По-малко инсулти по време на COVID-19: По-здрав ли е българинът?

Сериозно намаление има и на броя на процедурите в инвазивната кардиология
22 май 2020 17:00, Красимир Ангелов
41
По-малко инсулти по време на COVID-19: По-здрав ли е българинът?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Една трета от пациентите с нужда от диагностика или инвазивно кардиологично лечение са отложили медицинските интервенции по време на пандемията, показва анализ на "Индекс на болниците". Инициативата е съвместна на "Галъп интернешънъл" и специализирания сайт clinica.bg, като данните, с които борави, се предоставят от НЗОК.

Сред най-любопитните данни от изследването е фактът, че инсултите у нас са "намалели" с 21% по време на COVID-19. Съпоставката е за периода от 1 февруари до 30 април през 2019 г. и този през 2020 г.

Инвазивна кардиология
 
Сред трите области най-голям е делът на българските граждани с кардиологични проблеми, които са отложили посещението си в лечебно заведение през изминалите три месеца, в които се разрази пандемията от коронавирус, показва анализът на "Индекс на болниците". При тези пациенти обикновено става дума за спешни или неотложни състояния на стеснения или запушвания на артериите и опасност от настъпване на инфаркт.

Общо 10 679 са били хората, които са преминали през различни инвазивни диагностични процедури за наличието на сърдечносъдови проблеми от 1 февруари до 30 април през 2019 г. Броят им за същия период през тази година е бил 7 123 или той е по-нисък с 33.3%.

Аналогично е положението и при лечебните процедури в областта на инвазивната кардиология. Общо 10 254 души са потърсили медицинска помощ през трите месеца на миналата година срещу 7 340 за тази. Намалението в този случай е с 28.4%.

По-малко са били и хората с остър коронарен синдром с персистираща елевация, които са потърсили медицинска помощ, въпреки че при тях нуждата от лечение е с най-голяма спешност. Броят им за изследвания период на миналата година е бил 2 340 срещу 1 902 за тази, което е с 18.7% по-малко. С над една трета са намалели и пациентите, на които е бил сложен пейсмейкър. Техният брой се е понижил с 35.3% - от 1 192 през трите месеца на 2019 г. на 771 през същия период на 2020 г.
 
Инсулти
 
С 21.2% по-малък е бил броят и на пациентите с инсулти, които са получили медицинска помощ в болница по времето, когато у нас течеше пандемията от COVID-19. 13 885 души са били хоспитализираните от 1 февруари до 30 април през 2019 г. срещу 10 945 за същия период през тази година. Близо 95% от тях са получили исхемичен инсулт.

Спад има и при спешните интервенции, които се осъществяват в някои от случаите на исхемичен инсулт – тромболизите. Техният брой през трите месеца на 2020 г. е по-нисък с близо 10% в сравнение със същия период на миналата година, като достига до 258.
 
Онкология
 
Пандемията от коронавирус е дала най-малко отражение върху достъпа до диагностика и лечение при онкологичните заболявания, показва анализът на „Индекс на болниците“.

Общо 41 673 са били хората, които са получили план за лечение на заболяването си от 1 февруари до 30 април през 2019 г. Техният брой за същия период на 2020 г. е бил 36 168 или с 13.2% по-малък. В тази цифра влизат, както новодиагностицираните случаи, така и пациентите, при които се е наложила ревизия на лечението.

Незначително е понижението на пациентите с онкологични заболявания, които са преминали през лъчелечение. През трите месеца на 2019 г. техният брой е бил 4 132, а през тази година – 4 116.

Въпреки появата на пандемията, пациентите, които са преминали през химиотерапия, са се увеличили, показват още данните. През изследвания период на миналата година техният брой е бил 12 485, а през тази – 13 293.
 
Изводи
 
Динамиката в разпространението на хроничните социалнозначими заболявания е ниска и по принцип не би следвало да отбелязва значително отклонение в рамките на една година. Затова редукциите, които наблюдаваме в броя на пациентите с кардиологични, онкологични или неврологични проблеми, се дължи не на реалната им липса, а на други причини.

В случая намалението на хората, потърсили медицинска помощ, е пряко следствие на затруднения достъп до болнична помощ заради въведеното извънредно положение по време на пандемията от COVID-19 в страната, сочи проучването.

Извънредното положение включваше ограничаване на плановия прием в лечебните заведения и в някои случаи налагаше реорганизация на дейността им. Страхът от заразяване с COVID-19 и въведената социална изолация вероятно допълнително са повлияли на решението на отделни пациенти за отлагане на търсенето на медицинска помощ дори в случаи на спешни състояния.

