1/3 от реалното потребление на ток остава в регулирания пазар

Трябва да либерализираме пазара до 2025 година
2 юни 2020 17:52,
6
1/3 от реалното потребление на ток остава в регулирания пазар
Снимка: БГНЕС

Нова, по-ниска цена на природния газ от първи юни постанови енергийният регулатор. Синьото гориво поевтинява с 9% спрямо май. Следващата седмица трябва да стане ясно и колко по-ниски ще са цените на топлинната енергия от 5 август до 31 март, заради рязкото поевтиняване на газта със задна дата.

Още по темата

От 1 юли влизаме в нов ценови период само за регулирания сектор, каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев, съобщава bTV.

По думите му с предложените изменения в закона за енергетиката се извеждат 300 000 нови небитови потребители на пазара. „Общо взето около 10 милиарда киловатчаса остава регулирания пазар, при общо потребление от около 32 милиарда. Така, че става въпрос за една трета от реалното потребление на страната“, обясни проф. Тасев.

Като страна член на ЕС ние сме задължени до 2025 г. изцяло да либерализираме пазара на потреблението, посочи той. Според него за битовия потребител това е доста сложен процес и ще излязат още търговци, които да се грижат за това.

Намалението на тока сега не е свързано с пандемията, регулаторът обикновено се произнася с полза на потребителя, каза още той. До края на годината можем да се свържем със сръбската газопреносна система, няма да плащаме неустойки, пандемията не забави много проекта, заяви проф. Тасев.

Ежемесечно до август ще падат цените на газа, а оттам и на парното, посочи проф. Тасев без да прогнозира колко ще е намалението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
куесчън преди 3 години
Ами *** ще плащат ли тока ? Колкото досега , нали ? И с тези ще ми правите свободен пазар !? Кой ще ви плаща тока , след като повечето нормални хора си имат ветрогенератори и соларки за автономно захранване ?
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко Гольовците пак ще бъдат изиграни и обрани.Те не знаят че на свободния пазар не могат да си платят само импеданса и реактивната енергия в електромерите.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
12 изолаторни вериги.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Желязорешетъчна конструкция (ЖР).
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
110-ятка, носителен стълб, две линии трифазен, 6 виброгасителя и гръмоотводно въже с оптика.6 моста.