Гешев: България е далеч по-добре от редица развити държави в ЕС

По думите на обвинител номер 1, в страната ни има само 3 неразкрити убийства
Обновена: 30 май 2020 16:09 | 30 май 2020 15:50, Нели Христова
93
Гешев: България е далеч по-добре от редица развити държави в ЕС
Снимка: БГНЕС

"Няма да се уморя да повтарям, че работата ми е стратегията, тактиката и кардиналните цели на прокуратурата". Това заяви държавен обвинител номер 1 Иван Гешев в интервю за „24 часа“.

По отношение на разкриването на поръчковото убийство на Станка Марангозова, главният прокурор заяви, че разследването е показало няколко неща. „На първо място, че доброто взаимодействие между прокуратурата, изпълнителната власт и оперативните служби е повишило своето качество. Да го кажем така: качественото взаимодействие в рамките на функционалната компетентност на всяка една от властите дава резултат. Но доброто взаимодействие е едната страна на монетата. Другата е взаимният контрол“, коментира той.

Гешев отбелязва, че за изминалата година има най-много три неразкрити убийства. „Истината е, че каквото и да се говори и пише от хора и общности, които мразят България и всичко българско, е, че да, ние имаме проблеми с престъпността, но имаме и успехи”. И добавя, че в много отношения сме далеч по-добре от редица развити европейски държави.

“Ще дам и друг пример. Може цяла нощ или цял месец да се разхождате по бул. “Витоша” в центъра на София, без да ви се случи нещо лошо. Докато има европейски столици, където рискът е не десетки, а стотици пъти по-голям.

Така че трябва да сме обективни - да отчитаме реалните проблеми, но и нещата, които са наш плюс, нека не наблягаме само на проблемите. В сектора “насилствена престъпност” сме много по-добре от много наши европейски партньори”, отбелязва Гешев.

„Вършим своята работа и поемаме своята отговорност. Когато има данни за престъпление, не се колебаем да образуваме досъдебни производства, без да се ограничаваме от това кой какво работи, на каква позиция е, с какви финансови възможности разполага, част от коя партия е, дали е от управляващата коалиция, или не. Целта е да покажем,че подходът ни е еднакъв за всички”, коментира още той.

Иван Гешев посочи и какво трябва да се направи по отношение на дрогираните и пияните шофьори, които застрашават живота на хората по улиците. „Важното е политиците да чуят това, което иска обществото. Да решат проблемите, които поставят гражданите. А те са, че в България се води една война, война на пътя, както казвате вие, медиите. Жертвите от пътнотранспортни произшествия в България са най-много на глава от населението от целия ЕС.

Близо 10% от всички дела са тези по чл.343Б от НК-за управляване на МПС след употреба на алкохол (когато концентрацията в кръвта на дееца надхвърля 1,2 промила) и/или наркотици. В абсолютно число това са между 8000 и 10 000 случая на година. Ръстът на делата по този текст в сегмента “наркотици” е от няколко десетки през 2015 г. до няколко хиляди към момента. Както загина вашият колега, журналистът Милен Цветков, така това във всеки момент може да се случи и на десетки и стотици други - наши близки и познати, бременни жени, млади хора, деца”, заяви още той.

По думите му най-силен възпиращ ефект би имало финансовото наказание, възможността да загубиш пари.

„Отнемането в полза на държавата на вещта, послужила или предназначена за извършване на престъпление (възможност, която е предвидена и в момента в чл. 53 от НК при умишлени престъпления, но само ако е собственост на дееца ), каквато е автомобилът, ще има много по-сериозен резултат от каквото и да е повишаване на размера на наказанието”, смята главният прокурор. И добави, че когато един човек се качи в автомобила си, независимо дали струва две, или двеста хил. лв., ще се замисли дали да шофира под въздействието на алкохол или наркотици.

Той добави, че не трябват промени на парче в Наказателния кодекс, а цялостно осъвременяване и синхронизиране с най-добрите европейски практики. „Това твърдение, че обикалям наред, е поредната пропагандна теза, която цели да уязви прокуратурата. Ходя винаги когато имам възможност. Когато нямам, се старая на мястото да са ръководители на местните прокуратури. За анархолибералната общност може това да са кокошкарски случаи. Така пишат, защото са богати и живеят на жълтите павета. За възрастните хора това е животът им”, коментира още главният прокурор.

„Въпреки че от години не е правен криминологичен анализ, знаем, че този тип престъпления се извършват от хора и общности, които дълги години бяха изоставени от държавата, хора без образование, а оттам - без работа и доходи. Това, естествено, не може да е оправдание, но е част от причините за това, което описах. Сега не е прието да се прави анализ на база социален и друг произход на извършителите. Криминологията е една забравена наука.

