Фитнесите излизат на протест, ако държавата не им помогне

Не се очаква секторът да се възстанови в близката година
29 май 2020 14:05, Ния Христова
54
Фитнесите излизат на протест, ако държавата не им помогне
Снимка: БГНЕС
Близо 50 на сто от работещите във фитнес центровете са съкратени. Посещенията на фитнес залите в сравнение с миналогодишния период е не повече от 25-30%. Това заяви пред БНР Петър Ангелов, председател на Българската асоциация за здраве и фитнес.
 
Той отбеляза, че заетите във фитнес индустрията са около 50 000. Фитнес залите бяха отворени преди две седмици, а браншът се смята за един от най-силно засегнатите от ограничителните мерки. "Тъй като ние нямахме дори теоретична възможност за приходи. Разходите в голяма степен останаха. Наемодателите не проявяват никакво разбиране и изпращат фактури през времето на затварянето", разказа още Ангелов. 
 
Той сподели, че след отварянето положението на залите финансово се влошава, защото 30% посещения не значат 30% приходи. "Защото повечето от хората са предплатили картите си и просто си ги използват."
 
За периода на затварянето до момента се изчисляват загуби от близо 20 милиона лева. 
 
"В нашата индустрия печалбата въобще не е толкова голяма, че да може да компенсира такива загуби. Смея да твърдя, че в близката една година, даже повече, няма да се върнем на старите нива, които бяха преди затварянето. Много от бизнесите, които са малки бизнеси, няма да оцелеят. Няма как да издържи бизнесът да си плаща кредитите, разходи в пълен размер и приходи 30%", подчерта Петър Ангелов.
 
Българската асоциация за здраве и фитнес настоява за провеждането на среща с премиера и други институции. "Ако не получим държавна безвъзмездна помощ, голяма част са застрашени. Вече има информация за фалирали бизнеси", допълни Ангелов.
 
Едно от исканията на асоциацията е да се намали ДДС от 20 на 9%. Искането е входирано при спортния министър много преди да се чуе и да се говори за искането на ресторантьорския бранш, обясни той. 
 
Петър Ангелов е категоричен, че ако исканията им не бъдат чути, ще има протести. "Ние сме изправени до стената и нямаме накъде да отстъпваме", допълни той. 
 
"Ролята на нашия бранш за възстановяване на здравето на нацията е много по-различна от всички други браншове. Нашият продукт е насочен към здравето – не само физическото, а и психическото здраве. От нашата индустрия се възползват може би над половин милион хора. Фитнесът не значи само вдигане на тежести", обобщи Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахахаха :))) Искам и на мен държавата да ми помогне, иначе излизам на протест. Всеки ден по шише водка "KORS"...айде, може и "Белуга", за да запазя физическото си и психическо здраве. Иначе почвам да изпадам в абстиненция и ще надувам уредбата денонощно и няма да давам на квартала да спи.
46
4
 
0
 
! Отговори
богаташ от борците преди 3 години
Като се изшкембите без фитнес друга песен ще запеете затуи требе държавата да помогне с много пари за фитнесите
45
4
 
9
 
! Отговори
Vapros?? преди 3 години
А фитнесите ще върнат ли парите на тези хора които са си купили годишни карти а не са ходили на фитнес два месеца?
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НА КОГО МУ ПУКА!
43
2
 
12
 
! Отговори
КЪВ ФИТНЕС ,БЕ... преди 3 години
Я , ФАЩАЙТЕ ЛОПАТИТЕ И КИРКИТЕ ....ТАМ НЕМА ВИРУСИ И Е НА ОТКРИТО!Я , ЩО ПЪТИЩА , СТРОИ БОКО...ХА,ХА,ХААААААААААМЕСТО ЗА ФИТНЕС....КОЛКО ТИ ДУША ИСКА!ПАРЕ --НЕМА!!!
42
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свободна пазарна икономика. Ще фалирате като Балкан, Кремиковци и Химко Враца.Затворихме важни предприятия, а някакви плюнковци реват за държавна пара да не спихне анаболния балон.
41
1
 
