Трите чумни епидемии, променили България и Европа

В народните вярвания черната болест е била особено отмъстителна към нечестни хора
10 апр 2020 11:20, Красимир Ангелов
29
Трите чумни епидемии, променили България и Европа
Снимка: БГНЕС

Пандемичните цикли в исторически план са свързани с големи климатични промени, заяви в интервю за БТА историкът проф. Иван Лазаров, който е преподавател във Великотърновския университет "Св.Св. Кирил и Методий".

Той припомни, че епидемиите от чума през средните векове са причина за намаляване на населението в Западна Европа, а това предизвиква остър дефицит на работна ръка, заради което цената на наемния труд се повишава.

В народните вярвания черната болест е била особено отмъстителна към нечестни търговци, лихвари, разбойници, прелюбодейци, осквернили брачния чертог. Във фолклора се е вярвало, че от чумата може да се спасиш и да я умилостивиш, ако къщата, дворът, кошарите и оборите бъдат почистени. С появата на чумата преставали и всякакви кражби, припомня той.

Проф. Иван Лазаров отчете, че в исторически план пандемиите се проявяват едва, когато човешката популация нараства, контактите между хората се засилват, възникват градовете и населението в тях не само се увеличава, но и споделя все по-малко пространство.

Контактите между все по-отдалечени географски региони чрез търговията "глобализират" заразните заболявания и ги превръщат в пандемии. Най-страшна от всички в историята е чумата, припомни историкът.

По думите му историческата памет на народите, писмените извори, отчасти и археологическите материали, са запазили данни за три големи пандемии от чума.

Първата е от 6 век, при управлението на византийския император Юстиниан Първи (527 - 565 г.). Чумата започва в Западна Евразия и Северна Африка и достига своя връх между 541-544 г. Съвременници твърдят, че само в столицата Константинопол е имало дни, в които умирали по 10 000 души. Интензивността й спада с оредяване на населението и чрез създаването на частичен имунитет у оцелелите.

Въпреки това, през следващите два века се запазват локални чумни огнища, които припламват и вземат хиляди жертви на всеки 8-10-20 години. Юстиниановата чума опустошава Източната римска империя , а Балканите обезлюдяват и се превръщат в "скитска", "мизийска" пустиня. Човешките, стопанските и военните ресурси са изтощени и Византия търпи редица териториални загуби във войните с Персия и арабите.

Заради епидемията император Ираклий (610-641) отворил границите на империята и да позволи на "варварите" да се заселят на териториите на юг от Дунав. Славяните от Панония - днешна Унгария, и от Дакия - днешна Румъния, навлизат и се установят в централните и западните части на Балканите. Империята се нуждаела от жизнено и здраво население, което да произвежда стоки, да плаща данъци, да търгува, да служи в армията и затова се примирява с варваризацията на тези земи.

Втората чумна пандемия е през 14 век. Също като днес, и тази се е появила в Китай и по търговските пътища, сухоземни и морски, за няколко години достига до Европа.

През 1347/1348 г. генуезки кораби пренасят чумата първоначално в пристанищата, а оттам тя плъзва из цяла Европа. Разпространението и започва от Кафа в Крим през 1345-1347 г. За няколко години умират повече от 23 милиона души. Данните са събрани през 1351 г. по заповед на папа Климент VI. Чумата продължава да взема жертви чак до 16 век, на интервали от 10-20 години. Учените пресмятат, че през този период са загинали над 30 милиона европейци.

Възникването на огромната монголска империя на Чингиз хан и неговите наследници е другият основен фактор за разпространението на чумата в Евразия. Според запазени сведения в периода на експанзията през 13 век, монголите водели своеобразна "бактериологична" война. Те хвърляли с метателни машини трупове на умрели хора и животни в обсадените градове или пък потапяли върховете на стрелите си в кръвта на умрели от различни болести , а ранените и починалите от тях се превръщали в приносители и разпространители на зарази.

“Изобщо, войните в Европа били постоянен източник на различни зарази“, посочи проф. Лазаров и дава пример, свързан с България.

„Доминиканският монах Винсент от Бове, библиотекар на френския крал Людовик Девети, пише, че през 1235 г. във Франция имало "велик глад" и силна епидемия от "свещен огън", т.е. чума. През 1236 г. френски рицари пристигат в Константинопол да воюват срещу съюзените сили на цар Иван Асен II и никейския император Йоан Трети Дука Ватаци, които обсаждат града. През следващата 1237 г. българският владетел обръща оръжието си срещу Никея и се съюзява с латинците. Именно тогава, вероятно чрез някой от рицарите, болестта прониква сред най-близкото обкръжение на цар Иван Асен и от нея скоропостижно умират съпругата му царица Анна-Мария Арпад, патриархът Йоаким и синът му Петър”.

