ, като този, който не осъзнава, че без препинателни знаци не се разбира написаното, редовно тук изброява числа за заплати без препинателни знаци и не схваща, че иска да напише едно, а пише друго. Примерно пише "600 700 лева", което е шестотин хиляди и седемстотин лева, а какво е искал да напише, само той си знае. Може да е изброяване 600, 700, а може да е интервал 600-700 лева.
98
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВладоОгледай се малко наоколо. Колко хиляди различни професии има, за колко от тях набират хора в linkedin? Това, че ако си IT, юрист, финансист и пр., и си попаднал в правилните фирми, за да те търсят в linkedin, не е фактор за поне 90% от населението. Достатъчно съм живял и работил и ходил по конкурси и интервюта. Имам приятели тройкаджии от университета, които сега са на 5к заплати, както и пълни отличници на 1500, които са в пъти по-добри в работата си.