България на девето място сред страните с най-добри пенсионни системи

Най-добро пенсионно осигуряване имат в Швеция, Белгия и Дания
29 май 2020 05:30, Красимир Ангелов
84
България на девето място сред страните с най-добри пенсионни системи

България се нарежда на девето място сред страните с най-добри пенсионни системи в света, става ясно от проучване на Allianz Global Pension Report 2020, направено сред 70 държави.

Най-добро пенсионно осигуряване имат в Швеция, Белгия и Дания, следвани от Нова Зеландия, САЩ и Австралия, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

На седмо място е Холандия, на осмо - Норвегия, на девето - България, а десетата позиция заема Канада. Авторите поставят германската пенсионна система на 26-то място в рамките на проучването си, цитирано от германското издание Der Spiegel.

За сравнение съседната на България Румъния заема 50-то място в класацията на Allianz, Турция - 42, а Гърция -58.

Като цяло съществува ясна пропаст между богатия Запад и развиващите се страни. Има и някои изключения. В челната десетка попадат западни развити страни, следвани от Китай на 11-та позиция. По-крайните позиции са отредени най-вече за по-бедните страни като Лаос, Кения и Ливан, заемащи дъното на класацията.

Но четири от шестте най-лоши пенсионни системи за всеобщо учудване имат богатите петролни държави  - Саудитска Арабия, Бахрейн, Катар и Обединените арабски емирства. Франция се нарежда на 51-о място, доста след Египет и Колумбия.

В Дания и Холандия се разчита на стандартен пенсионен модел, който е един и същ за всички. А в Швеция, която заема първото място в проучването с най-добра пенсионна система, осигурените са длъжни да управляват част от пенсионното си осигуряване на капиталовия пазар. Но това най-вече се случва в държавен фонд с изключително ниски разходи. В Швеция, в зависимост от възрастта на осигурените, вноските се инвестират или преразпределят в по-рискови акции, а преди пенсионирането - в по-сигурните облигации.

"През последните години демографската и пенсионната политика бяха засенчени от други политики, предимно от изменението на климата, а в момента борбата срещу пандемията на коронавирус", коментира главният икономист на Allianz Людовик Субран. Според него обаче не трябва да се пренебрегват данните, които сочат, че промените в демографската картина скоро ще се превърнат в горещ проблем.

Още по темата прочетете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По какви критерий сме на 9-то място. Хич не ми звучи реално това. Каквито и безплатни услуги да въведеш за пенсионерите, те се обезмислят от 200-те лева пенсия, която взимат доста от пенсионерите, както и средната продължителност на живот, която е много по-ниска от средната за развития свят. Мисля, че това е някакъв фейк нюз.
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук не се измерва размерът на пенсиите, а други работи. Няма как пенсионната система в България да не е добра, след като работи от почти 70 години без голями промени. Отскоро започнаха да я развалят с частните пенсионни фондове и отчисленията за тях от осигуровките ни.
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес е наглост утре е бунт
72
0
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 години
Наглост, та дрънка! То бива, бива лъжи, ама това класиране подминава всякакви граници. Подигравка с народа! Стига вече, засрамете се!
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само дето това е банково проучване и не изследва колко добре живеят пенсионерите, а колко е стабилна пенсионната система. И нашата е доста стабилна, как няма да е стабилна като се наливат много пари и се вадят малко...
70
0
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
"България на девето място сред страните с най-добри пенсионни системи"А стига бе!Тук корабче плува ли?
69
0
 
10
 
! Отговори
ЛИЧНО МНЕНИЕ преди 3 години
Ако при стаж 40 години и 65 години възраст му викате добра пенсионна система , значи нещо не е наред. Бъдете здрави !
68
0
 
8
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Това е много странна статистика ...
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не прочетох по какви критерии е подреждането. В Испания взимат по-високи пенсии, за сметка на заеми , които ще трябва да връщат, защото работещите не внасят достатъчно осигуровки.
66
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе, нашата пенсионна система преди немската? Може, ама в някой друг живот и на някоя друга планета.
65
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха, кой ги съчинява тези измислици
64
3
 
13
 
! Отговори
Пенсия преди 3 години
До Анонимен 70Не са толкова зле източногерманците, все пак имам леля омъжена за немец от там...Разликата е че имат имоти, сега някои ще се из ака че били панелки...панелки манелки ама е тяхна собственост.На Запад това е рядко срещано нещо да имаш собствено жилище, повечето живеят под наем.Казвам това което съм видял, нито съм комунист, нито някакъв нас ран гер бер
63
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На девето място от девет възможни ли е?
62
0
 
7
 
! Отговори
Ин то дъ ТрапЪ преди 3 години
Пенсионната система в Бг е супер,който не вярва да иде по морето да види хотелите,и спа центровете на ***.Да види как хубаво са оползутворени пенсионните фондове.Градини,басейни,...фулл екстра!Дай боже всекиму такива пенсионери,прости но с претенции!
61
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПенсияНякои германски пенсионери - особено тези от ГДР със сигурност завиждат на част от българските. Не случайно идват да живеят в България (знам за няколко такива случая) - в Германия просто няма да могат или ще мизерстват. Вярно е, че там освен пенсията могат да разчитат и на социални помощи, но пак няма как да си позволят нормален стандарт. А повечето нямат и собствено жилище, и става съвсем лошо. И на много други места по света е така - спреш ли да работиш, си изхвърлен от обществото.
60
0
 
9
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До АнонименТо и тука е евтино (все още) в сравнение с Франция например, но получаваме предимно продукти второ качество.Говоря за най необходимите жизненоважни продукти, като храна и т.н....Но, винаги има но, забелязвам тенденция на увеличаване на цените постоянно, само нагоре не надолу на - ток, вода, наеми и т.н.Също заплатите едва мърдат нагоре и тук не говоря кой бил умен и кой бил глупав че получавал толкова а говоря за стандарт на живот.
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция не може да ти е за пример защото има съвсем друга демографска структура - проблема не е че в бг системата е лоша а че плащащите са малко - няма млади работници които да издържат всички пенсии...
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може би има пенсии от сивия сектор, защото оцеляването с малки заплати така се обяснява.
57
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но е срамота да пуснеш такъв фейк и да не пуснеш анализ, защо се получава така. Имам роднини в Турция - човека обикновен работник се пенсионира преди 20 години на малко над 40 години и с първите , които му дадоха на куп си купи трактор, пенсията му се равнява в момента на около 1000 лв/3 хил и тещо лири/. В Турция е евтино дори и за нашите доходи.
56
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са две различни неща - системата и размера на пенсиите. Тъй че системата си е много добра, но пари в нея няма.