Според историкът има пандемични цикли в историята има и до голяма степен те са свързани с големи климатични промени, които са предизвикани от космически сили, неподвластни на човешката воля. Юстиниановата чума стихва окончателно през втората половина на 8 век, когато започва т.нар. климатичен оптимум. Постепенно времето се затопля, реколтите се увеличават, изхранването и условията за живот се подобряват, а населението нараства.

През 14 век започва т.нар. малък ледников период - студени зими, редуващи се със засушливи лета. Много реки пресъхват, реколтите се влошават. През първата половина на столетието редица селища в Североизточна България престават да съществуват, като хората се преселват на юг в търсене на препитание. Засилва се гладът - поради недохранване средният ръст на хората намалява. Болестите стават все по-чести и опустошителни. Комбинацията "лош климат - пандемия" в крайна сметка също улеснява османското завоевание и унищожаването на средновековната българска държавност.

Проф. Лазаров посочва, че в миналото дори и царете не са били недосегаеми или привилегировани пред чумата. Хората били безсилни и затова най-често бягали - напускали домовете си и се преселвали в безлюдни гористи местности.

Съществувала е и примитивна форма на обеззаразяване, но на мъртъвците. При полагане в гроба те били посипвани с вар, за не стават източници на нова зараза. Археологическите данни показват, че по време на чумата се е прилагала и кремация на мъртвите, практика, която не се е срещала в православието в спокойни времена. През последните десетилетия археолозите откриха в столичния Търновград манастирски и обществени бани в т.нар. Нов град, известен днес като "Асенова махала". Става дума за модерни за времето си съоръжения с подово отопление, топли и студени помещения. В този период се наблюдава и преобразуване на някои църковни сгради в бани. което показва несъмнена връзка с чумата. Явно хората са осъзнавали корелацията "хигиена - болест".

Според историка заразата прокарва разделителна линия в историята на Европа. Намаляването на населението в Западна Европа предизвиква остър дефицит на работна ръка, а много феодални владения запустяват. В резултат на това цената на наемния труд се повишава, а аристокрацията е принудена все по-силно да се съобразява с условията, поставяни и изисквани от низшите класи. Нараства ролята на предприемачеството, на градската и селската буржоазия. Колкото и парадоксално да звучи, чумната епидемия от 14 век провокира редица технически и технологични нововъведения и проправя пътя на капитализма.

На Изток историята не е така милостива към балканските народи. Макар и обезсилени от неблагоприятните климатични промени и чумната епидемия, българи, гърци, сърби, молдовци, власи, черногорци, босненци, унгарци, в продължение на почти един век се борят за своето оцеляване срещу растящата мощ на османските турци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
Grom преди 4 години
Първата помогнала за създаването на българската държава, втората - помогнала за поробването й.От статията не разбрах коя е третата...
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До EGSMBNSPTRЗнам я тази история за Генуа,просто наистина са тънели в огромна мръсотия,нямали са канализация,не се е почиствало,всеки си е хвърлял ***,изпражненията в града,било е ад и никакви кораби не са донесли болестта,нито папата,след епидемията започват да ремонтират ,чистят и мислят за канализацияА в България е имало канализации и цяла водна система(мрежа),в Константинопол керамичните тръбопроводи също са ги строили българите,има такива останки керамични тръбопроводи в България
23
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФРИЗЗГЕРБ е вредна за вашето здраве и живот!Не на ГЕРБ!
22
14
 
7
 
! Отговори
ФРИЗЗ преди 4 години
Четвъртата чума идва през 2001г. с 11.септември. Тогава на власт се изкачва Жужето Вова, идва в България Саксофонски Втори, а на следващата година и Първанчо Седефчев Ловджията. Държавата е опоскана от корифеите като Р.Овч., Топлото, Милен Яхтата, Петковещия във фонтани, а депутат става Пеефски. Единственият, който успя да ги изтика настрани беше генерал Б.Б.
21
2
 
