Удължават безплатния телефон за психологична подкрепа

Липсата на работа и изолацията могат да доведат до проблеми
26 май 2020 14:27, Ния Христова
2
Удължават безплатния телефон за психологична подкрепа
Снимка: Pixabay
С един месец се удължава безплатният телефон за психологична подкрепа и съвети от лекари-специалист в областта на различни заболявания, по времето на COVID-19. Това заяви д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната Пациентска организация, която организира и предостави линията в началото на пандемията, цитиран от в. Монитор. 
 
НПО преди месец откри телефон  0800 14 515 за пациентите с хронични заболявания, на който се правят безплатни консултации от специалисти от различни области - ендокринология, кардиологията, онкология, инфекциозни болести и психолог.
 
Виртуално се осигурява и преглед по докумени. На сайна на организацията също така има публикувана информация за новостите, свързани с коронавируса.
 
От организацията отбелязват, че откриването на линията е първият етап на дългосрочната кампания в подкрепа на хората с хронични заболявания. 
 
"Интересът към телефонната линия  е много голям, тъй като хората бяха затворени вкъщи, а тези със  заболявания, заради страх или невъзможност, останаха без пряка връзка с лекуващите ги лекари, които да проследяват техните основни заболявания", заяви д-р Хасърджиев. 
 
Психиатри смятат, че в момента има сериозен проблем, който всички пренебрегваме, свързан с паниката, икономическите и здравни ефекти на COVID-19. 
 
Специалистите обясняват, че изолацията и липсата на работа обострят състояния, които биха могли да са сериозен проблем в следващите месеци.
 
Д-р Хасърджиев заяви, че Националната здравноосигурителна каса и Министеството на здравеопазването се подготвят мерки за следващите месеци.
 
"Първата задача е тези хора да не посещават лечебни заведения, без това да е крайно необходимо, защото лечебните заведения са място, където се събират хора с различни заболявания и по принцип са рисково място за разпространение на инфекцията. И колкото и да се взимат мерки, всяко излизане извън дома на болния крие риск - на улицата, в трамвая. Това са първата линия мерки и усилия - анализираме за всяко от тези заболявания, кои групи пациенти и по какви критерии да бъдат съветвани да останат вкъщи и да им се подсигурят необходимите грижи - лекарства и храни, включително и възможност за работа вкъщи, за да може основното им заболяване да бъде под контрол и да се сведе до минимум рискът да се срещнат с вируса", поясни д-р Станимир Хасърджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Телефонът трябва да остане, има още много, които вярват, че са бели мечки...
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като са ти намалили заплатата, или си останал без работа, файда от такива телефони НЯМА !