Кантарджиев: Ако пак има пик на COVID-19, ще е през есента

"Трябва да живеем с мисълта за тази инфекция, да спазваме една мяра"
2 юли 2020 14:40, Елка Василева
152
Кантарджиев: Ако пак има пик на COVID-19, ще е през есента
Тодор Кантарджиев. Снимка: архив, БГНЕС

Трябва да живеем с мисълта за тази инфекция, просто трябва да спазваме една мяра. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

За вчерашния финал за Купата на България, състоял се снощи на стадион "Васил Левски", той коментира, че последиците от такъв тип събитие се виждат след 10 дена. "Мили фенове, една седмица след мача да внимавате с контактите си с по-възрастни членове на семейството и с болни", призова проф. Кантарджиев.

Три категории хора - възрастните над 60 години, хората с хронични заболявания и хората с онкологични заболявания или имунен дефицит, трябва да се пазят най-много. А за останалите хора - винаги да се предпочитат откритите места, а на закрити да се отварят прозорците и да се носи маска, когато са се събрали много хора на едно място, заяви проф. Кантарджиев.

Ако отново има пик на COVID-19, то той ще е в края на октомври - ноември, смята проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Ако има пик, ще е през есента. Ще започнат да се увеличават случаите със застудяването и с началото на учебната година и вероятно коронавирусът ще върви паралелно с другите зимни вирусни инфекции", посочи Кантарджиев пред БНТ.

"Някои експерти казваха, че юни-юли няма да има. Юни мина, пък виждате 165 са днес, може да минат и 200, но това не е защото правим много тестове. Просто много голям процент от тези тестове са положителни. В началото, когато правихме стотици тестове на ден, положителният процент бе едно-две, сега правим хиляди, но вече процента, в някои проби, е 10", обяви той.

Тодор Кантарджиев обяви, че 70-80% от случаите на заболели от COVID-19 у нас са без симптоми, 10-15 на сто са с леки, като при тях болестта минава за една-две седмици.

"Но трябва да се търси медицинска помощ. Защо? Защото ти може да си много леко или безсимптомно, но може така хубаво да заразиш възрастната си майка или баба, че да стане лошо", предупреди той.

Още по темата

Към настоящия момент заразяването с коронавирус е в огнища по областите, а в София разпространението е дифузно, обясни професорът.

Кантарджиев отново настоя българинът да се научи да спазва мерките, които са му препоръчани. Най-вече той открои задължителните маски в магазините за хранителни стоки, както и пазаруването с колички, а не с кошници, защото така ще има по-голямо отстояние между хората.

"Сега ни питат: Защо толкова много изследвате? Това го правим, не за да плашим хората, а изследваме, за да се разбере кой отделя вируса и да търсим неговите контактни лица, защото мерките се взимат тогава, когато знаеш кой е болният", настоя той.

По думите му в момента големият брой тестове са на ръководители в държавната администрация, които изследват работниците от общината.

"В момента собствениците на предприятия също активно тестват. Мили собственици, по-добре е да организирате такива мерки, че да не допускате разпространението на болестта в колективите и да организирате такива мерки, че да хващате първите случаи, отколкото след това да давате немалко пари, за да правите PCR тестове на цялото предприятие... Да създадеш такава обстановка, че хората да не се страхуват и да крият, че са болни", настоя Тодор Кантарджиев.

Професорът призна, че българинът обича да се прикрива открай време.

