Хoум офис за родители и чиновници и след края на извънредната обстановка

Предложението е на повечето ведомства и на бизнеса
Обновена: 21 май 2020 09:05 | 21 май 2020 07:10, Камелия Цветанова
36
Хoум офис за родители и чиновници и след края на извънредната обстановка
Снимка: Pixabay

Служители в частни фирми и чиновници с малки деца да продължат да работят от вкъщи и след падането на извънредното положение у нас. Това препоръчват голяма част от ведомствата у нас, както и по-големите работодателски организации в страната. В няколко министерства и държавни агенции вече са разпратени заповеди, че родителите на деца до 12-годишна възраст могат да останат да работят дистанционно, въпреки че детските заведения вече започват да отварят врати. За тези, които пък задължително трябва да са на работа, но няма на кого да оставят хлапетата, се препоръчва да излязат в отпуск, съобщи „Монитор“.

Още по темата

В същото време според Българската търговско-промишлена палата (БТПП) максимално бързо трябва да се използват всички възможности за възстановяване режима на работа на българската икономика без ограничения. Бизнесът подкрепя всички модерни форми на работа, в това число и тази от вкъщи. Преценка на съответната фирма е дали работата от вкъщи е приложима за конкретния предмет на дейност. Факт е, че и по време на най-стриктните ограничения, съпътстващи коронакризата, това беше една сериозна възможност за продължаване функционирането на много предприятия, неправителствени организации и други, коментираха от БТПП.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал на България (АИКБ) Васил Велев припомни, че по-малко от 20% от фирмите у нас могат да пуснат служителите си да работят от къщи. „Подобна препоръка сме дали на нашите членове още преди около 3 месеца, а където се налага, хората да се пускат в отпуска. Затова и заедно със синдикатите предложихме такъв отпуск за сметка на НОИ, но няма решение. За сметка на това вече има възможност да се отварят детските градини и яслите и скоро проблемът с родителите ще се реши от само себе си“, добави Велев.

Междувременно учениците, които не са се включили активно в дистанционното обучение, ще наваксват с уроци през лятната ваканция до 120 учебни часа. Заниманията, с които ще запълнят пропуските, ще бъдат индивидуални или в групи с до 10 ученици.

Допълнителното обучение ще се осъществява доколкото е възможно присъствено. За целта за всяко школо ще се създаде организация за стриктно спазване на предписаните противоепидемични мерки от министъра на здравеопазването, като няма да се допуска струпване на ученици и учители.

Малчуганите в детските градини, които не владеят български език, пък ще могат да се включат в допълнителни форми на педагогическо взаимодействие през неучебното време. Техните занимания могат да бъдат с обща продължителност до 40 астрономически часа.

Това ще бъде възможно с промените в Наредбата за приобщаващото образование, които кабинетът прие вчера. В същото време в столичните детски градини и ясли няма да има смесени групи лятото. Това стана ясно от думите на зам.-кмета на столицата Тодор Чобанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
2
 
! Отговори
Американ преди 3 години
До щек:Стрес? Ако искаш да се стреснеш ела в голям град в Америка. Е, пари падат, ама се работи истински, не полуработата на пишман-професионалисти както си я работите в Бг.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Липсата на доверие в служителите определено води до изкривяване на работния процес!Ако не им вярваш и те не ти вярват, а тогава и с верига да ги вържеш е все тая!
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в къщи се работи доста повече отколкото в офиса, няма кафета, няма обяди ... освен това фирмите пестят доста от наем и консумативи, тъй че най-вероятно и доста след като бъдат вдигнати всички мерки, компанийте ще решат да оставят хората по домовете
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28"...една сериозна възможност за продължаване функционирането на много предприятия, неправителствени организации и други..."---Нямааа, няма! Нали виждаш, че баш за него е грижата - НПОтата са свършили невероятно огромна работа, седейки си в къщи! А ако изчезнат, каква още по-добра работа ще направят... Ама няма да ни огрее!Офисния планктон е неизтребим, то и затова е планктон де, да се носи пасивно по течението!
27
6
 
