Болници на ръба на оцеляването, пациентите - в страх

Недостигът на персонал също се усеща
Обновена: 2 юли 2020 22:31 | 2 юли 2020 22:30, Веселина Йорданова
29

Редица болници са на ръба на оцеляването, заради намалените приходи по време на извънредното положение, като дори се заговори за промяна на модела на финансиране на лечебните заведения у нас.

Многопластови са нещата относно организацията на болничната работа в дните на пандемия. В същото време карантинните мерки попречиха на рутинната дейност на лечебните заведения. Лимитира се дейността на операционните заради спазването на дистанцията. Това каза за "Денят ON AIR" началникът на клиниката по хирургия в болница "Св. Анна" доц. Михаил Радионов.

Според него се е усетил и недостигът на персонал.

"В нашата болница имаше сектор за Ковид-19. Трябваше да има разделяне на лекари и медицински специалисти, с които ние не разполагаме за двойни смени. Особено по отношение на медицинските сестри - има недостиг на национално ниво", посочи той за Bulgaria ON AIR.

"Навсякъде се наблюдава намаляване на обемите на дейност в лечебните заведения, при нас той беше около 35-40%", коментира той.

"Страхът продължава. Хирургията сега работи със 70% от капацитета си. Самите пациенти не идват", посочи лекарят.

"Спешните пациенти при нас минават триаж. Ако се установят данни за съмнения за коронавирус, тогава се прави PCR тест. 10% от заразените с коронавирус са медицински специалисти. Голяма част от носителите на вируса са безсимптомни, не е дебат - те могат да заразяват", обясни той.

Според него за момента няма по-достоверен тест от PCR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намалял е приема на ,,телкаджиите,,,които болни-неболни атакуваха всяка година болниците,за да са с ,, изрядна,, документация. От тях реално болните не можеха да се доредят до специалист.Много си е добра системата, само трябва да се дофинансират повечето клинични пътеки за сметка на броя на леглата.
19
0
 
6
 
! Отговори
колапсът преди 3 години
на болниците и на т.нар. здравна система на БГ чисто и просто е предопределен много отдавна. При пандемията КОВИД19 това се случи бързо.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До DO TUSKЕдна глупост като я напишеш с главни букви, не става по-малка глупост.Къде останаха грамотните хора, бе! Само неграмотници седнали да пишат Какво да очакваме от такова население просто?
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко трябва да е сбъркана системата,във един момент да почнеш да ревеш,че болните не били достатъчно"болни"и не постъпвали в болница!
16
5
 
13
 
! Отговори
Видял преди 3 години
Навреди им на бизнеса. То само с точене на каси не става. Убийци!
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама когато скубят и лъжат НЗОК, всичко им е Ок на болниците.
14
13
 
11
 
! Отговори
Червени кухи лейки преди 3 години
По време на социализма се лекуваше с допотопна техника и лекарства, зсщото хубавите неща и тогава бяха с долари. А долари у държавата - йок. Т. Живков сдаде властта с 10 млрд. дълг към западни банки, а Луканов обяви фалита на държавата 4 месеца по-късно. Какво ти социалистическо здравеопазване без западна апаратура и лекарства. Пълна порнография беше - мижи да те лажем. Работил съм го.
13
13
 
9
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Така е при демократичния капитализъм. Безплатно и работещо здравеопазване е комунизъм, вие не го искате никога повече, така че мрeте сега демократично и трайте
12
4
 
10
 
! Отговори
Striker преди 3 години
Те си бяха на ръба и преди, но заради специалистите от НОЩ, сега нещата са още по-зле. Може ли цяло правителство да слуша Световната Злобна Организация, която се компрометира тотално и финансирането и почти бе спряно?!? *** работа.
11
5
 
22
 
! Отговори
ХАХАХХАА преди 3 години
ЕЙ КИРТАККК БОЛНИЦИТЕ СА В ТАКОВА СЪСТОЯНИЕ ВЕДНАГА СЛЕД ПРЕВРАТА ПРАЗ 1989Г. РАЗСИПАХТЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СЪС ЛЪЖЛИВИЯ ТЕРМИН"ЗДРАВНА РЕФОРМА"ГАДОВЕ ДОЛНИ.ФАШИЗИОИДИ.
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе болници. Днес Боко почна да копае хипер мега кумпютър ще строим. Това е бъдещето
9
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИдин дофтор требва да получава 20000 евро! Язе сам така. Ликувам сичко!Ама виа не знаате ка да си земете парете.Шашов народ.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой долу дрънка, че 6000 евро била нищожна заплата... Е, не е така. И в Люксенбург даже лекарите почват с доста по- малко.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТускТи си седиш у Факултето. Познаваме те.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не плашете хората. Има министър на здравеопазването, има правителство. Оплачете се там, ама не пред медиите. Май в болница "Св. Анна" идваха мaнгалите от Самоков с корони?
5
17
 
7
 
! Отговори
DO TUSK преди 3 години
Проблема в България е Образованието и Намаляването на Населението .Няма НОВИ Лекари . А вашата заплата от 6 000 евро е Нищожна за Лекар в България - парите от Здравната Каса се Търкалят по Земята - само трябва да се Наведеш за да ги вземеш ако си Лекар Тук .Ако се добавят и Корупцията и Скритите от НАП пари от изнудвани Роднини на Пациенти - Получава се Средно на Лекар по 100 000 евро Месечно НЕТО .
4
4
 
14
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
И какво казва докторчето, да преведа - няма операции, няма избор на екип, няма извъредни часове, по 10 кратна тарифа, лошо, много лошо, хирурзите трябва неспирно да режат...
3
3
 
11
 
! Отговори
Даа преди 3 години
Хибридна война ,хибридни растения,хибридни хора.Сметнато от великите олигарси.Така се ликвидирва народ.
2
18
 
14
 
! Отговори
Туск преди 3 години
още тепърва много лекари ще се изнасят. Тогава ще видите кон боб яде ли. Ще се лекувате при кварталния шаман. Аз вече се евакуирах от територията и като кардиолог взимам 6000 евро бруто в хановер. След разходите ми остават предоволно 1000 - 1500 евро, които си спестявам и заделям. Скоро ще си изтегля и кредит за апартамент. А ми кажи в дурашкото бг тва кога ще стане. Точно никога.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Частни болници, които лекуват шашавлъка на пациентите, решили, че ако си плащат ще получат качество?Ами ако са поумнели пациентите, такива болници може и да фалират, нищо, че са протежирани от дупетати и т.н...