Какви са кулинарните тайни на България?

Интерактивна карта разкрива връзката между храна и език
1 юли 2020 22:15, Петя Славова
6

Връзката между храната, езика и регионите в България. Това разкрива Интерактивната кулинарна карта, която Институтът по български език при Българската академия на науките (БАН) създаде.

Както редица от традиционните занаяти за страната ни вече са изчезнали, така и някои от гозбите, характерни у нас преди години, вече не се приготвят, предаде Bulgaria ON AIR.

Целта на картата е да разкрие характерните особености на българските диалекти чрез автентични ястия и напитки от различните региони.

Повече за проекта научихме от един от авторите му - доц. Ана Кочева, езиковед в Института за български език при БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Сигурно се изразих недостатъчно ясно и пълно.Днешните шефове са вчерашните "наши деца", подбирани по критериите, които изброих. По-нататък ти си направи изводите.Не, че няма и кадърни хора в БАН. Но те са малцинство и много рядко успяват да стигнат до ръководна длъжност. Ако все пак успеят, обикновено създават малка научна група, която ще свърши няколко задачи успешно. В това време некадърните връзкари, които винаги са болшинство, ще направят всичко възможно, за да разпилеят групата. И успяват
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3Ако се направи добре и е дело на професионалисти, може да стане интересен и полезен труд, представящ аспект от историята на нашата култура.Но в повечето от подобните случаи първо някой осигурява отнякъде някакви пари, след като е представил кратко резюме относно въпросния бъдещ проект.Такива пари се издействат с връзки.После се разпределят в шуробаджанашки кръг. Накрая хващат 2-3 младока и ги задължават да скалъпят нещо, а шефовете пишат увода и се обявяват за автори на труда.
4
0
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Сега по какви "критерии" се "подбирани" и "преценяване".
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната простотия, която ще бъде финансирана.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С две думи, ще скалъпят нещо, което ще представят като научен труд, създаден в съавторство с хора от онзи институт, който от години бива назоваван с прозвището "Резилът на БАН".
1
1
 
6
 
! Отговори
И откъде ще вземат преди 3 години
данни за вече изчезнали занаяти и за гозби, които вече не се приготвят?От трудовете на старите етнографи, дето няма кой да им каже къде и кога са публикувани?Или от днешните етнографи, "изградени" в института, който доскоро се наричаше етнографски, а напоследък вече е И-т по етнология? Само че тези последните са подбирани от някогашното Партийно ръководство на Първичната организация на БКП по месторабота и са преценявани по критерии "т.ъ.п", "послушен", "некадърен",но "от наШте"!