Какво може да укроти вълната от безработица?

Нейков: Има проверени мерки през годините
13

Всеки работодател, който наеме безработен, ще може да получи минимална заплата от 610 лв. за него. Държавата ще поеме и осигуровките за възнаграждението.

Работодателите ще могат да се възползват от помощта до три месеца. За мярката са отделени 160 млн. лв. по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Бившият социален министър Иван Нейков заяви пред "Денят ON AIR", че това е мярка за субсидирана заетост и е прилагана при минали кризи.

"Тази мярка е проверена, тя е работила през годините. Вероятно това е причината министерството отново да се обърне към този инструмент. Той би могъл да укроти вълната от безразботица. Въпросът е дали работодателите ще искат да се възползват", посочи Нейков.

В началото на извънредното положение над 1 млрд. лв. бяха предвидени за мярката 60 на 40. До този момент обаче са използвани само 20 млн. лв., тъй като бизнесът остана с резерви към нея.

"Добре е, че министерството на труда реагира на възраженията на работодателите. Нещо обаче е грешно калкулирано, щом работодателите не я харесаха толкова", коментира още той пред Bulgaria ON AIR.

Според Нейков икономиката се крепи на туризъм и селско стопанство. Ако те са добре, и България е добре.

"Селското стопанство върви добре, но никой не може да каже какво ще стане с туризма. Трябва да се готвим за трудна есен и още по-трудна зима", отбеляза бившият министър.

Нейков смята, че е време да се помисли как чрез минималната работна заплата хората да бъдат мотивирани да имат по-висока квалификация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рибата се в вмирисва откъм главата.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не може да укроти вълната от безработица
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Верно ли са използвани самото 20 милиона по голямата Тиквена Пушилка мярка-60/40?
4
2
 
11
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Свалянето на маските, отварянето на границите и падането на всички ковид глупости донякъде ще решат проблема, който предизвикаха.И споко! Никой няма да измре. Яко или не.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Персоните, които каните, даже може би не подозират колко видове дейности са блокирани заради неподготвеността на здравните системи към непознато заразно заболяване. Държавата ощети точно хората, които най-малко я товарят, най-малко разчитат на нейните подаяния. Каквито и да са плащания не задвижват колелото.
2
0
 
12
 
! Отговори
тритяхту пътя преди 3 години
всеки да бяга на където му видят очите
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕЧИСТОПЛЪТНИЯТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ЛЪЖЕЦ ТРЯБВА ДА СИ ОТИДЕ