КАТ: Съкращаване на процедурата по налагане на санкции

Наказателното постановление и актът да са в един документ
25 май 2020 14:00, Елка Василева
37

От КАТ предлагат с промени в Закона за движение по пътищата да отпадне хартиеният контролен талон. Целта е да се съкрати процедурата по налагане на санкции на провинили се шофьори.

Актове, фишове, глоби. Според специалистите в сектора събираемостта на наказанията досега е около 50%. Затова от МВР готвят промени. От вътрешното министерство предлагат актът и наказателното постановление да бъдат в един документ.

"Събираемостта е близо 50%. Проблемът с връчвания на наказателни постановления, на актове, на фишове беше един от сериозните. Смятаме, че това ще допринесе за по-голяма събираемост и не трябва да се подценява, че една глоба има смисъл, когато е навреме", коментира пред Bulgaria ON AIR Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Новият фиш ще може да се обжалва в 14-дневен срок. Ако глобата е платена до две седмици от налагането ѝ, ще се ползва отстъпка от 30%. Промени има и в процедурата по съобщаване – от КАТ ще уведомяват за наложения фиш лично или писмено.

За наложени санкции ще се уведомява и на гишето при издаване на лични документи. Обмисля се и възможност нарушителите да разбират, че са "хванати" по имейл.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Победител преди 3 години
СЯ КО Ш ПРАИМ.Домъчня им за рушвета.И сега си търсят повод.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ха и до Шрек А ЗАЩО СИ МИСЛИТЕ ,ЧЕ МВР НЕ МОЖЕ ДА ВИ ОТКРИЕ ПОЩАТА ТЕЛЕФОНА АДРЕСА ИЛИ КАКВОТО ИМ ТРЯБВА.
34
3
 
1
 
! Отговори
Shreck преди 3 години
До ха!Ама много си ***! Защо си мислиш, че съм им дал истинската си поща?!?!?
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАТ са структура вредна за безопасността на движението и трябва да се закрие. Вината за катастрофите, ранените и загиналите по пътищата, почти изцяло е на КАТ.
32
0
 
5
 
! Отговори
Bulgarin circus преди 3 години
Айде сега гледах разследване по нова "организирана група по Вайбър" хахахахахах.
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Эащо всички главни шапкари там из софето говорят на някакъв отвратителен шопскопернишки диалект!?Шопите са гаднни сръбсковлашки ***!
30
1
 
7
 
! Отговори
държаваКАТ4 преди 3 години
Още сме в началото на КРИЗАТА. Към края, ДЪРЖАВАТА НА МУТРИТЕ ЩЕ ЗАСТАНЕ НА КОЛЕНЕ, ЗАЩОТО БРЮКСЕЛ СЪЩО ЩЕ КЛЕКНЕ ПРЕД НАШЕТО ИСКАНЕ ДА БЪДАТ БЛОКИРАНИ ОФШОРКИТЕ И АКТИВИТЕ НА ХОРА И ФИРМИ С РЕФЕРЕТНИ ОФШОРНИ ТРАНЗАКЦИИ.
29
3
 
8
 
! Отговори
държаваКАТ3 преди 3 години
ДИГАЙ ЦЕНИТЕ НА ГЛОБИТЕ НА КАТ!!! НАПРАВЕТЕ ГИ ЕДИН МИЛИОН АКО СИ ПРЕВИШИЛ С 10 КМ/ЧАС. ТО СЕ Е ВИДЯЛО, ЧЕ НЯМА ДА СЕ КАРА АВТОМОБИЛ. РАЗБИРАМ ДА Е НЯКАКЪВ БЪРЗ АВТОМОБИЛ, А ТО ТАРАТАЙКА, КОЯТО ПОВЕЧЕ ОТ 90 НЕ МОЖЕ ДА ДИГНЕ. ПОЧНАХА ДА ГЛОБЯВАТ И ТАРАТАЙКИТЕ.А, сега МУТРЯДЖИЙСКА МАФИЯ СЛУШАЙТЕ ХУБАВО.Преди полпвин год ви казах, че градския транспорт в София ще фалира. Скоро ще фалира и КАТ. АНАТЕМА!!!Нека Бог сам да отсъди. Минимую 70% от КАТ ще бъдат съкратени и това ще стане до 2 месеца.Още сме в началото на КРИЗАТА. Към края, ДЪРЖАВАТА НА МУТРИТЕ ЩЕ ЗАСТАНЕ НА КОЛЕНЕ, ЗАЩОТО Б
28
4
 
