Защо се стига до фалшиви положителни тестове за COVID-19?

Темата коментира зам.-директора на НЦЗПБ проф. Ива Христова
3 юли 2020 13:27, Ния Христова
34

 

Деца от столичната 185-а детска градина дадоха три положителни проби за коронавирус. Въпреки това бащата на две от тях решава да провери резултатите им и ги тества повторно в независима лаборатория. Резултатите от там са отрицателни. 

700 лв. за тестове по-късно и независимо от получените отрицателни резултати, според разписанията на РЗИ семейството остава под 14-дневна карантина. Каква е причината за разминаването на резултатите и подвеждащи ли са тестовете?
 
Ива Христова, зам.-директорът на НЦЗПБ, заяви, че съществува научно обяснение за подобно разминаване. 
 
"Тестовете не са 100% перфектни, но по-скоро могат да дадат фалшиво отрицателен резултат, отколкото фалшиво положителен. Шансът за фалшиво отрицателен е лошо взет материал, ниска чувствителност. Но фалшиво положителен е много трудно да се получи", обясни проф. Христова за Bulgaria ON AIR.
 
Тя твърди, че е възможно да се получи получи положителен резултат за коронавирус и след това при повторно тестване - отрицателен. 
 
"При заразяване вирусът е в клетките на горния респираторен тракт, където се изследва. Вирусът е там, навлиза в клетките, размножава се и започва да се отделя със секретите. Това е моментът, в който тестът хваща вируса. В следващия момент обаче - това е човек, който е заразен с много ниска доза и с добър имунитет. Т.е. той бързо се справя с вируса. Безсимптомните случаи са половината от откритите", разясни зам.-директорът на НЦЗПБ.
 
Проф. Христова смята, че PRC тестовете са златен стандарт, защото доказват самия вирус при взимане на носогърлен секрет. Тя допълни, че карантина се налага и при пациентите без симптоми. 
 
"Положителният тест си е положителен тест. Карантината се налага, защото макар и безсимптомен този човек, никой не знае в началото дали ще остане безсимптомен. Второ, той отделя вируса и може да зарази другите хора. След няколко дни, дори при някои хора още на втория ден, тестът може да е отрицателен - вирусът да е вече овладян в организма и да не се отделят достатъчните количества в секрециите", уточни тя.
 
Тя подчерта, че ниският вирусен товар все пак не означава, че човекът е здрав, той все още е носител на вируса. По думите й ще продължим да генерираме над 100 заразени за денонощие, въпреки бързите реакции и засилените мерки.
 
"Голяма надежда има в горещите месеци бройката да намалее, но ние не трябва да разчитаме на времето, а на себе си", добави тя. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Сок от папая преди 3 години
Тестовете дето са златен стандарт от същите ли са,дето заловиха коварния сок от папая,че е с ковид 19?
33
2
 
0
 
! Отговори
До3 преди 3 години
Замърсена проба?С какво?Нали вирОс нЕма?
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като се прочете статията става ясно че фалшив положителен тест общо взето е невъзможен, а заглавието внушава едва ли не че всички положителни резултати са фалшиви.
31
2
 
3
 
! Отговори
Гледа пода преди 3 години
Когато говори. Значи ЛЪЖЕ.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама понеже защото може би... бля бля бляВзе да става все по-трагикомично
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26Прави впечатление, че не си много умен...
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До roslioГениално прозрение... Браво! Трябва да те назначат за съветник на президента.
27
8
 
15
 
! Отговори
roslio преди 3 години
Госпожо, това значи ,че просто тези тестове не работят и е напълно безсмислено отчитането и харченето на пари за тях за хора без симптоми. И най правилният извод е ,че това с тестовете е една голяма измама, като топломерите на Топлофикациите.
26
22
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе само на мен ли ми прави впечатление че заразените скочиха от 40 до 166 на денонощие от както на оня с жипа му изкараха снимките с пачките от 500 евро и кюлчетата злато. На вас не ви ли прави впечатление.
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До муспиСтрашна мизерия.4км опашка от автомобили с гладуващи българи заминаващи на море на Кулата.
24
4
 
24
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Смъртността от вируса е открита и шумно се коментира, а за смъртността от Мизерията нито дума?
23
9
 
21
 
! Отговори
arda bez filtur преди 3 години
Ей,българино,събуди се!Тестовете са предварително нагласени!!!Разберете го.Целта е всяване на паника,заграбване на сладки фирми и предприятия и поголовен грабеж.Защо не направят тестове в Топлофикация София например?А?А все в предприятия в които може да извиеш ръцете на персонала-в места с чудовищна безработица!
22
3
 
23
 
! Отговори
Дзъ преди 3 години
Дали пък тия тестове не са някакви кьорфишеци - бизнес да става... и държавите само да купуват и харчат пари... мисля си така заради резултатите които са нещо като хвърляне на боб
21
1
 
2
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Всяко дете знае, че е нямало холокост, а после 6 милиона и най топ Пособия!
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото това е България
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професорка ако си ще си гледала вече това. Амам откъде такива експерти имаме.И хората ще разчитат на тях??? НИКОГА!!https://youtu.be/a9rFxEusAJI
18
1
 
4
 
! Отговори
аноним преди 3 години
До СветозарМене холерата ни мъ плаши! Ино времи в казармата *** интубираха!
17
2
 
21
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До АА"Това означава,че всички отрицателни проби могат да са фалшиви!"Възможно ли е и обратното - всички положителни фалшиви?!Може би по вероятно е истината да е някъде по средата! Но къде!?Чета статията и изпадам в триумение - толкова противоречия!
16
3
 
30
 
! Отговори
Абсолютна т'ъпа преди 3 години
Да обясни първо как папаята, козата и други животинки в Танзания дадоха положителен тест. Второ - ако тази инфекция се преборваше на втория ден - за какво затвараме всичко и куфеем вкъщи?
15
4
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Държава, която се ръководи от комсомолски секретар к червен милиционер - путинист, стига дотук.