Хронично болните - най-засегнати в дните на пандемията

В четвъртък обявяват конкретни мерки
Обновена: 26 май 2020 22:46 | 26 май 2020 22:46, Веселина Йорданова
1

Срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, който е изтекъл по време на извънредното положение, се удължава служебно от НЗОК за времето на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна при условия и по ред, определени от нея.

Хронично болните пациенти са най-засегнати в дните на пандемията. На практика почти всички починали са с придружаващи заболявания. Разработваме различни мерки, за да предпазим хората, когато имат хронични заболявания, без да се налага да излизат.

В четвъртък ще обявим конкретните мерки, за да се облекчи максимално процедурата и да имат достъп до максимално много електронни услуги. Това каза за "Денят ON AIR" председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

По думите му това не е първата крачка към електронна здравна система.

"Където е възможно, трябва процедурите да се изнесат извън лечебните заведения. По-скъпо от това да влезеш в болница няма. Истинският център на здравеопазването трябва да е удобството на пациента. Сега трябва да се запази статуквото, но да се предвидят възможности за дистанционно наблюдение", допълни Хасърджиев.

"Тази ситуация принуди системата да обърне внимание на хората, а не само на отчетите и то в най-бързо изчезващата държава", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Набавянето на печат, личен подпис и то от болни хора, които живеят далеч, трябвало да отпадне. Според д-р Хасърджиев просто трябва да вземем добрия опит и да го приложим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
5
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
вярно е аз съм с инсулт просто много е трудно за болните и индвалидите в БЪЛГАРИЯ иначе съм работил в тих труд но свалиха уж лошия соц дойдоха сдс ИИВАН КОСТОВ и ни съкратиха