Зависимостта от е-цигари по-малка, по-лесно се отказват

Потребителите им по-склонни да спрат
Обновена: 5 юни 2020 16:21 | 5 юни 2020 16:19, Александър Попов
Зависимостта от е-цигари по-малка, по-лесно се отказват
Снимка: Pixabay
Въпреки че употребата на електронни цигари по света се увеличава, т.нар. вейпинг е по-малко вероятно да доведе до дългосрочен навик в сравнение с тютюнопушенето, според текущо изследване за Проучването за оценка на населението на тютюна и здравето (PATH) в САЩ. Изследването се базира на 10 взаимосвързани научни документа като част от проучването PATH, съобщава специализираното издание Tobacco Reporter.
 
PATH е национално проучване за употребата на тютюн в САЩ и въздействието върху общественото здраве. Стартира през 2013 г. от Националните здравни институти (NIH) и Агенцията по храни и лекарства (FDA), след като Американският конгрес дава правомощия на агенцията FDA да регулира пускането на пазара на новите тютюневи изделия през 2009 г.
 
"Макар да знаем, че пушенето на цигари е продължителен навик и зависимост и че употребата на електронни цигари нараства, особено сред младите хора, с изненада открихме, че вейпингът не е толкова устойчив във времето, колкото пушенето на цигари", казва Андрю Хайланд, председател на отдела за здравно поведение в „Росвел Парк“ и научен ръководител на проучването PATH.
 
"Пушачите на цигари са склонни да продължат да пушат в течение на времето, докато потребителите на е-цигари са по-склонни да спрат употребата им след време в сравнение с конвенционалните пушачи. Все още не знаем защо това е така", допълва научният ръководител.
 
Предположението му е, че може би горимите цигари доставят по-ефективно никотин от е-цигарите и на това се дължи дългосрочният навик и зависимост при пушачите. Проучванията показват, че видовете електронни цигари, използвани през периода на събиране на данни от 2013 до 2016 г. за проучването, не са доставяли толкова ефективно никотин, колкото конвенционалните цигари.
 
Проучването PATH в САЩ също установи, че употребата на електронни цигари е свързана с опита за отказ от тютюнопушенето сред много от пушачите. Според данните потребителите на е-цигари са с 20% по-склонни да се опитат да се откажат от вредния навик в сравнение с пушачите на конвенционални цигари, които не са употребявали вейпинг устройства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: пушенее-цигари
Още от