Безлихвените кредити вече са за над 47 млн. лв.

Средната стойност на заемите е 4 190 лв.
9
Безлихвените кредити вече са  за над 47 млн. лв.
Снимка: Dnes.bg, архив

Над 47 млн. лв. са одобрените от търговските банки безлихвени кредити за физически лица към 5 юли т.г. Това показват данните на Българската банка за развитие (ББР) за напредъка на Програмата за гарантиране на безлихвени заеми за служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които временно не могат да полагат труд вследствие на пандемията от COVID-19.

Още по темата

Към търговските банки, партньори по програмата, са постъпили 19 504 искания за кредити, от които потвърдени са 11 364, а обработващи се – 1 645.

Средната стойност на заемите е 4 190 лв. 74 на сто от исканията са на лица на трудов договор, а останалите 26% са на самоосигуряващи се.

Целта на мярката е да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност вследствие на пандемията от COVID-19. Те имат възможността да получат заем до 4 500 лева, отпускани наведнъж или на три транша от по 1 500 лева. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

В края на юни с решение на Министерския съвет условията по тази програма бяха променени, за да имат възможност повече хора да участват по нея. Служителите, кандидатстващи за безлихвен заем, вече не е нужно да са в неплатен отпуск в момента на подаване на искането за кредит. Самоосигурените лица може да декларират 20% спад в доходите не само за първото, но и за следващи тримесечия от 2020 г. Промени има и по отношение на осигурителните вноски – достатъчно е те да са декларирани за период от 6 месеца назад. Промените влизат в сила поетапно във всяка от търговските банки, като очакванията са до началото следващата седмица всички банки да са извършили нужните юридически и технически промени.

Българската банка за развитие не разглежда исканията за кредит, а включва вече одобрените от търговските банки заеми в издадената портфейлна гаранция.

Срокът за кандидатстване по програмата за безлихвено кредитиране е до края на 2020 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
8
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
ТВОИТЕ ПАРИ, БЪЛГАРИНО КЛЕТИ , ПОЛУЧАВАШ КАТО ЗАЕМ ОТ ЕДИН *** ПОХАРЧИЛ 1 000 000 000 ЛВ. ЗА УМРЯЛ ВОДЕН ХОЛДИНГ !!!
6
0
 
2
 
! Отговори
До 2 /зелената трева преди 3 години
Точно днеска обсъждаха в BBC 2 , че много от самоосигуряващите се /следователно работещи/ няма как да отговорят на условията за подпомагане в Ковид ситуацията. И за разлика от паплачта дето живее от помощи, нормалните хора имат някакви спестявания и къщи и не могат да отговорят и на тези условия....И си е глад.Така ,че съвсем не е розово и там
5
0
 
1
 
! Отговори
Таман четох преди 3 години
Точно четох ,че всеки американец има поне по две кредитни карти. Тука , и слава богу, сме много далеч от американците .
4
2
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
В Англия 1000 паунда са нищо. И 3000 не са много. Плати наем, плати други консумативи. Айде, храна има и евтина.
3
0
 
3
 
! Отговори
Безлевов кредит преди 3 години
Това прави около 6,71 лева на човек, след четири месеца извънредно положение. Браво!
2
1
 
9
 
! Отговори
ToPhD преди 3 години
Само да вметна, че във Великобритания дават между 1000 и 3000 паунда на самоосигуряващи се еднократно и безвъзмездно (а не Заем) и от 10000 до 35000 паунда на всяка малка фирма, която има договор за наем и т. н. С цените тук и Великите заплати, предполагам, че ноември при нас ще е страшно ( бунтове, зъб за зъб и други). Ние сме Пародия на държава!
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много лъжат бе. Без лихвените заеми се дават само на наши хора. На мен не ми искаха само кръщелното на прадедо ми и булчинската рокля на прабаба ми.