Проф. Витанов: Коронавирусът може да се завърне в по-лека форма през есента

Сега сме в предпоследна фаза на разпространението на заразата според учения
Обновена: 25 май 2020 12:16 | 25 май 2020 12:03, Елка Василева
43
Проф. Витанов: Коронавирусът може да се завърне в по-лека форма през есента
Снимка: архив, БГНЕС

Епидемията от коронавирус може да се завърне през есента, но в по-лека форма, каза проф. Николай Витанов, член на Националния оперативен щаб.

Според него сега сме в предпоследна фаза на разпространението на заразата, защото текущо е 20-40 случая.

Този сценарий е стабилен, следващият е между 0 и 20 с уговорката, ако мерките се спазват и няма дълги пасове, каза още проф. Витанов пред bTV.

Според него мерките са довели до спадане броя на инфектираните.

Още по темата

За пълно излизане от епидемията специалистът поясни, че не се знае как ще се държи вирусът.

Зависи какво е поведението на COVID-19, два пъти е имало епидемия на такива вируси и те затихнаха от само себе си, но сега разпространението е много голямо, няколко милиона имаме, добави той.

Проф. Витанов заяви, че най-вече носенето на маски е пресякло лавинообразно разпространение на коронавируса, за това е спомогнало и поставянето под карантина на завърналите се от чужбина.

Той поясни, че ако COVID-19 се върне под лека форма през есента, може и да не се наложи такова масово затваряне в икономически план, ако има и ваксина, няма въобще да има затваряне на икономиката.

Мерките печелят време на химиците да създадат ваксина и лекарство, каза още Витанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Платените професорчета са професори
35
0
 
3
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Експертно мнение на професор по механика от - бан нямащ хал хабер от вируси или медицина щом стигнахме дотам - да твьрди , че химиците ще сьздават ваксина а не микробиолозите значи сме тръгнали много на зле добре че рьководител на щаба не е фолк певица примерно или стюардеса
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност епидемията в България не се състоя, но не е късно и това да стане. Досега заразените в България идваха от чужбина и заразяваха евентуално някой около тях. Мерките на правителството не бяха адекватни на ситуацията - те не спряха вноса на вируса от чужбина, а това беше единственото, което трябваше да направят.
33
3
 
4
 
! Отговори
Въпросче преди 3 години
Добре бе, мерките били адекватни, Бойко ни спасил. А икономиката кой ще спаси? Безработните? Съсипания малък и среден бизнес? Стреса и депресията, която ни причиниха? Кой ще плати сметката? Мутафчийски? Бойко Борисов? Неееее!Пак ние ще я платим, а през есента - пак ще се опитат да ни затворят, за да няма протести - много удобно, нали?
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30Абе, ако бе станало това, което стана в съседните на нас държави, за Италия и Испания въобще не отварям дума, друга песен щеше да пееш. Бегай дишай и от респитора и мри като не си мал. Иначе по форумите ръсите мозък и сте бабаити.
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айдеее! Тол у пите ни налазиха! Нищо, че фактите потвърждават това което казва щаба. В частност този математик. А и сутринта посланика на Франция у нас. Само Швеция има по хлабави мерки от нас. Но там не са предимно матрел и толупи. И като го помилиш да спазват дадени правила, ги спазва. И независимо от свободата 150 хил. нови безработни в Швеция. Само труповете в пъти повече от съседните скандинавски държави. Та били недекватни мерките?
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тази карикатура не е математик, нито микробиолог, нито има общо с математически модели - престанете да се излагате... всички от бан му се смеят, че се е натиснал пред ревалски да го прати в нощ...
29
3
 
4
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Причината за масовия мор по пенсиите в Италия и Испания е поставената им ваксина срещу грип през есента на 2019-та! Та ако започне масова ваксинация през тази есен очаквайте следващата пролет масов мор и в България!
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще се мре яко?
27
2
 
4
 
! Отговори
Хихихи преди 3 години
Немците ще умрът че Англия се маха а англичаните никога няма да позволят немците да им казват какво да правят.
26
3
 
5
 
! Отговори
като чуя преди 3 години
За професор лекар и си мисля за крадец мошенник врачка!А генералите ми приличат на башибозук басмачи с потури.
25
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА....със сигурност маските са помогнали на някой - но да си скрие грозната муцуна да не плаши гаргите, не за нещо друго. Ваксина можеш да си сложиш ти професоре, другите ги остави да си се оправят.
24
6
 
13
 
! Отговори
Охххх преди 3 години
Поредния защитник на неадекватните мерки.Маски, карантини, бла бла.Аре и вие да направите вече като вируса - просто да изчезнете.
23
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До ГегентайлМоделите са МАГ Алена и те така .Ненормалници от психото.
22
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 3 години
То в България по-лека няма накъде.
21
3
 
14
 
! Отговори
Ше се завърне преди 3 години
ако началниците решат,че трябва да се завърне пак
20
5
 
8
 
! Отговори
Бонуси преди 3 години
Явно СЗО и Бил Гейт са превели бонусите за агитация и всяване на паника.Откри се агитпрограмата за втора,трета,сто и десета вълна.Което навежда на мисълта,че чипчетата и отровите на *** Гейтс са вече готови.
19
3
 
7
 
! Отговори
Морето до колене преди 3 години
Ако изобщо има вторични вълни през следващата зима, те ще са много слаби. Държавите се научиха да управляват епидемията и как да я ликвидират. Има и голяма маса хора преболедували явно/неявно вируса, които вече не могат да участват във веригата на заразяване, защото имат имунитет. А имунитет категорично има, иначе защо няколкостотин частни фирми хвърлят милиарди за създаване на ваксини!!!
18
4
 
11
 
! Отговори
Петров преди 3 години
като се започне от прическата на проф.Витанов и се стигне до разнопосочните му заклюния - ту сме победили вируса, ту той нас - е ясно че пред нас е един не съвсем адекватен на ситуацията човек. Което не е учудващо за учен от БАН.
17
5
 
7
 
! Отговори
Гегентайл преди 3 години
Нека само уточним - професор Николай Витанов е математик. Как точно стига до изводите си е един интересен въпрос, на който надали ще получим разумен отговор. Професоре, моля представете математическите модели, с които работите!