След дискотеките и баловете - пик на млади хора с коронавирус

Шефът на "Пирогов" не очаква нов бум на заразата през септември
5 юли 2020 18:55, Анисия Иванова
35
След дискотеките и баловете - пик на млади хора с коронавирус
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

За последните две седмици в „Пирогов” се забелязва увеличаване на броя на по-младите пациенти, заразени с коронавирус. Повечето от тях са били на дискотеки, абитуриентски балове и фитнес зали. В болница остават само тези, които се нуждаят лечение с антибиотици. Техният брой също се увеличава. Смятам, че има пик на заразени млади хора, заяви директорът на болницата проф. д-р Асен Балтов пред Нова тв.

Според него тежките натоварвания и физически упражнения ще доведат до по-бързо навлизане в белите дробове. Той е на мнение, че след отварянето на дискотеките и фитнес залите се е променил контингентът в болниците.

Още по темата

"Вирусът има две места в човешкия организъм, на който обича да бъде – носоглътката и белия дроб. Коронавирусът предизвиква освен разграждане на алвеолите и тромбозиране на малките съдове – т. нар. васколит. Вътрешната част на малките съдове вече не е така тънка и фина и задържа еритроцити, което след това предизвиква микротромби ”, обясни той. 

Балтов е на мнение, че в първите три месеца от разпространението на заразата се е направило много. Той е категоричен, че хората трябва да продължат да спазват трите Д-та – дисциплина, дистанция и дезинфекция.

„Нормално е да го има големия брой на тестовете. В „Пирогов” се правят по 150 теста всеки ден. Но не защото искаме да хванем повече болни, а защото искаме да направи защитна стена, с която да си предпазим пациентите", обясни Балтов.

Директорът на „Пирогов” твърди, че всеки човек има 4-5 контактни от първи ред. Той е на мнение, че всеки контактен на заразен трябва да прекара карантина, за да се спре разпространението на заразата. Според него има леко отслабване на вируса. Балтов не очаква нов пик на заразата през септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, нали пиха и пушиха, чалгийка и пратки. Сега ще си плащат със здравето, като нямат мозък
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами набират ,, естествен имунитет,, по съвет на Педиатъра - Слънце с фамилия, звучаща като дребна медна монета (мангър).
22
0
 
1
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Ами не ходи да те лекуват в болница,та да има пари в Касата.Кой те кара.А проверки на клиничните пътеки се правят, и то не по Фейсбук и не от форума на днес. беге. И в същност нарушения не са открити.
21
1
 
2
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Стига рева за тая Каса, бе.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой пише под всяка статия:,,Ако пък е съществувал подобен про стак с такъв хамалски изказ, заслужено е умрял.,,Ей, какви глупости пишеш за покойния под всяка статия.Колегата Стамов беше възпитан Човек, потомствен Лекар. За 10 години една нецензурна дума не сме чули от него. Никого не е нагрубил.Защо пишеш тия клевети. Сaдист ли си или обикновена откa4aлка?
19
4
 
6
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Е и какво? Стига сте заблуждавали хората, че "заразени" означава болни. Във организмите на всеки човек има милиони най-различни вируси, т.е. вашата терминология всеки от наз е "заразен" поне от 10 болести... само дето никой не се разболява. А пък специално младите хора при тези относително високи температури няма и да го усетят, особено ако престанете да търсите "заразени" за усвояване на парите от Здравната каса!
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тази вълна на заразени ДИРЕКТНА вина носи Бамбука от Банкя който в пълен разрез с препоръките на медиците разреши мачове, дискотеки и балове.Трябва да бъде незабавно отстранен и СЪДЕН за престъпление срещу общественото здраве и УБИЙСТВОТО на един бог знае колко народ.
17
3
 
5
 
! Отговори
гамен преди 3 години
Пуша и пия, иначе ще съм най-здравия труп в гробищата.
16
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да вметна до коментиращия по-долу за чипсовете и цигарите.Парадоксалното в случая е,че именно пушачите са по-добре защитените от ковид19,като хипотезата е,че вируса по-трудно се захваща в бели дробове на пушач,отколкото при здрав и неувреден бял дроб на непушач.Хората трябва да се пазят,защото покрай сухото изгаря и мокрото.
15
1
 
11
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Ами той господин Слънце им разреши, сега да берат плодовете, а както виждаме той е много зает.............
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропускат матурите. Следващата седмица ще са още повече. Започва записването на седмокласниците и във века на дигиталните технилогии ще се извият едни опашки по училищата за носене на документи, слагаме на печати и подписи. За съжаление, както повечето институции МОН реагираха адекватно в началото, но накрая и те се усраха.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауПазенето е възможно ако се изобират абитюрените в отделен апартамент
12
1
 
14
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Очаквано. Дано пазят родители и възрастни близки.
11
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накрая учителите и лекарите ще се спомината от короната защото и без това са останали само пенсионери и училища и болници ще затворят. Това е политиката на ГЕРП.
10
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тако го казвате все едно едно време е нямало вируси.Ще оздравеят младежите и така. Ако се тъпчат с чипсове и пушат цигари тогава има от какво да се тревожите. Моите се хранят здравословно и от години не са боледували.
9
7
 
15
 
! Отговори
до 10 преди 3 години
Ще спретнат, само гледай. И мъжете станаха като жени, не знаят какво искат, но го искат веднага. Поне от 10 години половите органи са мнозинство. Дедовците им били мъже, правели са какво ли не за семейството, но сега те се изродили във вутки. Аз да съм на кафе, на Ваня да му е зле! Ще си ходя на дискотека, ще си мятам салфетка.... щото само толкова мога...
8
11
 
19
 
! Отговори
алоуууу преди 3 години
нали тива искахте , аб. балове , работещи молове, дискотеки ,фитнеси, фризьори ,.......... ? ами ето получихте всичко което поискахте ! айде сега спретвайте протести че правителството не ви е опазило !
7
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе споко бе, нема тъково животно според позитанци. Всички доктори са маскари спооред червените.
6
3
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
Това масоните ли искат да го направят, рептилите ли, или сатанистите? Добре е да си помислиш за професионална помощ. Като за начало спри да четеш фейкомети.
5
6
 
14
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
Баце каза: Всеки да се пази сам. Какво не е ясно, а той даде и пример - вечер вместо да скитосва олабва с некоя магистралка и пази нощното шкафче с пушкалото. Пак ли не е ясно?