"За жалост прикриваш ли болестта си, това е най-опасното. Ако се крие инфекцията и си мислиш, че ти ще решиш нещата и няма да се разчуе, грешиш", категоричен бе той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм съгласен за количките в магазините. Не искам да ги пипам, не искам да ми се допират покупките до тях, а и те не осигуряват дистанция, защото какво пречи отстрани някой да е на сантиметри от теб, ако ще и да е с количка. Но пък с количката не можеш толкова бързо да се отдалечиш, ако някой не спазва дистанция.
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моята фризьорка днес каза, че това е просто една измама и световна конспирация. Вече съм спокоен...
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато Европа дава пари в България ще има корона вирус.Спрат ли парите и всичко ще се нормализира много бързо.Но като знам кои ни управляват това няма да се случи.Аз лично очаквам да затворят държавата и градовете в частност някъде през октомври и да се върнат рестриктивните мерки.Правителството ще обвинява хората в безхаберие за да може да потисне народа и да въведе диктатура(не че сега я няма де,но тогава ще я направят официална).Очаква ни зима по-лоша от Виденовата.
128
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При това днес реално не искат да тестват за разлика от преди, когато искаха да хванат по-голяма бройка. РЗИ отказва тест на семейства на заразени или лекари в екип със заразен до наличие на симптоми. Представи си доколко искат да спасят туризма и да покажат, че не сме зле. И пак сега бройките са двойни на априлските.Просто епидемията беше стопирана у нас прекалено рано, та да се развие. Сега почва това, което другите минаха. Дано с лятото изкарването на болестта е леко и не напълним болниците.
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
124,Нека ти обясня нещо от простата математика(до 5 клас). Ако смяташ в проценти, то 4% дневно би трябвало да значат за окола 20-25 дни да са стигнати 100%. Важна е бройката в абсолютна стойност, защото процентите са абсолютно грешна величина за сравнение.Да, сега тестват повече. И, да, сега има повече хора за хващане от април- заразени и контактни. При затворен завод колко заразени да намерят там? Отварят го и намират 1, покрай него тестват и, хоп, станали 20 човека.
126
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доскоро имах притеснения, но вече започвам силно да се съмнявам, че ще успеят да направят пик през есента. Както по света, така и у нас.
125
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Ужасена, Разгневена, Озверена, Уплашена и прочие не са една и съща жена, положението в тоя форум е ПСИХИАТРИЧНО. Подозирам, обаче, че е само една пациентка.Златена е отделна перла, ако и изследват IQ-то, сигурно ще счупи анти-рекорда.
124
1
 
5
 
! Отговори
Каракочев преди 3 години
Клети, клети Кантарджиев, защо не се скриеш?
123
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Озверена: "Носете маски! Само да видя някой без маска в магазина веднага викам полиция! На улицата, на плажа, в заведение, всички с маски и вечерен час, в 20.00 всички да са прибрани по домовете си!"...........Много си го закъсала! Вместо да викаш полиция, вземи викни някой МЪЖ.
122
1
 
4
 
! Отговори
пик преди 3 години
До Анонименпика се определя от това колко теста се правят и къдене се заблуждавайте
121
0
 
7
 
! Отговори
не е преди 3 години
нещо сметките не ви са верни пак май трябва повечете лекари да се върнат в 2-3 клас да си спомнят как се смята с проценти:при 4000 теста на ден сега намират около 150 случая това прави около 3,7% положителнипреди като намираха по 20 случав пражеха по 300 теста на ден това прави около 6.5%демек сега положителните са двойно по малко процентно
120
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
къде е генерала - плъшок с черните чували? на батко играчката...
119
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако пикът е през есента, то височината му ще е отчайващо висока. Да се надяваме че пикът ще е по средата на август с 800-1000 заразени на денонощие.
118
1
 
17
 
! Отговори
дедовия преди 3 години
Всички чакат пика, само аз чакам спатия.
117
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя е голям СМЕШHИK !!!
116
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кантарджиев: Ако пак има пик на COVID-19, ще е през есента-------------------Тъкмо за следващия национален празник, направо като по учебник!
115
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато ги видя тези двамката и оня с пачките и кюлчетата да дишат като риби на сухо ще повярвам че има някакъв КУрвирус.
114
2
 
11
 
! Отговори
Reptile преди 3 години
Заразените в Доспат се оказали здрави, аве Андрешковци, кои са тези ОФИЦИАЛНО доказани болни, дето после св оказали здраво.Някой казал едно число, Андрешковците си измисли друго о на финала - лелеее КОНСПИРАЦИЯ, лелеее болните се оказали здрави. Цялата държава е пълна с Андрешковци и логично се движи на принципа - една жена на пазара каза, че...
113
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това не е инфекция,а вирус!И от него директно са умрели много малко хора,иначе той е като катализатор и спомага за по-бърза смърт на болни от други заболявания,белодробни,сърдечни,хипертонии и др.
112
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега.Щом искате много заразени.Правим повече тестове на правилните места и имаме много заразени.Ако не искаме чак толкова много заразени, просто не правим толкова много тестове.Междувременно клиничната пътека за COVID 19 се е удвоила :)