17
 
! Отговори
Трудовакъ преди 3 години
Както каза президентът Лукашенко, тракторът (мотиката в нашия случай) ще ви излекува. Виждам, че много колеги са разбрали и знаят за лечебните и здравоукрепващи свойства на мотиката, кирката и лопатата. Нито бабите ми, нито дядовците ми, нито баща ми, нито майка ми са ходили на тази екстравагантна измишльотина, наречена "Фитнес". Работа требе за тоя мат`рял, работа! Както е казал народният поет Петко Р. Славейков - нам са потребне ораче, копаче и сеяче, а не зяпаче...
40
0
 
4
 
! Отговори
кви са тия ? преди 3 години
да се обединят с тия кресливите , дето системата ги убивала , под ръководството на независимата мая :)
39
0
 
17
 
! Отговори
Нямат срам преди 3 години
Собственик на фитнес веригите пулс, е и собственик на гранд хотел Банско, собственик на гранд хотел Свети Влас, купил е и мястото на автогарата в Банско, сега Банско няма автогара, този човек иска пари от бедната ни държава, то бива ама това на нищо не прилича
38
0
 
4
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
А ти колко пъти тренира в gold gym и в кой щат ? Преди време там се е влизало само с покана заради калъфи като теб
37
3
 
22
 
! Отговори
Случайно минаващ преди 3 години
Фитнесите били повишавали имунитета - ахахахаха.... в потните и прашни зали! Айде, молЪ ви се. Направете преход в планината - БЕЗПЛАТНО и В ПЪТИ ПО-ДОБРО! Даже няма база за сравнение...
36
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно измислен бранш. Вътре пълно с мутри, ***, наркотици, анаболи. Нула хигиена. Бият си какви ли не лана със спринцовки.
35
0
 
26
 
! Отговори
Don Claude преди 3 години
Намаляването на ДДС за фитнесите е напълно безсмислено. Най-голямата верига фитнес-зали завежда месечните, такси, които събира, като членски внос (защото се води клуб), а върху членски внос не се дължи ДДС. Защо да им намаляват ставката? За тях е без значение.
34
0
 
28
 
! Отговори
иво преди 3 години
Фитнес залите в БГ масово се направиха с изпрани пари от наркотици.И сега олелеле, я моля ви,се
33
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По скоро да ги проверят какви данъци и осигуровки са внасали.Да проверят и всичкия зоб дето внасят колко е легален и здравословен
32
1
 
26
 
! Отговори
sante_dog преди 3 години
"Вече има информация за фалирали бизнеси"- Всъщност в това няма НИЩО страшно. Това е бизнес, регистриран като вид ООД - т.е. с ограничена отговорност и това което може да се случи е просто дружеството да спре да функционира а собственика да се ориентира към нещо което е печелившо. По света компаниите фалират и собствениците им продължават със следващата докато успеят. Това не са структороопределящи отрасли. Ако фалират няколко другите ще консолидират пазара и така. Какъв е проблема?
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Що не купи едни тежести като на щангистите, на олимпийските игри?"Щото тогава ще плащаш пет пъти повече, че на диска да ти пише Eleiko. Ако пише Kettler и какво, диска няма да ти тежи 25кг ли? Че всичките се подготвяте за Олимпиадата в Токио, дето няма да я има, та ви е важно да са точно същите тежести че да нямате психически дискомфорт като излезете да поставяте световен рекорд...
30
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да излязат с велоергометрите и да правят кръгчета около парламента.
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То почти няма незасегнат сектор, по тази логика всички трябва да излезем ... и не е някак честно само за туризма да намалят ДДс-то - ами останалите отрасли или тях кучета ги яли.
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жриците от околовръстното и те на протест.Искат безвъзмездна помощ от държава,клиентите им са намаляли по време на карантината!