80% няма да усетят, че са болни, но нека да пазим другите!

Десислав Тасков: Докато няма ваксина, нищо не се знае
Обновена: 2 юли 2020 23:28 | 2 юли 2020 22:21, Веселина Йорданова
39

Продължава тревожната тенденция от предходните отчетни периоди към непрекъснато нарастване на необходимия финансов ресурс за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. Това се посочва в Годишния отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2019 г., който е одобрен от Надзорния съвет на НЗОК, приет от Министерския съвет.

Надявам се да имаме напредък в много направления. Представете си, че имате близък, който е онкоболен и липсва лекарство за последствията от химиотерапията, каза за "Денят ON AIR" депутатът от БСП д-р Дeсислав Тасков.

По думите му все още се учим и не знам какво ще е след 6 месеца-една година след пандемията от Ковид-19.

"Докато няма ваксина, нищо не се знае. Да не прекаляваме с излишната емоция. Ние ще преминем през това, но въпросът е хората със заболявания да бъдат защитени по някакъв начин. Има разум в искането държавата да поеме бързи тестове за Ковид-19. 80-85% от хората дори няма да усетят, че са болни, но нека пазим другите", каза още той за Bulgaria ON AIR.

"Хората се дразнят от липсата на системност на поведенията. Трябва да пазим тези, които са податливи на това заболяване, възрастните хора. Да пуснеш толкова хора на стадионите - и какво, имаше социална дистанция ли?!", попита събеседникът, коментирайки струпването на фенове на финала за Купата на България.

Според д-р Тасков сме се объркали и сме започнали да неглижираме един проблем.

"Основното, което трябва да направим, е да либерализираме здравната система. Ще продължаваме да боледуваме, но не бива да се случва в условия, в които нямаме възможност да го правим. Пътеките са ниско финансирани, частните болници нямат инфекциозни отделения. Наливаме огромен обществен ресурс - каква е обаче ползата? Дори вече не искам да казвам реформа, а е нужен рестарт на тази система. Доплащаме повече от 40%", коментира той.

Според д-р Тасков здравната карта е решение, но зависи какво смятаме да направим с нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Давате Швеция за пример, но за да се ползват шведите с всички тези благини плащат най - високите данъци в Европа - 63%. Как мислите мислите иначе може да ви е безплатно здравеопазването? Нищо безплатно няма в живота и за да искате първо трябва да сте дали.
32
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
е, време е и аз да се изкажа..............искам трибуна
31
0
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
Във Швеция цялата здравна система е напълно безплатна.Пациентът не плаща дори едно йоре!Учете се от Швеция!
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 32При всички видове грип си имаш висока температура, проблеми с дишането кашлица и липса на апетит, респективно отслабване.От всички видове грип се умира ако имаш придружаващи заболявания, тоя напоследък модерния китайски грип не е изключение.Смъртността при него се доближава до останалите видове грип и е най-силно изразена в държави с голяма продължителност на живота (наличие на много възрастни хора с хронични заболявания)и където голям процент от населението нямат здравни застраховки САЩ
29
4
 
12
 
! Отговори
Данчо преди 3 години
Стига със този вирус, писнахте ни вече, няма такова нещо, а играете по свирката на някого. Останете ни да си живеем както искаме, нещастници продали душата си за пари.
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак поредния мошеник експерт от бсп. тия същите дето казваха че няма радиация 1986 и децата си ровеха в пясъчниците
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29Лесен си за минипулиране.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитат от видеата- "Забавихме с месец чрез по-слаби мерки. Отпуснахме и отиваме към това, което другите минаха.". Да напомня някоя друга държава?
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кот такоа
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не поискано добро не се прави първо и второ, който ограничава права лицемерно трябва да знае, че един ден неговите права ще бъдат ограничени закономерно.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И заради тия 20% останалите 80% да ходят с маски, без да имат вина, а дебелите да продължават да се тъпчат като че е свършека на света, понеже другите ги пазят, професорска логика...
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това го разбрахме вече, че според много лекари 80% няма да го усетят, но нищо не чухме дали в дългосрочен план вируса няма да намесе някакви увреждания на организма на хората, които са го изкарали безсимптомно.
21
4
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Ограничени респираторни функции на 40%, сериозни болки в мускули и кости.Абе ОТВРАТ.------Демек грип.Точно такъв карах и аз в началото на 2019. Тогава никой не говореше за коронавирус, колко са умрели, един Господ знае.
20
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая коронка е измислиха и направиха онези които продават хапченца и медицинско оборудване, всичко друго за китайци, прилепи и зелени човечета са врели-некипели. Още малко ще ни казват къде да дишаме и къде не, а глобите ще бъдат такива, че цял живот не можем да си ги платим. Мисля, че дойде време пак за война и пукане, и кой оцелее...
19
6
 
7
 
! Отговори
Удрят преди 3 години
всички с рекет тип корона , които не са с тиквата.
18
4
 
7
 
! Отговори
За статията преди 3 години
А как тогава 80% в САЩ не усетиха да са болни и *** като мухи всеки ден?
17
0
 
2
 
! Отговори
Превод преди 3 години
Да пазим избирателите, че без тях - лоши. Ех, че лицемер, има млади с високо кръвно, бе ***, те какво ще усетят??
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво означава да си болен и да не разбереш?
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Летя с колатаЩе трябва да летиш с изтребител, ако не се наакаш.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Прекарал ли ной У ..!!!Толкова си глупав че ти тече от ушите.