Кои мерки срещу коронавируса падат от 1 юни в България?

Отварят закрити площи на ресторанти и игрални зали
29 май 2020 16:30, Красимир Ангелов
46
Кои мерки срещу коронавируса падат от 1 юни в България?
Снимка: БГНЕС

Продължава разхлабването на мерките срещу коронавируса у нас. Специалистите отчитат спад на новите заболели, а няколко поредни дни броят на оздравелите е повече от броя на заболелите. Следващата важна дата е 1 юни, от когато влизат в сила още няколко промени.

От първия ден на първия летен месец ще отпадне 14-дневната карантина за влизащите в България хора от страни в ЕС. Карантината остава само за влизащи от 8 страни - Швеция, Великобриния, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Италия и Малта.

Още по темата

От същата дата отпада и карантината за влизащи от нашите съседни държави Северна Македония и Сърбия, които не са част от ЕС. Ще бъде обаче попълвана декларация, в която ще се посочва, че съответният преминаващ е запознат с епидемиологичната ситуация в страната на вход.

У нас от 1 юни се възобновяват и международните пътнически превози.

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, считано от 1 юни се разрешават посещенията в закрити площи на ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, детски и спортни съоръжения на закрито, увеселителни и игрални зали, в т.ч и тези в търговски центрове тип МОЛ и барове. На този етап обаче остават затворени дискотеки, пиано-барове и нощни барове.

Също считано от 1 юни се разрешават всички извънкласни занимания като занимални, клубове, детски центрове и други.

Както е известно, считано от 26 май, бе разрешена работата на културно-развлекателни мероприятия (театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и други), при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет на закрито и до 50% от общия им капацитет на открито и при максимален капацитет на използване на залите (читалища, детски комплекси, културни домове, младежки центрове, училищни салони и зали, частни обекти, военни клубове и други) според квадратурата на помещението при заетост на местата не повече от 20 човека за груповите занимания, и не повече от 1 човек на 4 кв. м. площ.

Носенето на маски в затворени пространства и градския транспорт обаче остава задължително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
никой преди 3 години
Има такова нещо като онлайн банкиране. Можеш да си платиш сметките и без да ходиш до Изипей. Не е висша математика.
39
1
 
0
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Не ми се четат на днес.бг пасквилите. Някой да ми каже дали пада карантината за мен. Искате ли ми еврата или да?
38
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Задължително носене на маски в хранителни магазини.... ЗАВИНАГИ !Ще се предотвратят зарази от всякакви вируси и бактерии...
37
19
 
19
 
! Отговори
Не е зле преди 3 години
Маските да станат задължителни и завинаги,така ще се спасим от вируси поне наполовина и по малко ще караме грипни други респираторни болести.
36
1
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 3 години
Защо Малта?!? Искам да знам кой, защо и как реши да сложи тази държава в псисъка с карантинираните и на какво основание? Докога ще правите хората на маймуни!
35
8
 
9
 
! Отговори
Чочо преди 3 години
Аз също използвам маски в магазина и винаги продавачката ме е чувала какво говоря, включително и в изи пей, не виждам никакъв проблем
34
6
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 34Аз лично не разбрах как така ще разговаряме без да говорим?Ние езика на глухонемите не го знаем, а ти знаеш ли го?И дори ти да го знаеш, служителката на касата на Изипей не го знае!Как да си кажа какви сметки искам да платя и на чие име?На всички каси - в магазина, в банките, аптеките, държавните служби - как ще гадаят какво искаш от тях без да говориш, а? А?? А???Не става!!! На щанда за колбаси казвам кренвирши а те ми претеглят карначета защото така го чуват през маската!
33
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските са за да не говорите. Кое не разбрахте?
32
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махнете простoтията със забраната на под 60 годишни да пазаруват от 8.30 до 10.30ч. Старчоците са по цял ден в магазините, осо бено в събота, като че ли през цялата седмица са били на работа и баш тогава им е щукнало да пазаруват!
31
0
 
7
 
! Отговори
София преди 3 години
Няма още заповед за отпадането на карантината, все пак има време, безсмислено е да търсите в момента, сутринта на брифинга д-р Кунчев каза, че се обсъжда, медиите малко прибързано пишат
30
12
 
22
 
! Отговори
Сс преди 3 години
Долу задължителните маски.
29
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маската е за да пазиш другите, но онези 80% са убедени, че маските са една глупост и е безсмислено носенето на маски. За съжаление болшинството от хората са наивни, не разбират и лесно се манипулират?!
28
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските са една глупост която се използва за показност.Безсмислието на носенето на маски показва и нивото на компетентност на управляващите.Болшинството от хората са наивни, защото не разбират и изпълняват заповеди на хитри политици?!
27
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тия маски, пенсиите да си стоят у тях и да оставят младите да живеят и работят!
26
24
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протест срещу маските. Долу маските. Ние да не сме кучета че да ни трябват наморници.Аз не мога дъх да си поема от тая маска и това постоянно слагане и сваляне е толкова неудобно и постоянно се пипа със замърсени ръце и после това нещо ще искаш да те пази.Пълна простотия.
25
16
 
23
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Ами маските на лицето на закрити обществени помещения кога ще отпаднат?
24
2
 
14
 
! Отговори
Барни Ръбала преди 3 години
Ти колко суджука подари на ГЕРП
23
5
 
17
 
! Отговори
окото им е в просото преди 3 години
Кой нормален ще отиде на Черно море?
22
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради тази забрана за пазаруване чувам че големи скандали имало по лидълите у Кауфландите!Ама то е вярно че дъртаците пазарят цял ден и хич не им пука а страдат работещите и не могат да си купят храна!
21
0
 
14
 
! Отговори
откажи се преди 3 години
До половинчати мерки!!!Цялата работа е заради курортния сезон на черноморието! за сметка на туристите!