Безработните запазват помощи, ако се включат в земеделието

Ще имат и право на помощи за отопление
14
Безработните запазват помощи, ако се включат в земеделието
Снимка: БГНЕС

Безработните, които сключат трудов договор за сезонна селскостопанска работа, ще запазят правото си на месечни социални помощи.

Те ще имат право и на помощи за отопление, ако отговарят на всички други условия и изисквания за получаването им. Запазването на правото на подкрепа се гарантира с промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, които бяха одобрени от правителството, съобщиха от правителствената пресслужба.

Съгласно измененията в срок до 31 октомври 2020 г. трудови възнаграждения и свързаните с тях плащания от сключени трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа няма да се считат за доход при определяне на размера на социалните помощи.

Това гарантира на безработните, започнали такава работа, че няма да бъдат лишени от месечно социално подпомагане, което са получавали до този момент. Ако подадат заявление-декларация за целева помощ за отопление, превишението на доходната граница в резултат на получените възнаграждения, няма да бъде основание да им се откаже помощта.

С измененията се създават условия за насърчаване на трудовата активност на безработните и включването им на пазара на труда, както и за повишаване на техните доходи, без да губят правото си на социално подпомагане.

Същевременно се подпомагат земеделските производители за по-лесното намиране на работници в сезона на прибиране на реколтата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
до баба Мара преди 3 години
Ти примерно би ли се съгласила да ти дойде някой насила да ти работи? Помня как преди години пращаха студентите на бригада и едни си казаха, че с калпавата си работа съсипали заготовки за около 1000 лева, а заплатата им е била под 200 лева.
11
1
 
4
 
! Отговори
до до 8 егати преди 3 години
Който мрънка, че няма пари дали е искрен че е гладен, щом отказва работа за пари? Никой не ги праща да работят за без пари.
10
2
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
всички които получават пари за безработица да берат череши и ягоди коитооткаже да се спира помощта същото важи и за малцинствата
9
0
 
4
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 3 години
Не мога да разбера колегите които коментират неща които не разбират1. Безработните получават помощ от минист. на туда по наредба2.Безработните сключили договор с фермерите получават тудово възнаграждение в рамките на 120дни които не им се зачита за трудов стажВ момента има розобер в гр. Хисар. заплащане 0.80лв на кг/набран цвятЗа 4-5ч. си докарват 30-35лв.Като се съберат с това от бюрото по труда се получава 55лв.Хайде сега напишете кои професии вземат 55лв. след облагане с данъци на ден
8
1
 
6
 
! Отговори
До 8 егати преди 3 години
За без пари няма балами . Ти да не си ?
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В един момент ще кажат на безработните които получават социални помощи " или работите без пари в земеделието или никакви социални помощи" и това ще стане с гаранция 100%. Защо като имат нужда измислените евросубсидирани земеделци от работници не си пуснат обяви и добро заплащане ? Май робския труд се завръща в бегето !
6
1
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 3Нещо бъркаш. Европа вече не е бяла. Като е толкова хубаво хващай куфарите и ходи да те мандръсат *** :)
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ангария и без...с..рамно изнудване! Нямам други думи с които да опиша това, а и да имам ще са твърде нецензурни...
4
2
 
10
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
за помощи не се работи това вече преминава във трудово възнаграждение,някой полага труд за което му се заплаща независимо под каква форма нооо ние на балканите си имаме друга логика която си харесвамеа тези които са на помощи но здравословното им състояние не позволява ?тези безработни за частни агро фирми и фермери ли ще работят а държавата ли ще им изплаща помощите?
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На територията земеделие Няма. Има далавера за Евро фондове. Както за вс останало.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В това има смисъл, но е хубаво да не се правят измами и фиктивни назначавания.
1
1
 
10
 
! Отговори
няма балами преди 3 години
Кой би се съгласил да бачка на къра, ако и с бачкане, и без бачкане, получава помощите си, че и да сключи трудов договор, който евентуално би му излязъл през... носа?