12
 
! Отговори
wtf преди 3 години
Защо само за родителите с деца? Малко писва с цялата дискриминация - родители с деца по-късно да идват на работа или по-рано да си тръгват, провинциалистите да си тръгват по-рано петък, че да си отпрашат по родните места. Сега пък home office само за родители с деца, а другите, които нямат деца и не са от провинцията, на пълен работен ден - от до в офиса, да компенсират за всички останали?!?
26
2
 
16
 
! Отговори
щек преди 3 години
Като добавим и пътуване до там и обратно, което в България е голям стрес съвсем безсмислено е да се виси в офис. Работодател, който не може да си поддържа хората ефективни от разстояние не може и когато са до него физически.
25
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 55580аз съм много за, но...2 неща:- как да се гарантира корпоративната сигурност- ако твой служител ти каже 'нещо имам проблеми с нета, не мога да работя', как ще го валидираш това? ще имам концерт по желание, един ден ще работя, другия почивам щото нета е паднал...та така
24
2
 
11
 
! Отговори
щек преди 3 години
до 55580Прав си. Аз работя 50/50 от около 10 г.Сега последните месеци на 100 % от вкъщи. Вчера отидох в офиса и доста по-малко работа се върши. Кафета, лафчета с колеги, всеки те пита кво става с деца и т.н. Предпочитам да си свърша работата вкъщи пък после с който ми е приятно пак ще се видя и ще си пия бирата.
23
1
 
21
 
! Отговори
55580 преди 3 години
За интелигентния работодател е важно работата да се върши качествено, а не престоят по бюрата, гаринран с клюки, цигара, кафе, доноси и подмаване. Всички, работили вкъщи през извънредното положение да продължат постоянно така. А работодатели и служители да разширят кръга от работещи по домовете - изцяло или частично според спецификата. 4-дневната работна седмица трано ще подобри здравет на хорта и ще стабилизира туристическияят бранш в страната като Нова Зеландия, където умеят да смятат добре.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаления обаче повечето прекратиха веднага дистанционната работа като прехвърлиха отговорността за спазване на противоепидемичните мерки изцяло на служителите си абдикирайки от ролята си на работодател осигуряващ безопасни условия на труд. Родителите сме принудени да оставяме децата си сами вкъщи, а кой ще поеме отговорност, ако се случи нещо, естетствено родителя, който е нарушил закона, но в същото време му е отнета възможността за дистанционна работа.
21
3
 
6
 
! Отговори
Гуци преди 3 години
Работя хаум офис вече почти половин година. Не нападайте журналиста, точно така си се нарича. За съжаление и това е вирус, който скоро ще мутира в х.*й офис и всички ние трябва да се научим да живеем с него.
20
1
 
18
 
! Отговори
Хах преди 3 години
Следя новините в този сайт, когато главен редактор беше Красимира Хаджииванова ... Това беше сигурно преди 10 години. Оттогава нивото върви катастрофално надолу. Вече и правописни грешки, които са очевадни не се коригират и на никой не му пука.
19
2
 
8
 
! Отговори
БайХ преди 3 години
Какво е Хаум? Това на санскрит ли е?
18
1
 
10
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Хаум офисо е га си седиш у вигвамо, веее.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 16Мне, не ме влече журналистиката ;))) Но си прав - ударили са дъното та и аз с моя *** бакъл ще се справя ;)))))
16
1
 
16
 
! Отговори
? преди 3 години
Какво е "Хаум офис"
15
1
 
9
 
! Отговори
redordead преди 3 години
до Кой за каквото е учил - стани журналист към няколко сайта - като гледам нивото ук какво е, едва ли ще се справяш по-зле:)Успех!
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз искам работа от вкъщи ама уви, кой за каквото е учил ;))
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ханъма + хоум офис= хаум офис.ханъма ви мие краката докато работите
12
2
 
20
 
! Отговори
Онбонго дава Любов преди 3 години
Какво е ХАУМ?!?!?..Аз понеже съм свръх ентелегентен и не съм плешо гербав,предполагам е нещо между хаус и хоум !..абе чудя се,нямаме ли си ние български слова да наричаме нещата,или"се срамиш юрооде да се наричаш Болгарин!?!"..