5
 
! Отговори
EGSMBNSPTR преди 4 години
До ДОЙЧЕНе знам какво тръгва от папата, обаче това което тръгва от твоя пост е една велика щуротия. Както и да е, дори и неграмотника има право на мнение. Чумната бактерия се е разпространявала най-вече по кръвен път чрез ухапвания от бълхи, а плъховете са пренасяли заразата основно от търговските кораби до пристанищните квартали, но *** дълбокомъдрено реши, има папа има чума, няма папа чиста работа, сега сигурно пак папата е виновен, хехе
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНикаква чума не е тръгвала от Китай в Средновековието,те пишат за чумата ,която принасят монголците към Европа,но са споменали и Китай ей така между другото,за да не го изпуснат и ни изтърсят и някоя лъжлива глупост.Нито Константинопол е имал толкова население в ранното Средновековие,че да умират по 10 000 на ден,това са пълни лъжи.И половината статия е лъжи,доукрасяване и фантазии.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тази статия половината написано е лъжа,просто не я дочетох,защото не си струва,много си фантазирате!А в Генуа са се разболяли,защото са тънели в мръсотия,изпражнeния и е плъзнала зараза,те са нямали дори обикновена канализация,за разлика от България и Константинопол.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чумни епидеми ив българските земи има и през следващите векове след ХV в., даже и през ХХ в. Българите като чуели, че има чума бягали в горите и планините и тя не ги покосявала. Последните чумни епидемии през ХХ в. отнасят предимно турското население в градовете, както става в Търново през 1837 г.
17
6
 
8
 
! Отговори
ПРОФЕСОР ПРЪЦ преди 4 години
НЯМА НИЩО ОБЩО МЕЖДУ ПАНДЕМИИТЕ И ПРОМЕНИТЕ В КЛИМАТА.ТОВА Е ФАКТ,ЗА КОЙТО БИ СЕ СЕТИЛ ДОРИ НЯКОЙ НЕГРАМОТЕН.ЖАЛКО ,ЧЕ ИМА ТАКИВА "ПРОФЕСОРИ"-ПИШАТ НЕЩО СИ САМО ЗА ДА СЕ СПОМЕНЕ ИМЕТО ИМ...СМЕХ ГОЛЕМ...
16
2
 
14
 
! Отговори
е как никой преди 4 години
До Анонимен 8Ми в прав текст го казаха,че в амер.лаболатория е направен през 2014 година,и същата година е патентован!Амер.правителство забранява работата по него,и всичко е преместено в Ухан!Това го пише официално в научно списание!Кой е виновен за заразата не се знае,но ръководителя на проекта китайска микробиоложка внезапно изчезва!И от тогава-гробно мълчание!Изводът-когато някой почне да се прави на Господ винаги става голяма беля!
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напишете статия защо и чумата тръгва от Китай?
14
5
 
11
 
! Отговори
ист преди 4 години
Прочетете теорията на Малтус. Има я в Интернет. ПРИРОДАТА РЕГУЛИРА НАСЕЛЕНИЕТО.Необразованото население се размножава безконтролно.По морални подбуди образованите не смеят да наложат ограничаване на раждаемостта. Природата регулира производството на храни и броя на населението.
13
10
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТОВА Е МНОГО ЛЕСЕН ВЪПРОС!!!!БОЙКО БОРИСОВ ПЪРВИ МАНДАТБОЙКО БОРИСОВ ВТОРИ МАНДАТИ БОЙКО БОРИСОВ ТРЕТИ МАНДАТ
12
0
 
6
 
! Отговори
Полидактил преди 4 години
Теорията за намаляването на средния пръст е доста интересна.
11
18
 
10
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 4 години
Тоя "професор" не е ли чувал, че чумните епидемии са с произход Китай? И не климатичните промени са виновни, а отвратителният навик на ония демони с дръпнати очи да ядат плъхове.
10
8
 
14
 
! Отговори
Майката Сейбало преди 4 години
Черната Смърт е продължила 6 години. Представете си сега да дойде и да фане Бойко.
9
5
 
31
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 4 години
Чумата тръгва от Папата ,който казва ,че котките са очи на дявола и призовава да се изтребят,така плъховете разнасят чумата из цяла Европа...
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ама при тая чума,Гелосаната м'астия взе че оцеля.
7
4
 
25
 
! Отговори
Историк преди 4 години
Чудесна статия, браво!Обърнете внимание, че при т.нар климатичен оптимум (т.е. затопляне), болестите намаляват, реколтите се увеличават и т.н. и т.н. А сега медиите ни заливат с информация, как видиш ли светът ще свърши. Шах и мат, Грета! ;)
6
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте писали глупости,за да пресирате психически хората. Чумата сме я минали на 3 вълни,и сме оцелели на принципа на стадния имунитет. При първата вълна смъртността е висока,при втората пада,а при третата е малка,и болестта изчезва. И с кораоната така ще стане. Но въпросът кой пусна този вирус бактерия остава,и никой не иска да отговори на него,което показва,че всичи са в играта.