Връщат пари за газ и парно през август

Намалението на газта е с над 40%
26 май 2020 09:55,
16
Връщат пари за газ и парно през август
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-рано през август хората, които са на газ и на парно, ще получат парите, които са надплатили, след като от 5 август миналата година природният газ поевтиня със задна дата с над 40%. Това стана възможно след споразумение между “Булгаргаз” и “Газпром”, пише „24 часа“.

Още по темата

В петък от “Булгаргаз” обявиха, че след като КЕВР вече определи цените на газа 8 месеца назад - от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г., то компанията в срок до 20 дни ще изчисли сумите за възстановяване по договорите с клиентите си. В този срок ще подпише и споразумение с тях.

След споразумението започват да текат 14 дни, в които “Булгаргаз” трябва да върне парите. Става дума за близо 200 млн. лв., които “Газпром” е превел по сметките му.

Всъщност “Булгаргаз” се позовава на промени в Закона за енергетиката, които бяха публикувани в “Държавен вестник” на 22 април.

КЕВР вече се произнесе за цените със задна дата с 8 решения - по едно за всеки месец. Първото е от 8 май, а последното - от 20 май.

От датите на всяко решение текат 20-те дни, в които от “Булгаргаз” трябва да изчислят за всеки свой клиент - газоснабдителни дружества и топлофикации, както и компании, присъединени директно към преносната мрежа, какво имат да им връщат. Срокът изтича към 9 юни. Законът дава още 14 дни, в които да бъдат възстановени надплатените пари.

Те ще стигнат до крайните снабдители на газ и и до топлофикациите към 24-25 юни.

Кога ще ги получат домакинствата?

Законодателят е предвидил един месец, в който крайните снабдители на природен газ да изчислят разликата между платеното от клиентите и новите, по-ниски цени.

Същото време се дава и на топлофикациите да изчисляват разликата в цените на парното заради по-евтиния газ. За цените на парното със задна дата (от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г.) обаче КЕВР още не се е произнесла.

След като направят изчисленията какво ще връщат, крайните снабдители на газ и топлофикациите приспадат сумите от фактурата за месеца, в който са сметнали разликите. При парното има една особеност - приспадането е само за домакинствата, които са на реален месечен отчет.

Така че домакинствата ще получат приспадане от сметките си най-рано през август. Когато дължимата от клиентите сума е по-малка от парите, които има да се връщат, приспадането е до изчерпване на разликата.

За домакинствата на парно, които са на прогнозно плащане и изравнителна сметка един път в годината, приспадането на надплатените пари ще стане с разплащането след изравняването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Поредна преди 3 години
Лъжа е обещаното намаление *** отоплениет от 01.04.2020. Разлика в сметките няма!
14
0
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
Пари кеш няма да видя, а и не ми трябват.Очаквам обаче дълги месеци наред да не плащам и стотинка за парно защото сумата, която ще ми връщат ще бъде огромна!Надвзели са ми доста пари дори без да има поевтиняване, защото от 4 радиатора ползвах само 3, а те на прогнозни сметки са ги писали и четирите, които работеха наистина през предишната зима.Отделно поевтиняването, ако добавим и него, ще стане доста интересно!
13
0
 
6
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Връщат на някому краката. Казаха че ще се приспада от бъдещите сметки. Ще видите пари кеш на куково лято, стойте още абонати на тея мизерници
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще върнат ама друг път.
11
0
 
5
 
! Отговори
Korean soup преди 3 години
Аз спрях да плащам откакто дойде мартенската сметка и заделям толкова, колкото мисля, че следва да плащам, предвид намалението от август миналата година. Така като ми дойде изравнителната, ще видя доколко съм познал потреблението си. Не знам Топлофикация как ще оправдае ОГРОМНИТЕ сметки за март и април, дето изпратиха на клиентите си, въпреки, че много добре знаеха, че месеците са топли и че имат задължение да възстановяват надплатени сметки още отпреди март. Трябваше изравняването да е януари.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Катар предлага на Турция втечнена газ на цена 50-60 долара за 1000 куб.м. след регазификация. Турция естествено отсвири Русия и намали рязко вноса на руски газ с повече от 80%. В момента Турски поток работи на пълна загуба е е пред затваряне дори и Борисов да построи отрочето на Путин Балкански поток. Руснаците пак ни докараха на пангала да им строим газопровод от който никога няма да получим и 1 стотинка.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едва ли ще върнат пари, най-вероятно ще връчат някакви ваучери с които хората да си плащат парното в бъдеще време.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите подайгъ3овци преговаряха и намяляха преговаряха и намаляха с техните "братушки" и накрая България отново плаща двойна цена за газ от тази която плаща Германия и повечето източноевропейски страни. Полша осъди Газпром за 1.5 милиарда долара и сега получава безплатна газ до края на договора и с Русия и няма никакво намерение да го подновява. Украйна осъди Русия за 2.5 милиарда долара, Германия намали вноса на руски газ с 47% а Турция 7 пъти и Турскя поток е пред затваряне.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Топлофикация - нагъл монополист! 2-3 зими са изключително топли, 40% намаление на цената на газта от миналата година, а отново сметките - хвърчат нагоре!!!
6
0
 
7
 
! Отговори
dmx преди 3 години
Журналистът трябва да превежда от чиновнически, а не да маже такива каши.
5
2
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПАК ИЗМАМИ БЪЛГАРИЯ ЩОТО СЕГА ПЛАЩАМЕ ГАЗТА И СЪС 40% НАМАЛЕНИЕ НА ЦЕНА 2 ПЪТИ ПО ВИСОКА ОТ ТАЗИ НА СВЕТОВНИТЕ БОРСИ!КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ Е КРАЛА КРАЛА КРАЛА И ПРОДЪЛЖАВА ДА КРАДЕ!!!И БОРИСОВ КРАДЕ НАРОДА НЕ С 40% А СЪС 60% НАДЦЕНКА ВЪРХУ РЕАЛНАТА ЦЕНА НА ГАЗТА!
4
2
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НАМАЛЕНИЕТО ОТ 40% Е САМО ЗА ДЖОБОВЕТЕ НА БОРИСОВ!!ЗА ГРАЖДАНИТЕ НЯМА И 5% НАМАЛЕНИЕ И ТО Е ЧАК СЛЕД 31 МАРТ
3
0
 
16
 
! Отговори
жсдфдсф преди 3 години
Топлофикация НЕ обича да връща пари! А напротив - само да краде от хората (а те просто нямат избор, освен да плащат!). Да видим и този път как ще извъртят нещата, и не само, че няма да върне пари на клиентите си, ами и пак ще има "пладнешки обири"...
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Август 2021 или 2022, защото през Август нищо не работи, всичко е в отпуска цял месец
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демек, трябва да си професор по висша математика за да се опиташ да вникнеш в това дали и с колко са ти намалили сметката.