Законът за домашно насилие е "оръжие" при бракоразводни дела

От Асоциацията на бащите сигнализират за злоупотреба
29 май 2020 16:07, Петя Славова
36
Законът за домашно насилие е "оръжие" при бракоразводни дела
Снимка: БГНЕС

Правата на мъжете при развод са силно ограничени, а законът позволява злоупотреби при заповедите, с които се ограничават контактите с децата им при конфликт с майките. За това сигнализират от Асоциацията на бащите в България.

Според бащи в момента Законът за защита от домашно насилие се използва като "оръжие" при бракоразводни дела и заради законодателни пропуски нерегламентирано са издавани заповеди за незабавна защита. С това бащите са лишавани от правото си на физически контакт с децата.

"Самият закон, в този си вид и форма, позволява да има огромна злоупотреба с него. В момента заповедите могат да бъдат издадени само и единствено на основание една молба и декларация. Има нови промени в закона от 1-ви януари тази година, според които всеки доставчик на социална услуга, всяко НПО, може да съдейства за издаването на заповед за незабавна защита и това да се приеме като годно доказателство", посочи пред Нова тв Николай Николов от Асоциацията на бащите.

По думите му, на този етап има злоупотреба със закона. За миналата година в Софийския раойнен съд постъпилите молби за издаване на заповез за постоянна защита са около 700. Над 80% от тях са при родителски конфликти. Дело за родителски права и дело за домашно развитие вървят заедно. Използва се за да може бащата най-често да не може да има достъп до детето.

Никой не говори за насилието от страна на жените по отношение на мъжете. По думите му, мъжете упражняват физическо насилие, но жените - психическо и емоционално насилие.

По време на изолацията много родители не са имали възможност да си видят детето под претекст, че могат да го заразят с коронавирус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Женички без парички, колкото си щеш.Но грабнат ли паричките, гледайте ги всичките...А женички с парички са направо змиички.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Женскта уста същи трябва да бъде отсича на за същото, по твоята логика.Или?
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъжът е глава на семейството и единствено той има право да говори с Тангра. Когато станат много тези, които искат да говорят с Тангра, настъпва хаос.В такива случаи за мъжа е по-добре да си намери друго семейство, в което ще говори с Тангра само той.Няма средно положение.
33
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ид...и..от е тръгнал да защитава такива бащи!!! Как не го е срам. Удря ли, ръката трябва да му отрежат!!!!
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз както разбирам, жените се опитват да предпазят децата от... собствените им бащи!А кой ще предпази децата от майките им?Омръзнало ми е до смъpт да слушам феминистки с модерни въъзгледи, които на 40 вече са морална развалина, с няколко развода зад гърба си, а децата им из незнайни социални домове или приемни семейства...
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, което е писал някой по-долу го знам и аз.Някои мъже се преборват за правата те да отгледат детето, но и жилището да остане за тях. После детето го гледа майката на мъжа, а той си ергенува.Но и другия случай е много разпространен, особено когато провинциалистка се омъжва в София или в друг голям град - тя взима и детето, и апартамента, но после праща детето на село при майка си.И така, и иначе, все детето е потърпевшо.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието и самата статия недвусмислено посочват опасността от преиграване със закона в ущърб на мъжете, но разни писачки и писачи си извъртат нещата на тяхната и си пишат каквото им харесва. Демокрацията е добро нещо, защото е доброволен избор да вършиш нещо добро и полезно, но и лошо нещо, защото има опасност да залитнеш в обратна посока и да вършиш злини умишлено, тълкувайки ги за свобода на избора. Точно тази опасност се има предвид, а не на баба ми кюлотитe...
29
2
 
0
 
! Отговори
Унуфри преди 3 години
До УнуфриИзвинявам се за правописа , но е трудно да се пише от телефон
28
2
 
3
 
! Отговори
Унуфри преди 3 години
Затова има предбрачни договори и всичко трябва предварително е ясно - кой какво получава, кой ще получи попечителството над децата и.т.н. Няма нищо лошо след като някой настоява за БРАЧЕН договор , друг в своя защита да иска ПРЕДБРАЧЕН , след като последните години наблюдавам как мъжете са станали синоним на КАСИЧКИ.
27
8
 
6
 
! Отговори
:)) преди 3 години
До ЖенаПри развод в повечето случаи, децата, домашинте любимци и заемите остават за жената, повечето мъже не се натискат много за тези неща, особено ако таткото бърза да заживее с новата си половинка хич не му трябват.
26
2
 
7
 
! Отговори
sante_dog преди 3 години
Ако при развод жената поиска да злоупотреби може да го направи много лесно - просто подава сигнал за домашно насилие. В такъв случай първото което се прави е да се изведе жената и детето за да се предпази. Съответно бащата губи всякакъв достъп до детето си - дори тази жалба да е измислена. Следва отчуждаване и присъждане на детето на майката.Да, има мъже насилници. Не е законно обаче да арестуваш всички роми защото част от тях крадат. Защо се отнемат децата бащи задето някои са насилници?
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът в днешно време е огромният егоизъм и алчност, прикрити зад грижата за децата. Та кое дете ще израстне щастливо и пълноценно без баща си и кой по-добре от бащата на детето ще се грижи за собственото си дете...Сбъркaн свят...
24
4
 
16
 
! Отговори
Не се женете преди 3 години
Съвет към мъжете - не се женете.Никой не ви пречи да имате деца или да живете с жена без брак.Бракът е доста остаряла институция която дава прекално лостове на жените да съсипят живота на мъжете.А няма какво да се лъжем - по-голямата част от жените са мрънкащи мързеливи създания с безкрайни претенции ,които гледат на мъжете ,като на касички.
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Законът е абсолютно неприемлив, едностранчив и ощетяващ всички мъже.Но нима всички мъже са насилници?Нима всички жени са честни и с почтени намерения?Въпросът е как да бъде предотвратена злоупотребата му срещу недобросъвестни златотърсачки, готови на всичко за пари.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези закони са още от социализма. Още тогава на бената се даваше предимство при отглеждането на децата.
21
6
 
9
 
! Отговори
Жена преди 3 години
Значи, казала съм на Мъж ми. Ако някой ден се разведем му оставям всичко - къщата, колата, децата, котката и кучето! Защо да не си бръмча свободно АЗ, ама той? И нали носят неговата фамилия, не моята - редно е той да си ги отгледа !Това го казвам на шега, но...не съвсем ;)
20
1
 
4
 
! Отговори
акъл преди 3 години
Проблемите на запад, вече и у нас.
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разберете , жени, че всяко дете има нужда и от баща------ Детето има нужда повече от баща, отколкото от майка. Особено ако е момче.
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Разбирачи много!Аз поисках и адвокатката ми се изсмя и каза че ако майката е наркоманка и *** с много усилия може и да стане но дори в такъв случай без нейно съгласие делото почти няма шанс..
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добрутро!