7
 
! Отговори
държаваКАТ2 преди 3 години
МОЖЕТЕ ПОНЕ ДА ОПИТАТЕ ДА СЕ БОРИТЕ С МАФИЯТА КАТО МАСОВО ГЛАСУВАТЕ В ДЕНЯ НА ИЗБОРИТЕ. ИЗЛЕЗ НАРОДЕ И ГЛАСУВАЙ СРЕЩУ ГРОБАДЖИИ. КОГАТО ТИ ОТНЕМАТ КОЛАТА НА ПЪТЯ, ЗАЩОТО СИ НЯМАЛ ДА ПЛАТИШ ГЛОБА 100 ЛВ. ЗАЩОТО СИ КАРАЛ С 60, А ДОПУСТИМО БИЛО 30 КМ(ЗА СПРАВКА НЕСЕБЪР-СЛ.БРЯГ)НАРОД ЛИ СМЕ ИЛИ ДОЙНИ КРАВИ НА ГРОБ???В КРИЗА ВСИЧКИ ЦЕНИ ПАДАТ, НО НЕ И ГЛОБИТЕ НА КАТ(ГРОБАДЖИЙСКАТА ХРАНИЛКА НА МУТРИТЕ). ТОВА ГО НЯМА НИКАДЕ.В КРИЗА, ЧОВЕК МОЖЕ ДА ДОКАЖЕ, ЧЕ Е ЧОВЕК ИЛИ МУТРА-МАФИОТ. ДИГАЙ ЦЕНИТЕ НА ГЛОБИТЕ НА КАТ!!! НАПРАВЕТЕ ГИ ЕДИН МИЛИОН АКО СИ ПРЕВИШИЛ С 10 КМ/ЧАС. ТО СЕ Е ВИДЯЛО
27
4
 
6
 
! Отговори
държаваКАТ1 преди 3 години
Бизнеса фалира. Масово уволнени и съкратени. Никой не плаща за билетчета и карти за градския. Хората не плащат данъци.Обаче ПОРЪЧКИТЕ КЪМ МАФИЯТА НЕ СЕКВАТ, НАЛИ?Как ще напълнят хазната? Естесвено с масови глоби и проверки от КАТ. От кого ще вземат най-лесно пари? От бедните. Защото богатите имат пари, но бедните? Разберете!!! Това е държава на МАФИЯТА. Мутрите нямат милост. Няма значение, че си беден и безработен.МОЖЕТЕ ПОНЕ ДА ОПИТАТЕ ДА СЕ БОРИТЕ С МАФИЯТА КАТО МАСОВО ГЛАСУВАТЕ В ДЕНЯ НА ИЗБОРИТЕ. ИЗЛЕЗ НАРОДЕ И ГЛАСУВАЙ СРЕЩУ ГРОБАДЖИИ. КОГАТО ТИ ОТНЕМАТ КОЛАТА НА ПЪТЯ, ЗАЩ
26
0
 
10
 
! Отговори
Следваща стъпка. преди 3 години
Взимат пари без документ и кой откъде е.
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МВР все още в края на миналия век по отношение електронна технология, милиционерска работа.
24
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз няма да гласувам за ГЕРБ.
23
4
 
7
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Само да ми отговориш откъде са дошли баба ти и дядо ти и дали са били с вътрешни тоалетни. Помня ги с торбите как се блъскаха да се набутат в трамвая още преди да е спрял. Изпитвах ужас от такива чичковци и лелки, дето ще те заврат под релсите, само и само да се пльоснат с дисагите да седнат и две места да заемат. Та точно по време на жителството видяхме каква пап.лач напълни София.Или твърдиш, че само интелигенцията от селата се е настанила. Хайде по-кротко с оценките и претенциите.
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кат да турят безумни ограничения на боковите магистрали от 50км/ч по тогава да видите глоби и пари за милиционерите.
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
50% събираемост на глобите от КАТ ? Това просто не е за казване - срамота. Пък и известно е кой не плаща глобите - един електорат например при който голема част са даже и без книжки.Защо при Живков глобите от КАТ и МВР се събираха на 100%.Най поправяният закон тези 30 години е ЗДП и с тези поправки пак няма да стане нищо.
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много работят в това прогнил от корупция, шуробадженакорушветчийско сборище на младопенсиониращи се потомствени некадърници. Всеки ден реформи, промени и накрая както обикновено едно голямо нищо. Като това е от 44 година. Да не говорим че на всеки десет, двадесет са рушветчии,такава им е семката увредена.
19
11
 
11
 
! Отговори
До 17 Мечти преди 3 години
Преди 30-40 години в София беше така, преди да се махне софийското жителство. Живехме си хубаво, а сега като се напълни с питекантропи израстнали с външни тоалентни и спали до добитъка, първо поколение дето не е сменило гамашите с обувки... абе ненормална история. Като се започне от Петък вечер до Неделя, чалга крясаци, бой по жената и децата, естествено по 3 коли на цената на един фритюрни паркирани на улицата, две не се движат,но последната като я запали цяла София трябва да разбере.Кастрация!
18
0
 
18
 
! Отговори
КАТ преди 3 години
В този си вид е напълно излишна структура. Да не говорим, че е развъдник на корупция. Бившият шеф на КАТ-СОФИЯ и той май беше Бойко сега е шеф на ДАЙ. Той задминава и адаша си в кражбите и за това го повишиха. Щото в ДАЙ е най-голямата лапачка.
17
5
 
4
 
! Отговори
мечти преди 3 години
Вчера си карам колелото и изведнъж си представих целия път само спортни площадки! Само на 200 м може да са 20 тенискорта например. Острани алея от цветя, до нея пътека за колела и ел. тротинетки. Въздуха чист, свеж, кислород, а не авто помия. Хората с завидно физическо и психическо състояние играят, карат колела, тротинетки. Не са ошискани, освинени и изнервени. Никой не ги следи, дали са превишили и да им иска пари. Не плащат каско, винетки, данък спрете бе? За къде бързате с тези коли!!!