Ще поевтинеят ли книгите след по-ниското ДДС?

Книжният бранш приема положително падането на налога
26 май 2020 13:25, Анисия Иванова
8

Преди дни парламентът прие на първо четене намаляването на ДДС върху книгите на 9%. Мярката трябва да действа от 1 юли до 31 декември 2021 г.

Браншът очаква цената на книгите да падне с между 5-6 на сто, заявиха издатели. Ще успее ли обаче това да привлече повече читатели?

В предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR темата коментира Александър Кръстев, основател на azcheta.com.

Разказахме и историята на Регионалната библиотека "Проф. Беню Цонев" в Ловеч, където се справят успешно с предизвикателствата във време на криза и успяват да увеличат читателите си, както и да купят нови книги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Абе... преди 3 години
Боко втора книга ли ще почва ??На него цената ли му е проблема или ценностната система. Колко ..подло..намаляват на кръчмите..ама видите ли и на книгитеИ какво книга която е 10 лв.. с ддс ще стане с новото ддс..8.90..Е този лев ли е проблемаНарода е прст..много прзт....Не е до ддс книгите..А до..ценности и потребност
7
0
 
3
 
! Отговори
Баи преди 3 години
От утре минавам на диета - ще ям по една книга дневно сьс едно кафе
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да поевтинеят но за сметка на тия тарикати сега ще вдигнат данъка на всички останали. Бойкот , повече стотинка няма да дам на мръсните книжари!
5
0
 
12
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Книгите няма да поевтинеят. Ще се увеличи печалбата на търговеца с 11%, тъй като издателя трябва да купува материали с 20% ДДС и другите му разходи също са с 20% ДДС.За ресторантьорите също е тъпо - ако не искат ревизия на всеки 2-3 месеца, ще трябва да декларират 2 пъти повече оборот, тъй като всичките им разходи са с 20% ДДС. Съответно ще трябва да платят 2 пъти повече данък печалба, а както ни е известно - пари се перат през ресторанти и хотели, тъй като няма как да му хванеш края там.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да четеш, май ти трябва храна. А че всичко ще е скъпо е явно. За целта, трябва да се ходи на море. Или там нещо ка Икономика. Колеги 80% Честитооо!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие реално знаете ли колко струва една книга и колко е да падне със 10%, тoва са жълти стотинки. И да паднат и да не паднат никой няма да забележи.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само "Винету" !
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да е зле да намалеят, защото иначе пак няма да им кой да им ги купува, при наличието на библиотеки, Читанка и борси за книги втора ръка.Не е нормално всяка нова книга да струва 20-25 лв, без значение каква боза е