На този фон осигуряването на 85% от плануваните приходи на  лечебните заведения за болнична помощ от НЗОК им давa известно спокойствие и стабилност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не учен, а военен е единствения разумен избор за умело прилагане на епидемиологичните мерки. Те не са наука а дисциплина и контрол е истината.
33
2
 
1
 
! Отговори
Тъп преди 3 години
Демокрация е равносилно на измама. Счетоводителите направиха от здравеопазването в България клошар, който рови в кофите за помощи.
32
1
 
2
 
! Отговори
111-то място преди 3 години
ай ***, не се стеснявайте ами направете очевадния извод - докторята убиват хората, короната спаси хиляди от бялата мафия и икономиса стотици милиони от пътекиСтатистиката го казва, не аз
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само човек с празно между ушите може да твърди, че починали от други болести, ги пишели починали от Ковид-19. От Ковид-19 са починали 125 човека до днес вкл., а тук става дума за намаление с хиляди.
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Починал от Ковид 19 - паднал от десетия етаж с положителен тест за коронавирус.
29
0
 
10
 
! Отговори
Доктор Ох боли преди 3 години
Няма спад на инсулти, ами се лъже по-малко! Тези предишните 20 % случай в повече са били ПНМК тоест преходно нарушение на мозъчното кръвообращение, които заради клиничната пътека се пишат инсулти! Или така наречената свръххоспитализация за да се взимат повече пари от здр. каса!
28
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто ги пишат като за така нар. вирус
27
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте лъгали хората. И вие доволно си давате задните части."Докторите" само "короната" лекуват. Справка: умрял от корона вирус с придружаващо заболяване: Катастрофа. Същото и с инсултите. Човека от инсулт си отишъл, "короната" го хванала...
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина почна да ходи по-малко на лекари и смъртността рязко намаля...
25
0
 
14
 
! Отговори
123 преди 3 години
хората си стояха на топло,по4иваха си,пиеха си лекарствата,не се претоварваха с храни боклyци,не препиваха и не осъмваха по заведения,не се заразиха с други заразни болести, нямаше катастрофи,нямаше боища и тровене с фалшиви питиета по заведения,не им объркаха ле4ението в болниците,нямаше хора за злоупотреби с диагнози....
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генерала каза:вече ще се умира само от Ковид!!!
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто никои не се занимава с тях и за това
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много загрижени какво се е писало в стистиката под КВ. Ама тя статистиката, не е за форумни *** и ***. Тя е за управление на пандемия! И на тази база, с последващи анализи, науката ще си извади диференцирани тези. И сега има екипи които изследват и се опитват да отделят как и какво, е точно причинено от К-вируса. Но да ви разочаровам, това няма да промени нищо от реакцията при подобни пандемии, нито сега нито в бъдеще. Науката винаги изостава, затова епидемиологията е дисциплина и контрол
21
1
 
8
 
! Отговори
до к.17 преди 3 години
До селтакМалко се съмнявам, че пенсионерите имат пари да преяждат и пият през ден в ресторантите. Ти колко стари хора изброи вечерно време там? Или говориш по навик.
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са по-малко, просто сега ги пишат жертви на Ковид.
19
5
 
2
 
! Отговори
V преди 3 години
Ей *** ..!!!
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубава работа ама доткурска.
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може би хората, които са преживяли инсулт или инфаркт и са останали предразположени към поредната болест, която ще се окаже смъртоносна, са били покосени дори от лека форма на КВ. Същото се касае за хора със слаба имунна система, тежка форма на грип, тежки съпътстващи заболявания, възраст над 70 години, над които Оная е замахнала косата. Струва ми се, че всички тези заболявания влезоха в графата Ковид 19. Може би от Кризисния щаб ще дадат данни колко хора за изтеклите 3 месеци са умрели от грип.
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болниците не са имали възможност да си измислят, както е по традиция, хиляди случаи на лечение на инсулт с цел източване на пари от здравната каса. Това вероятно се е случило и с много друго заболявания, чиито клинични пътеки са скъпи и са апетитна хапка за лакоми лекари. Интересно е например какво става със сърдечните операции , да речем прословутите стентове...
15
2
 
22
 
! Отговори
Илона преди 3 години
Точно е казано в статията. Хората са били затруднени да посещават медицинските заведения и това е спасило живота им. Много верен извод