Росен Петров: Русия не е признателна, че има азбука

Трябва да се чувстваме горди, че сме българи, убеден е той
25 май 2020 22:50, Анисия Иванова
63
Росен Петров: Русия не е признателна, че има азбука
Снимка: Bulgaria ON AIR.

"Трябва да се чувстваме горди, че сме българи. Това е един от най-хубавите празници. Той отбелязва най-големия български принос в световната цивилизация", заяви водещият на "Операция история" Росен Петров в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му страната ни има огромен принос в това огромни страни като Русия да имат своята самостоятелна азбука.
Не мисля, че са ни признателни за това. Русия нито в миналото, нито днес обича да признава този български принос. Единственият голям съветски учен, който го е правил, беше акад. Лихачов, който наричаше България страна на духа", посочи Петров.

Той коментира, че загадките за кирилицата са повече от това, което знаем за нея.

"Кирилицата не е създадена от братя Кирил и Методий, те са създали глаголицата. Някои учени си задават въпроса защо не се нарича климентица, а може би най-правилно е да се нарича българица", допълни Петров пред Bulgaria ON AIR.

Водещият на "Операция история" допълни, че кирилицата е създадена на основата на старогръцката азбука, тъй като глаголицата е била много трудна за изписване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: Bulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът на крадливите гърци и руснаци е този,че Българите са създали и гръцката,и руската "цивилизация"! Затова сърбите да си заминават за Русия, гърците за Судан и Етиопия, руснаците за Монголия а вампирите въшльовики да се връщат в мавзолея на Ленин,от който са изпълзели като мишки от потъващ кораб!
47
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До Христо ХристовЕ то е ясно какъв си!Работил си в някое ТКЗС, крал си на дребно, не с размах като повечето комунисти, и сега жалееш, че тази идеология е на бунището на Историята!По малко бояршник, другарю!
46
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До Христо ХристовМдаа, вари го, печи го, комуниста си е комунист и това е!Сигурно си спомняш с умиление Априлския пленум и държиш в къщи портрет на управлавалия ни 35 години, завършил 8-ми клас индобългарин Тодор I Правешки, нали?Я кажи, децата как са? Пращат ли пари от чужбина? Явно да, щом можеш да си позволиш Интернет...Добре, че такива като теб сте на изчезване. По малко бояршник, да не се срещнеш с Гошо Тарабата по-рано от предвиденото!
45
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До Христо ХристовХахаха Това твърдят колхозниците бе петолъчник скапан. Прочети си опорките. Лично губернатор Макаров го каза, ама като всеки комунист си мързелив, не четеш и не проверяваш фактите!
44
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До Христо ХристовНе товарищ. Беше безпартиен, защото дядо ми е имал вършачка, а това за комунистите е грях, наказващ се с лагер!Я кажи за твоя баща - сигурно е бил мияч на кръв в някой лагер, нали. Явно си синче на активен борец, и жалиш за загубените привилегии, нали?
43
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До Христо ХристовДругарю цоциалист, България е член на НАТО и ЕС. Факт!Като не ти харесва, хващате Румен Грипенов, Сидеров, Костя Копейкин и вся остальная руска *** и вървете на Матушката си!П. С. - Да не забравите да си вземете визи, че чебурашките без виза няма да ви пуснат!
42
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До Христо ХристовГрешиш комрад. Точно недоубитите от вас петолъчниците интелигентни българи сме християни и евроатлантици!Докато вие, националните предатели, кланящи се на мумията на евреина, умрял от сифилис, положен на червения площад умирате от яд, че не можете вече да командвате живота на хората. Липса ти ленинския съботник, а другарю?
41
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До Христо ХристовТова го обясни на колхозниците, товарищ. Защото точно те не са наясно на кирилица или на глаголица пишат и кой им е дал буквите.
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринАлоу, петолъчника. Я ми кажи, как така хем плюеш по евреите, хем възхваляваш еврейката Виолета Якова?
39
4
 
2
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До ЧебурашкаАко беше българин, а не *** на американските евреи, нямаше да изпуснеш две запетаи в едно кратко изречение. Толкова ти е българщината.
38
6
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен...... Та какъв е приносът на българите към световната цивилизация?...Ако беше поне малко българин а не русофил нямаше да задаваш този въпрос.
37
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На теб ли, натовецо, Русия трабва да бъде признателна?На 24 май цяла Русия почете и изрази своята признателност към солунските двама братя.
36
9
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До гърчоляРуската из мет винаги оправдава всяка руско действие срещу България.
35
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А гърците трябва да са благодарни на финикийците и арамейците, от които са заимствали буквите си. Въпросът не е в буквите, а в произведенията, които са създадени с помощта на тези букви. Та какъв е приносът на българите към световната цивилизация?
34
3
 
8
 
! Отговори
гърчоля преди 3 години
А българите защо не сме благодарни на гърците, че повече от половината ни букви в азбуката са гръцки?
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 39 Анонимен"Историк-експерт" завършил милиционерското училище в симеоново
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тоя експерт историк !
31
11
 
8
 
! Отговори
LosHo преди 3 години
Семейството на мои приятели се измести в Москва в края на 90те години.Там в училище децата учат, че Кирил и Методи били руснаци и как руснаците са дали славянската писменост на света. Държава като Русия винаги ще мисли като империя и никога няма да признае нищо на българите. Към момента руснаците не обичат българите. Преди 5 г бях по табота в Москва и реших да си купе едно списание от киоск. Продавачът като разбра, че съм българин, отказа да ми продаде. Сами си правете сметка...
30
16
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Каква признателностРуската безродна из мет винаги с удоволствие вменяват на б лгарския народ, че бил продажен. Кого сме продали и предали безроднико? Над 450 паметника има издигнати от българите за прослава на освободителите. И тези паметници, за разлика от тези на армията окупатора никога не са били боядисвани. Руските еничари сте най-големите българофоби и национални предатели и най-голямото проклятие за България.
29
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя операционно-хирургически провал от кога е историк? Циркаджия. И какво очаква от руснаците, след като в две войни сме били против тях?