Днес причината за това се нарича политкоректност, преди беше автоцензура. Но аз вярвам, че първо трябва да идентифицираш проблема, след това - причините, и накрая да имаш желание да го решиш. Точно както основно прокуратурата реши най-после тази година срамният за България т.нар. “Луковмарш”. Така че откровено трябва да си кажем, че “произвеждаме” необразовани и примитивни социопати. Като тези, които убиха жената в Русе, децата в с. Сотиря и с. Галиче, студентката от Велико Търново и т.н.“, посочи като примери той.

Гешев заяви, че страницата с приватизацията трябва да бъде прочетена и затворена. Това е най-огромният анализ, който е безпрецендентен, който ще покрие 7000 приватизационни сделки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
2
 
! Отговори
ББ преди 3 години
аз пък съм съгласен с Гешев,от 30 г. храним социопати,убиващи възрастни за по 5 лв. и ревем ама някои ни виновен,това са първи крачки и ако продължите в тази посока не е далече деня да получите обществена подкрепа,хората са объркани и не вярват....прекалено много време са лъгани...успех и Обичайте България
86
3
 
5
 
! Отговори
Венци преди 3 години
Тоя да не е пиян? Та говори такива глупости
85
3
 
4
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Гешев, да си знаеш : заради такива като теб сме далеч от ЕС!!!
84
3
 
6
 
! Отговори
Charlie Company преди 3 години
Първи април беше преди два месеца.
83
1
 
5
 
! Отговори
Kiorsufra преди 3 години
VAPROS....KOGA 6Te ima politici sa krajbi po visokite etaji na vlasta.Na darjavni pari.Koga 6TE IMA OSADENI.
82
2
 
5
 
! Отговори
Гешев го каза преди 3 години
Германия се чуди и мае как в България корупцията е под 1%. Германци са убедени, че короновирусът е убил 99% от всички български престъпници, защото не обича ло.шите хора. В Сащ може да умират чернокожи, а пък при нас криминално проявените. Не съм пил, защо така ви се струва? Продължаваме да изкореняваме оставащият 1% престъпност и затова ще си остана на тоя пост.
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
TOZ DOBRQ LIII??????
80
15
 
3
 
! Отговори
Нееее преди 3 години
До СисиБСП са ненадминати, да. От 1944, до идването на Бойко само крадоха. Ся им спряха кранчето и взеха да реват. КЛАСИКА В ЖАНРА!
79
3
 
12
 
! Отговори
Бойко преди 3 години
Е как бе!! Ние сме най-добре развити от най-развитите. Отличникът и ваш вожд Бойко ви го казва. Не ми ли вярвате? Обидихте ме, бе племе.Утре няма да ви говоря, чак в понеделник!
78
2
 
15
 
! Отговори
Сиси преди 3 години
Българската мафия май размина италианската. Едва ли може някои да се сравняват с България по кражби и лъжи това ли казваш бе мутро Гешев?
77
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 63 забравил си пашата вълка цветелина маргините златев пеевски Домусчиев нещо много избирателно го даваш
76
2
 
13
 
! Отговори
Беззъбото преди 3 години
пуделче на Пеевски. Когато вкараш Доган и Цветанов в затвора, тогава говори. Единият краде по милион на сделка, другият спестил от закуски за 5-6 апартаментчето.
75
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев ми е много симпатичен но това му изказване не отговаря на българската действителност.
74
1
 
18
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
Заглавието вица на деня ли е?
73
2
 
13
 
! Отговори
Борнео преди 3 години
Време е каскета да се запознае с бай Ставри.
72
2
 
2
 
! Отговори
Иде некривото право преди 3 години
Доброволното записване в партия ЛоТеРе = Лопата, Тернокопи и Релси за строежа на МЕТРО-BG ще бъде възможно след доказване че признанието не е дошло след БоКюРи = бой кютек и ритник.Иначе всякаква друга доброволност ще спести некои %ти от иначе здрави да копат, рият полагат траверсиЛопат и КирчукРот ПипондТикверемосКратунесата
71
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов смени министри и хора от екипа си,с много по-леки престъпления от на тези в списъъка. Време е ,започнатото да се донърши и да се разседват всички незаконно-забогатяли, с парите на българските данъкоплетци и държава.
70
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разследването на престъпленията срещу българите трябва да продължи. Списъкът,който намериха при разследването за ***, дава имената на кредитни милионери,които пропиляха и пропиляват парите на българските данъкоплатци. Като например, червената журналистка от Видин,Лора Владимирола с 30 млн долара. Защо,досега не е разследван бившият здравен министър Радослав Гайдарски и неговия съдружник от Видин, с два апартамента в центъра на София,вили,бенциностанция и болница?
69
2
 
27
 
! Отговори
ЕВО преди 3 години
В едно сме по-добре от другите държави,а това е,че в България здраво се краде!Разбра ли вече Гешев!
68
2
 
28
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Коя е тая редица държави бе? Конго или Зимбабве.. Щото витошка не е България.. Тук имаме ужасен демографски срив и изглежда да става все по-зле!