Юношите ни са сред първите по тютюнопушене в ЕС

На 31 май отбелязваме Световния ден против тютюнопушене
22

България продължава да бъде на водещите места по тютюнопушене в Европа. Особено притеснително е, че юношите ни също са сред първите по употреба на цигари, независимо от забраната за продажба на тютюневи изделия на лица под 18-годишна възраст.

Данни на Европейската комисия от 2019-т година сочат, че 30% от 15-годишните момичета и около 20 на сто от момчетата у нас купуват цигари редово. Като цяло пушачите в България са с около 7% над средното за Европейския съюз. Въпреки това – данни от последните години показват, че броят на хората, употребяващи цигари в страната намалява, макар и с малко.

На 31-ви май отбелязваме Световния ден против тютюнопушенето. Всяка година този ден е съпроводен с различно мото. Повече от 160 страни са подписали Рамковата Конвенция за борба с тютюнопушенето на Световната здравна организация, която забранява използването на термини, които могат да изградят грешно впечатление, че някое тютюнево изделие е по-малко вредно от друго.

Темата коментира председателят на Българското дружество по белодробни болести доц. Владимир Ходжев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Споделено преди 3 години
Това за пушенето е вярно. Децата почват да пушат от малки, защото им втълпяват, че :,, Кой не пуши, е задръстен". На мен не ми пукаше за чуждото мнение и до ден днешен съм непушач. Радвам се , че не давам пари за цигари и не си тровя дробовете. Една моя съученичка реши само , за да е готина да пробва.Уж не гълташе дима, ама в един момент където и да идем с други познати като обезумяла почваше: ,,Трябва да пуша, не издържам" От една цигара мина на 2 кутии.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде, кутия цигари - 10 лв. 100% от налога да отиват за здраве! Да възстановим здравната каса след пандемията!
19
0
 
4
 
! Отговори
В статията си пише преди 3 години
Проблема не е в децата.Въпреки забраната децата се снабдяват с цигари и алкохол... Защото има кой да им го продаде, защото няма кой да контролира закона. На онея в МВР им се дават заплати е така да има кой да гласува за правилните хора и да прави пред тях жива верига да ги пази на протести... Интересите на обществото и следенето на закона са някакъв мит.Като няма контрол 0.1% започват да правят "селянии" , другите виждат, че миже и така се успява и се хващат на хорото.И ето ти норма, тендеция
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цигарите били вредни ,хващало се рак -държавата печели от облагане на данък върху тях ! Алкохолът -уврежда черния дроб, алкохолизъм, ,предизвиква стотици катастрофи завършващи със смърт - държавата печели от облагане на данък върху него !_____________________________Държавата печели от това . От горе гледате лицемери !
17
0
 
4
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Абе , като гледам нивото на масата американски ученици ,нашите и най- неуките ще избутат с добър там. Истината е, че на богатите страни им трябват работници и електорална маса . И само няколко процента елит.
16
5
 
2
 
! Отговори
Родител до родител преди 3 години
Бягат? Децата не бягат . Но виж ние родителите им често ги възпитават да бъдат нихилисти. А умните и можещите , виждат възможностите навсякъде. Имам толкова примери на преуспяващи / не само ИТ специалисти / тука. Всички от тях са били или учили по света. И преуспяват в всеки смисъл.тука. Но тези, които не са от най- можещите може би в чужбина имат по добрия шанс. Защото е факт нискоквалифицирания труд в богатите държави се заплаща много по- добре. Нещо което трябва да се промени и у нас
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Амии, вместо да вдигате данъците на работещите, вдигнете ДДС на цигари и алкохол да станае една кутия 10лв. и готово
14
3
 
6
 
! Отговори
Това си е проблем преди 3 години
Дааа ..Южна Европа има традиции в тютюнопушенето...Така че, е нормално 10те страни в този регион да са водещи. Но е факт, че родителите са тези които предават традицията на децата си и е факт ,че законите срещу тази зараза са много по шикалкавещи тука. От нас зависи да бъдем нетърпими за да се ограничи и от нас зависи да направим децата си по-здрави. В много страни на хората които пушат се гледа като....с нисък статус
13
1
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Защото сме социалисти!
12
4
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Споко бе, то и преди беше така, бвп-то расте, свободни сме да пътуваме бла бла бла бла заличаването е по план
11
2
 
7
 
! Отговори
лили преди 3 години
Питах племенника си какво е завършил ,и ой си отвори дипломата за за ми каже ,че беше забравил !
10
3
 
9
 
! Отговори
родител преди 3 години
Ама тук в УНСС , приемаха и с двойки , защото нямаше кандидати !! За какво обучение може да говорим !!
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми че и от другите държави отиват 200-300 деца.Но печелят нашите.Абе омръзна ми вече вашия нихилизъм.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До родителИменно защото родителите подготвят децата за чужбина, става така. Олимпиадите са една от възможностите. Затова напускат най-амбициозните (или такива с амбициозни родители). Това въобще не означава, че са най-умните или най-способните.
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали тютюнопушенето предпазвало от коронавируса. Какво стана с тази информация?
6
3
 
7
 
! Отговори
родител преди 3 години
Добре е ,че са първи на олимпиади ,но те са 0,00О1% от всички ,и като пораснат младите -умни бягат като чумави от тук !
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3...На олимпиади ..отиват едни и същи 200- 300 деца!!Ти масата виж..Дето не могат да пишат , абсурд да осмислят текст. Дето вярват че Ерик Мария Рвмарк е......жена , или..са брат и сестра!..Не стига мястото да ти дам още примери..Чалгясали....Абе...
4
4
 
11
 
! Отговори
отвратен преди 3 години
Всичко най-лошо и най-много се е събрало в България !Просто няма с какво да се похвалим ,освен ,че боко е бог за робите !
3
9
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
На повечето международни олимпиади нашите деца са на едно от първите места. И това го пише в пресата и го слушаме по тв. Капиш?Или си плюем за кеф.
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте плюли по България!Сякаш се надпреварват и им доставя удоволствие. Едно от последните изречения казва, че броят на пушачите намалява. Обаче заглавието трябва да ни стресне. Вече свикнахме да оплюваме всичко българско.