Кантарджиев: Бяхме с най-контролираната инфекция, изпуснахме я

"Ръстът е в държавите, които не спазват мерките"
Обновена: 4 юли 2020 22:40 | 4 юли 2020 22:39, Веселина Йорданова
186
Кантарджиев: Бяхме с най-контролираната инфекция, изпуснахме я
Снимка: БГНЕС

Ръстът е в държавите, които не спазват мерките, където народът не слуша специалистите, а самозванците. Лично мене ме притесняват тези стойности, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Оперативния щаб професор Тодор Кантарджиев пред bTV.

Май месец бяхме държавата с най-контролирана инфекция. Изведнъж нещата се изпуснаха. По религиозни, по спортни причини. И дискотеките на закрито. Не съм за тези мерки, коментира специалистът.

Още по темата

По думите му у нас циркулират 35 щама на COVID-19. Значителна част от щамовете вече имат придобитата мутация, която ги прави по-възприемчиви. Могат да заразят повече хора, казва Кантарджиев.

Пулмологът д-р София Ангелова напомня, че заболяването може да протече тежко.

"Хората и мерките се отпуснаха, а това води до заболяване на рисковите групи", казва д-р Ангелова.

Пациентите с хронични заболявания, особено с белодробни, не бива да прекъсват терапията си, обясни тя.

"Нека да не се струпват хората. Нека да използват лятото, за да каляват своя организъм с водата и слънцето. Изключително важни са маските в затворено помещение", съветва специалистката по белодробни болести.

Медиците все още не могат да прогнозират, какво ще е поведението на вируса, когато температурите у нас се повишат трайно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въобще не са се оправили в Европа. Те тепърва разхлабват и познай какво ги чака. В Испания вече има пик.
123
7
 
5
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
С тъпите си мерки,карантини и т.н.,само разтеглихте пика.Сега в Европа се оправиха ,бие ще се влачим до есента, и пак екшън.Ето ви холандците ,няма маски, няма карантини, хората се оправят и сега са си екстра,нас скоро че ни забравят да ходим в Европа и тъпите ви мерки ще се види колко са безмислени.
122
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито карантината ви беше карантина , нито решенията . Под натиск от граждани невярващи че има такава епидемия взетите решения се отхвърляха през ден .Карантината означава влизанеи излизане да няма от места където е обявена . Защо пускахте прииждащи болни да влизат в страната при извънредно положение и карантина ?Толкова ли нямаше места да ги задържите известно време докато се направи тест . Външната ни министърка прибра от доказано заразени държави всичкото си гани а ние да мрем сега .Осъзнайте
121
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега, когато времето мина може да се каже, че стратегията ни беше грешна и доц. Мангъров беше прав за всичко. Вирусът не изчезна от само себе си, нито от топлото време. Той няма и да изчезне скоро. С това, че се скрихме в бункери ние само го забавихме и ето, че пак е тук, по активен от всякога. Повече мерки не може да има понеже никой няма да слуша некадърниците -правителството и щаба. Сега е лято, всички са навън и има туристи, после идва есен с нови щамове грип, ситуацията отива на зле.
120
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей кво хубаво беше като бяха затворени и заключени българите, а?Никой не се пречкаше на Кулата на пътя на Мутафчийски за Халкидики. А сега трябва да чака 12км опашка
119
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога успявате да ги направите тия щамове,че още да ги задействате по мутации с такава активност за възприемчивост като за световното макар,че вчера по новините от СЗО казаха за ограничените възможности на щам иследван по разпространените вериги-50000 на брой разглеждайки щама дори и след лабораторен режим за последващо разпространение и т.н. като за справки на участващи в съревнование.
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "въпросът относно ходенето на работа със симптоми", а какво ще кажеш за съседки които непрекъснато кашлят на терасата, когато пушат и то от всички страни...
117
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Това е най-голямата конспирация на 21 век"-описана е в последната глава на Новия завет, апокалипсиса или откровенията на Йоан.
116
2
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 122 преди 3 години
На 42 години!
115
4
 
2
 
! Отговори
До 124 преди 3 години
Отдавна го казаха - обикновена маска предпазва на 70-80% да не заразиш околните и 15-20% да не се заразиш ти. Нещо различно ли научи от тази телевизия?
114
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко хиляди лева струва лечението на хора с този вирус. Сега НЗИК плаща 600 лева и казаха, че лечението струва в пъти повече. Казват, че НЗОК ще плаща след време 1200 лева, което пак означава, че болниците ще са на загуба.
113
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По една чужда телевизия гледах какво представляват съотносими вирусът и обикновените маски: прашинки преминаваха през мрежата на футболна врата. Маските могат да ограничат вируса, разпространяван с хрема и леко покашляне. А въпросът относно ходенето на работа със симптоми е многостранен и не смея да коментирам.
112
1
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 години
Пътеката за Covid--19 стана от 600 лева на 1200 лева ...
111
2
 
2
 
! Отговори
До 114 преди 3 години
До 114: "Българина е *** само от мачкане разбира." А Добричлията не е ***...той само от милване разбира!
110
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Холивуд са ни дали достатъчно примери за разпространението на опасни вирусни инфекции - спасение няма(дори бункерите не са решение). Може би единственият начин е, да се срещнеш с вируса и да се окажеш по-силен.
109
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От целият щаб,този е най-глупaviят човек!Често пъти в 1 изречение,казва 2-3 взаимно изключващи се твърдения!Целият му изказ е на seляк,гонил овцете по поляните!
108
2
 
16
 
! Отговори
- преди 3 години
Качила се мухата на слона и помислила че го управлява!По сщия начин тия от НОЩ си помислиха че "контролират" инфекцията.Смешници!
107
0
 
10
 
! Отговори
Пля-пли преди 3 години
А как ги преброи тия 35 щама? Нещо по-конкретно? Нали уж слабо мутираше? Значи ще трябват по 35 ваксини на човек.
106
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера на Поморие под едни дървета имаше поне 40 Рома на куп,с 4 5 каруци,пиеха ,един нямаше маска)
105
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България има много роми и хора с ромски манталитет.Нормално е да има зараза-те са мръсни събират се на групички,крещят и разнасят зарази.Трябва да ги затварят в лагери или в затвор.Половината са с по 10-15 престъпления осъждани.Разбира се в България политиците винаги са били роми така че е нормално да бранят братята си.